[metaslider id="9331"]
idő

Szabadidős tevékenységek Pécsen, ameddig még ráérsz

Az egyetem tudniillik nem csak a végeláthatatlan tanulásról, hosszú órákról és rémisztően nagy mennyiségű tananyagról szól, főleg nem a szorgalmi időszak kezdetén. Igaz, nem árt következetesen készülni a legelső dolgozatokra és nem mindent a vizsgaidőszakra hagyni, de a szeptember még bátran szólhat nagyobb részben a barátokról és az élményekről. Főleg a gólyáknak fontos most ez az időszak, mivel nagyon hasznos lehet még a tanév elején megismerni a sokaknak új várost és a rengeteg lehetőséget és embert, amit rejt magában. Pontosan ezért hoztam nektek pár program ötletet és jó tanácsot, ami gólyáknak és felsőbb éveseknek egyaránt hasznos lehet, ha nem tudja, mivel üsse el a szabadidejét az iskola falain kívül.

Állatkert

Az állatokat szinte mindenki szereti, így szerintem nem is kérdés, hogy annak, aki erre az egyetemre jár, legalább egyszer érdemes ellátogatni a Pécsi Állatkertbe. Jómagam is most voltam először, idén szeptemberben ezen a remek helyen és abszolút nem csalódtam benne. Több olyan állatot is láttam, amit még élőben nem volt szerencsém (vagy esetleg nem emlékszem rá), viszont azokat is jó volt „viszontlátni”, amikkel már azelőtt is találkoztam. Az állatok kifutói nagyon igényesek és esztétikusak, a legtöbb emellett rendkívül tágasnak is tűnik más parkokhoz képest. Az út olyan, mint egy útvesztő, igazán kalandos körbejárni az egészet. Ami pedig feldobja az egészet, az maga a gyönyörű kilátás, mivel az állatkert egyik különlegessége, hogy a hegyoldalon fekszik. Másik nagyon érdekes dolog pedig ami látható, az a fehér bengáli tigris, ami szerintem igazi ritkaság. Aktualitásként pedig a nemrégiben született (három hónapos) bébifókát tudnám említeni, aminél kevesebb aranyos dolgot láttam eddig életemben. Zárásképp pedig azt tudnám mondani, hogy ha véletlenül az árak miatt aggódni bárki is, akkor ne tegye, mivel kapható PTE páros jegy, ami az általános jegyárakhoz képest nagyon pénztárcabarát, még egy hallgató is megengedheti magának.

idő

Uránia mozi 

Ha figyelemmel követjük az új e-maileket, akkor észrevehettük, hogy október 19-ig jogosultak vagyunk egy ingyen mozijegyre egy megvásárolt mozijegy mellé. Mi a barátokkal éltünk a lehetőséggel és elmentünk egy vetítésre és nagyon pozitív élményekkel tértünk haza. A jegyárak diákoknak nagyon barátiak, a választék egészen jó, bár nem minden új filmet lehetett megtalálni. A mozi hangulata viszont magával ragadó, én nagyon meglepődtem a többiekkel, amikor megláttuk, hogy ez egy régi stílusú terem vörös székekkel és a régi filmekben látott kialakítással. Nagyon hangulatos, megéri kipróbálni. Ha véletlenül nem is találunk magunknak társat, azzal sincsen baj, ugyanis nem kötelező ugyanarra az előadásra beváltani a jegyünket, tehát két filmet is megnézhetünk ezzel a lehetőséggel. Természetesen az utána lévő vacsora vagy séta a barátokkal is egy kellemes program lehet a maradék időre. 

Kocsmatúra 

Már két megrendezett kocsmatúrán is részt vehettek a hallgatók, külön a gólyák majd a felsőbb évesek, de ez nem azt jelenti, hogy ennyiben is kell hagyni ezt a fajta felfedezőtúrát. Ha másnap nincs túl korán előadás vagy kötelező óra, akkor érdemes lehet a barátainkkal (és az ő barátaikkal, majd az ő barátaikkal…) szervezni egy egyéni kocsmatúrát. Keressétek meg azokat a helyeket, ahol még sosem jártatok, vagy pedig szedjétek össze a kedvenceiteket és szervezzetek egy saját kocsmatúrát. Akár még időpontokhoz is tarthatjátok magatokat, esetleg mindenhol kipróbálhattok valami új italt vagy ha már veteránok vagytok arrafelé, mindenhol kiválaszthatjátok a helyi specialitásokat. Kiváló csapatépítő program nem is beszélve arról, mennyi új helyet megismerhettek ezáltal.

idő

Múzeumok

Számos kulturális hely megtalálható ebben az élettől pezsgő városban, amik csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Rengeteg múzeum és galéria, időszakos és állandó kiállítás várja a látogatókat. Sajnos ajánlani ezek közül nem tudok egyet sem, mivel még egyikbe sem tévedtem be előző évem során, de rajta van a listán egy-kettő, amit mindenképp meg fogok nézni amíg itt tanulok. A kiállítások témái sokszínűek, így szinte mindenki megtalálhatja azt, amelyik az ő érdeklődési körének megfelelő. Az internet a barátunk, több oldal is összegyűjtötte az efféle látnivalókat, nekünk nincs is más dolgunk, mit keresni egyet és időt szorítani rá, amíg ráérünk és nem szakad a nyakunkba a tanulás. 

Egyetemi programok

Eljön majd az az idő is, amikor muszáj lesz megválogatnunk, hogy melyik egyetemi rendezvényre megyünk el és melyiket kell elhalasszuk egy esetleges zh vagy a sok vizsgára készülés miatt. De amíg ez az idő nincs itt, addig bátran menjünk el minden meghirdetett programra, mivel általában nagyon jól szoktak sikerülni és rengeteg embert megismerhetünk vele. A kapcsolatépítés pedig egy nagyon fontos dolog most is, a későbbiekben meg pláne. Azt vallom, hogy mindenféle rendezvényt ki kell próbálni, amit csak kínálnak, mivel így megtudhatjuk, melyik az igazán nekünk való és melyik az, amin nem igazán érezzük jól magunkat. Mindig érdemes figyelni tehát a Facebookon meghirdetett eseményeket és beszorítani őket a naptárunkba legalább egyszer. A kari szervek programjai különösen jók, de ha tehetném nem hagynám ki a kutatók éjszakáját sem vagy az egyikét a borkóstolóknak. 

Remélem mindenkinek tartalmasan fog telni a szorgalmi időszak és sikerül minél több élményt és barátot szerezni ez idő alatt. Fontos a tanulás, de mindig hagyjatok időt a kikapcsolódásra, amíg csak megtehetitek.

 

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian