[metaslider id="9331"]
hitler

Hová lett Hitler? – A XX. század legnagyobb kérdése

Adolf Hitler. A név, amit az egész világ ismer. Mind tudjuk, hogy egyszerű kis művészként, képeslap árusként kezdte, de az is megesett, hogy hajléktalanszállón aludt, annyira szegény volt. Ismerjük az előéletét, a hatalomra jutását, és a sok borzalmas tettet, amit a parancsára követtek el. Történelem órán mind megtanultuk, hogy 1945. április 31-én a szövetségesek megszállták Berlint, és mikor Hitler torka körül szorulni kezdett a hurok, – mivel nem akart az ellenséges csapatok kezére kerülni, – ő, és felesége, Eva Braun öngyilkosságot követtek el. Nos, ez így mind szép és jó, de arról valahogy sosem esik szó, hogy ezt egyetlen egy biztos forrás sem tudja megerősíteni. Plusz, ha ez valóban így történt, mégis hol vannak a holttestek? Csak mert ilyenre sem a nácik, sem pedig a szövetségesek nem bukkantak soha. 

Ez lehet, hogy kicsit összeesküvés elméletnek tűnik. De racionálisan gondolkodva, annak tudatában, hogy nem kerültek elő a holttestek, és senki nem tudja igazolni azt a tényt, hogy a Führer és felesége öngyilkosságot követtek el, – csak néhány hozzájuk hű náci, – akkor komolyan annyira elképzelhetetlen lenne, hogy esetleg másképp történt, mint ahogy mi azt történelem órán megtanultuk?

 

A háború végnapjai

Hitler a háború utolsó hónapjaiban egy Berlin alatti bunkerből irányította a csapatait, távol a harcvonaltól. Az utolsó nyilvános szereplésére pedig 1945. április 20-án került sor, ahol igyekezett buzdítani a népet a kitartásra, viszont a város eddigre kezdett puskaporos hordóvá válni, amely bármelyik pillanatban ’’felrobbanhat”, és elfoglalhatják az ellenséges csapatok. A hivatalos jelentések alapján Hitler április 30-án Eva Braunnal együtt öngyilkosságot követett el, és fejbe lőtte magát. A holttesteket pedig a szovjet csapatok május 2-án magukkal vitték Moszkvába. A háború véget ért, Hitler meghalt, az emberek pedig hosszú idő után végre fellélegezhettek. 

hitler

1945. júliusában megrendezésre került a Potsdami konferencia, ahol Sztálin – a Szovjetunió akkori vezetője, akinek az emberei elvileg magukkal vitték Hitler holttestét – arról beszélt, hogy Hitler elmenekülhetett. Abban az esetben, ha Sztálin maga is látta volna a holttestet, miért beszélt volna a szökés lehetőségéről? 2009-ben egyébként egy amerikai kutatócsoport engedélyt kapott a csontok vizsgálatára és bebizonyították, hogy Hitler feltételezett földi maradványai egy nőtől származnak. Innen következtethetnénk akár Eva Braunra is, azonban a nő halálának körülményei nem felelnek meg, a Führer feleségének.

 

A Berlin alatt húzódó alagútrendszer

Hitler a főváros köré egy kettős védelmi gyűrűt épített ki, amelynek segítségével hónapokig védeni tudta volna a várost és ebben nagy szerepet játszottak a föld alatt húzódó járatok. Berlin alatt a nácik idejében húzódott egy hatalmas és kiterjedt alagútrendszer, amelynek jó része azóta a metrórendszer részét képezi. Ha Hitler egy menekülő utat akart biztosítani magának, akkor ezt mindenképpen ki kellett használnia, hiszen ezáltal a bunkeréből tulajdonképpen bárhova eljuthatott, és kikerülte az ellenséges csapatokat. Egy későbbi beszámoló szerint, miután Hitler 1945. április 20-án, a születésnapján szerepelt a nyilvánosság előtt, 21-én a közeli Tempelhof reptérről több kisgép is nyugatnak vette az irányt. Azt még hozzá kell tenni, hogy a Tempelhof reptér az alagutakon át megközelíthető, pusztán csak 100 métert kellett gyalog megtennie a felszínen.  

hitlerA szemtanú beszámolója alapján 16 utas, és egy 5 tagú személyzet szállt fel aznap, azonban az egyik gépen csakis Hitler személyes tárgyai voltak. Itt ismét feltehetünk egy kérdést. Ha Hitler Berlinben maradt, miért szállíttatta el a személyes dolgait? Már persze, hacsak nem volt valamelyik gépen ő maga is. Egy amerikai náci vadászokból és oknyomozó újságírókból álló csoport volt az, amelyik komolyabban elkezdett kutatni Hitler szökésével kapcsolatban. Erről készült egy dokumentum sorozat is Vadászat Hitlerre címmel, amit minden érdeklődőnek ajánlanék figyelmébe! Ennek a kutatásnak az indíttatója elsősorban egy 700 oldalas, egészen 2014-ig titkosított FBI akta, amely a Hitler halála utáni években beérkező Hitler-észlelésekkel van tele. Vagyis azokkal a beérkező hívásokkal és üzenetekkel, amelyek szerint Hitler az állítólagos halála után is látták felbukkanni a világ különböző pontjain, elsősorban pedig Argentínában. A másik indíttató pedig, egy J. Edgar Hoover FBI igazgatónak címzett üzenet volt, amely szerint Hitler egy nagy földalatti bunkerben él Argentínában.  

hitler

Miért is lényeges Argentína?

A nácik még a háború kezdete előtt alvósejteket telepítettek Argentínába, azzal a céllal, hogy onnan,  ha eljön az ideje, könnyedén megtámadhassák az Egyesült Államokat. Abban az esetben pedig, ha esetleg elveszítenék a háborút, akkor tökéletes menedék lesz a menekülő nácik számára. Mint említettem, Hitler logikusan repülővel menekült el Berlinből akkor, amikor még volt rá lehetősége, azonban mégsem szelhette át az Atlanti óceánt repülővel. Ehhez tengeralattjáróra volt szüksége, és a kutatócsoport a lehetséges települést is megtalálta, – vagy legalábbis az egyiket – ahol Hitler a partraszállása után tartózkodott. A picike települést Charatanak hívják, ahol a német az egyik bevett nyelv, az iskolában náci jelképek, német könyvet és náci menetelést továbbá karlendítést ábrázoló fényképek találhatóak. Emellett pedig a település mellett található egy vasbeton szellőzőrendszerrel ellátott bunker is. Azonban, ez mára már teljesen üres. 

 

Hogy vajon ezekből mennyi igaz, vagy mennyi sem? Nos, ha engem kérdeznek, egy olyan kaliberű ember mint Hitler, akit több mint negyvenszer – negyvenszer! – próbáltak megölni, de mindig megúszta, komolyan ne lett volna B terve arra az esetre, ha minden elbukik? Már pusztán a tény, hogy Argentínában a háború kezdete óta náci alvósejteket telepítettek arra enged következtetni, hogy Hitlernek szüksége volt egy mentsvárra, ahova elmenekülhet, vagy ahonnan jobb esetben – ami ugye nem következett be – megtámadhatja az USA-t. Emellett pedig azt a tényt sem hagynám figyelmen kívül, hogy Berlin alatt hatalmas alagútrendszer húzódik, amit akkoriban a nácik ismertek, és használtak is. Innen pedig szerintem mindenki döntse el maga, hogy vajon mekkora igazság lapul a fent említettekben valamint, hogy Hitler meghalt-e 1945-ben, vagy sem. Hadd hagyjak itt egy idézetet Hitlertől, ami úgy gondolom, önmagáért beszél:

,,Ha nyersz, akkor nem kell magyarázkodnod… Ha veszítesz, akkor nem kéne ott lenned, hogy magyarázkodj.”

 

Források: Vadászat Hitlerre

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian