Ha vendégségbe mész vagy barátokat hívsz át, vagy egyszerűen csak kívánsz valami édességet, de nincs kedved bekapcsolni a sütőt ebben a hőségben, nézd meg az alábbi recepteket, ugyanis ezeket a finomságokat sütés nélkül készítheted el!
Epres sajttorta
Tuti mindenki szereti az epret valamilyen formában. Ha választani lehet, hogy milyen sütés nélküli süteményt készíts el, ajánlom, hogy ez legyen az! A sajttorta nem túl édes, így tökéletes a meleg nyári napokra. Kísérd egy hideg, jeges limonádéval, hogy még jobb legyen a süti-élmény. Ha nagyobb társaságnak készíted el ezt a sütit, nyugi, ők sem fognak csalódni.
Ezekre lesz szükséged:
A kekszréteghez:
- 180 g zabkeksz
- 90 g olvasztott vaj
A sajtréteghez:
- 250 g krémsajt
- 250 g mascarpone
- 100 g kristálycukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 8 g zselatinpor
- 3 ek víz
Az epres ragu:
- 200 g friss eper
- 3 ek kristálycukor
A díszítéshez
- 50 g eper
- 1 ek mandulaforgács
Így készítsd:
Első lépésként a kekszet egy aprítógépben zúzd le, és keverd össze az olvasztott vajjal. Nyomkodd a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába, és tedd be a fagyasztóba 10 percre, hogy egy kicsit megkössön.A sajtréteghez tedd egy tálba a krémsajtot, a mascarponét, a cukrot és a vaníliát, majd kb. 1 percig magas fokozaton habosítsd robotgéppel, hogy stabilabb krémalapot kapj.
A zselatint keverd el a vízzel, pár percig hagyd pihenni, majd tedd mikróba kb. 3-4 mp-re, hogy felolvadjon, és jó alaposan keverd el a krémben. Ezután a sajtkrémes réteget a kekszalapra kell simítani, és hagyni, hogy megszilárduljon a fagyasztóban kb. 2 óra alatt.Az epres réteghez az epreket darabold fel, majd a cukorral tedd egy lábasba és főzd össze 8-10 perc alatt. A sajttortát friss eperrel és mandulaforgáccsal díszítve, a raguval együtt tálald!
Barackos túrótorta
Végre elérkezett a barackszezon kezdete, így érdemes előnyben részesíteni a barackos sütiket. Ez a barackos túrótorta szintén szuper választás a hőségben, hiszen frissítő mind a barack, mind pedig a túró, együttesen pedig egyenesen fantasztikus párost alkotnak!
Ezeket vedd meg, ha el szeretnéd készíteni:
Az alaphoz:
- 300 g zabkeksz
- 70 g olvasztott vaj
A túrós réteghez:
- 4 db lapzselatin
- 500 g túró
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 mk vaníliaaroma
A tetejére:
- 5 db sárgabarack
- 10 g zselatinpor
- 450 ml víz
- 1 ek porcukor
Hogyan készítsd el:
A sárgabarackos túrótorta alapjához aprítógépben lezúzzuk a zabkekszet, majd belecsorgatjuk az olvasztott vajat, újra átkeverjük, és egy sütőpapírral borított tortaforma aljára nyomkodjuk, majd hűtőbe rakjuk 20-30 percre. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A túrót késes aprítóban áttörjük, majd belekeverjük a mascarponét, a tejszínt, a porcukrot, a citrom- és a narancshéjat, valamint a vaníliaaromát. A beáztatott zselatint kinyomkodjuk és mikróban pár másodperc alatt felmelegítjük, majd belekeverjük a túrós alapba, és az egészet a zabkekszes alapra öntjük, ezután mehet 3 órára a hűtőbe vagy a fagyasztóba 1,5 órára.
Ezután a barackokat kettévágjuk, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük, majd a túrótorta tetejére rakosgatjuk, hogy kissé fedjék egymást. A zselatint kb. 50 ml vízben elkeverjük, mikróban 10 másodperc alatt felmelegítjük, majd belekeverjük a maradék vizet és a porcukrot. Mikor kicsit visszahűlt, ráöntjük a barackok tetejére, és mehet a hűtőbe vagy a fagyasztóba, amíg megdermed. A legjobb, ha hagyjuk szeletelés előtt egy éjszakát pihenni, hogy teljesen beköthesse a zselatin a tortát.
Kekszgolyó
Ha tényleg egy nagyon gyorsan összedobható sütés nélküli sütit keresel, akkor ez lesz a tökéletes recept számodra, hiszen nagyjából 15 percedbe kerül, és kész is ez a csodás kis kekszgolyó, amit biztosan minden korosztály imádni fog, bárki is legyen a célközönség! 😊
Mire lesz szükséged?
- 100 g darált háztartási keksz
- 1 tk rumaroma
- 110 g baracklekvár
- 30 g dió
- 2 tk kandírozott narancshéj
A forgatáshoz:
- 50 g szórócukor
Ezeket a lépéseket kövesd:
Első lépésként a darált kekszhez add hozzá a rumaromát, a lekvárt, a durvára vágott diót és a kandírozott narancshéjat, majd alaposan dolgozd össze. Ha nem találod elég édesnek, akkor sincs gond, mert a szórócukor, amibe majd beleforgatod, még bőven édesíteni fog rajta. Amikor összeállt a massza, formázz dió méretű gombócokat belőle, és forgasd bele a szórócukorba. És kész is, ilyen egyszerű ennek a kis desszertnek az elkészítése.
Jó étvágyat!
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Sziasztok! Tóth Melitta Noémi vagyok, a PTE ÁJK negyedéves jogász szakos hallgatója, és a MediaIuris csapatának egyik szerkesztője. Szeretem a változatosságot, többek között érdekel a gasztronómia, a kriminológia és a sport világa is, így ezekben a témákban biztosan találhattok majd általam írt cikkeket.