[metaslider id="9331"]
stayalive-1024x576

STAY ALIVE – 1,494 milliárd forintot nyertek egy pályázaton PTE-s, SZTE-s és DTE-s kutatók

A Pécsi Tudományegyetem a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Tudományegyetemmel karöltve nyerte el Széchenyi 2020 program keretében megjelent Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatát, amely 1,494 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást jelent.

A projekt elnevezése: Életet veSzélyezTető Akut megbetegedések súlYossági és hALálozási mutatólnak jaVítása transzlációs orvostudományi mEgközelítésben – „STAY ALIVE”.

A pályázatban, amely 2021. januárig tart három fő tudományterületen, az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fognak össze a szakemberek a betegek javára. Ezeknél a betegségeknél sajnos még mindig elfogadhatatlanul magas a halálozási arány. „Ezen betegségekben történő eredményes kutatás csak az alapkutatók és klinikusok összefogásával, azaz a transzlációs medicina mentén valósíthatók meg. A transzlációs medicina hidat képez a klinikai és az alapkutatások között, a preklinikai kutatási eredmények „átfordítását” jelenti a mindennapi klinikai gyakorlatba és betegellátásba, vagyis a laboratóriumtól a betegágyig (from bench to bedside) tartó folyamat. A projekt több kiemelt célkitűzése már most megvalósult. A program egyik legfontosabb célja, hogy egy európai szinten is jelentős központ kerüljön kialakításra, mely nemzetközileg is egyedülálló lehetőséget biztosít a magyar kutatóknak, hogy ne csak elérjék, de meg is előzzék nemzetközi versenytársaikat, és megnöveljék a valóban eredményes kutatások számát.”  fogalmazzák meg a projektről szóló leírásban. A pályázat elnyerése új kapukat nyitott, így több mint 400 külföldi intézménnyel is kooperációba kerültek a magyar kutatók, rengeteg külföldi tanulmány is foglalkozik munkálataikkal, illetve 17 orvoskolléga is csatlakozott a kutatáshoz, 2020-ban a már futó vizsgálatokba több orvostanhallgató diákkörösként kapcsolódott be, akik számos előadással képviselték Központunkat a Kari TDK konferencián és több nemzetközi rendezvényen, sőt a Transzplantációs Medicina szak elindítása is folyamatban van a Pécsi Tudományegyetemen.

Ha még több dolog érdekel a Transzplantációs Medicinával kapcsolatban, az alábbi linken tudsz informálódni, kattints ide.

EnglishGermanHungarian