[metaslider id="9331"]
ebook-1024x576

Az olvasás forradalma – vagy mégsem?

Az elektronikus könyvek, e-book olvasók megjelenésével az olvasás forradalmára lehetett számítani 2010-es évek elején. Az idő múlásával egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy digitális robbanás elmaradt, a nyomtatott könyvek töretlen népszerűségnek örvendenek a mai napig. E-book vagy hagyományos nyomtatott forma – te melyiket választod?

Az olvasás létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, a kérdés, hogy milyen formában olvasunk. A statisztikák azt mutatják, még mindig előnyben részesítjük a könyveket fizikai valójukban megszerezni. Az eladások nagyjából 12-18%-át teszik ki csupán az e-bookok. Jelentős többségüket 45 év felettieknek adják el, ebből is látszik, hogy a fiatalabb generációk nagyon is ragaszkodnak a hagyományos formához. Kutatások is bizonyítják, hogy merőben más pszichológiai tapasztalat az elektronikus és hagyományos könyv birtoklása. Érzelmileg jobban lehet a papír alapúakhoz kötődni, egyfajta önazonosság és a valakihez tartozás érzését kelheti bennünk.

Egy új könyv illatának, a tapintásának megvan a maga bája, egészen más érzés, mint egy e-book olvasó kézbevétele. Minden megszerzett könyvvel bővül a könyvespolc, általa mondhatni kiállítjuk a személyiségünket, hiszen, ha valaki ellátogat hozzánk, számos benyomást kelthetnek benne az általunk olvasott művek, például egy közös érdeklődés alapja lehet egy pozitív hozzáállásnak. Az e-book esetében soha senki nem tudja mit olvasunk, aki néha kicsit szégyellnivalónak tartja mások előtt, hogy éppen egy pikánsabb irományt olvas, nincs oka az aggodalomra. Egy könyv sikeressége ott kezdődik, hogy egyik olvasó ajánlja a másiknak, megosztják egymással a köteteket, azonban a szigorú digitális jogkezelési szabályok nem teszik ezt lehetővé, vagy legalábbis jelentősen behatárolják a lehetőségeket, ez egy sokszor támadott negatív oldala a digitális formátumnak.

Biztosan mindenki szenvedett már attól, hogy túl aprók voltak a betűk a könyvben, amit vásárolt, éjszaka, vagy egy sötétebb helyen szeretett volna olvasni, de nem látott. Az e-book olvasókon (nem mindegyiken) állítani lehet a fényerőt, illetve a betűméretet, sőt akár még betűtípust is választhatunk, ez jelentős könnyebbséget jelenhet sokak számára. Szerencsére sok helyen kapható már könyvre kapcsolható kicsi kis olvasólámpa, amely a sötétben olvasás problémáján tud segíteni a hagyományos könyveknél. Amikor utazásra kerül a sor, mindenki azt szereti, ha minél könnyebb a bőrönd, nem kell cipekedni, ilyenkor célszerűbb e-book olvasót vinni az útra, és előre rátölteni a kedvenceinket. Egy normál méretű könyv bár sok helyet elfoglalhat, azonban az országban már több helyen is elérhetőek a POKET automaták, amelyek által 1000Ft-ért hozzájuthatunk egy kis zsebkönyvhöz, akár magyar, akár világirodalmi klasszikusokhoz. Vásárolni online is lehet, a könyvek darabja így 1500Ft-ba kerül. A vásárlási élményünk is elég eltérő lehet, hiszen egy könyvesboltba betévedni egy könyvmoly számára maga a mennyország, míg online kiválasztani a következő olvasmányt annyira talán nem ad igazán nagy élményt.

Fontos törődni a környezeti tényezőkkel is, számos aspektusa van az ilyen jellegű vitáknak. Könyvgyártás évente többtízmillió fa kivágását és többtízmillió tonna szén-dioxid kibocsátást jelent. A hulladéklerakók 25%-át a papírhulladék teszi ki, ezeknek a kímélése, valamint a víztakarékosság rendkívüli jelentőséggel bír a klímavédelem szempontjából. Eközben egy hétköznapi e-book olvasó előállítása 170kg szén-dioxiddal jár, míg a szénlábnyom hagyományos könyvek esetében 7 kg. Nagyjából 20 könyv elolvasása után térül meg az e-book olvasó gyártása. Persze számolni kell azzal is, hogy a készülék elromlik, elveszítjük, elhasználódik, megunjuk stb, vagy szimplán nem kizárólag elektronikusan olvasunk.

Létezik ugyanakkor alternatíva a nyomtatott könyvek vásárlására, mint például a könyvtári kölcsönzés. Sokan csak a kötelező tankönyvek, szakdolgozati forrásanyagok beszerzése miatt járnak el könyvtárakba, és régi, ódivatú könyvekre asszociálnak, pedig számos nagyvárosban elérhető újabb kiadású könyvek széles palettája. A fogyasztói társadalomban az egyik legnagyobb vágyódása az embereknek a birtoklás, talán ezért sem népszerű annyira a kölcsönzés. Bevallom én is szeretem felrakni a könyvespolcomra az éppen kiolvasott könyvet, némi elégedettséggel tölt el, ahogy bővülni látom a polcokat.

Kétségtelen, hogy egy jó könyv felfedezése remek időtöltés, mindegy is, hogy milyen formában kezdünk bele. Amennyiben egy kis inspirációra van szükséged, mi legyen a következő olvasmányod, szemezgess a Media Iuris szerkesztőinek ajánlóiból. Szinte minden héten kikerül egy az oldalra változatos műfajokban, így biztosan találsz kedvedre valót, akár nyomtatott, akár digitalizált formában olvasnád őket!

A cikkemet Cserna Szabó András szavaival zárnám: „És tudjuk, megkerülhetetlen szerzővé csak az lehet, akinek könyve belehuppan a fürdővízbe, a Tiszába, a Balatonba vagy a Földközi-tengerbe, pörköltszaft-pecsétet hord magán és vörösbortól maszatos. Az igazi könyv nem a könyvespolcon lakik, hanem a párna alatt, az éjjeliszekrényen, az ágy mellett a padlón, a kocsi kesztyűtartójában, a télikabát zsebében, a strandtáska mélyén naptejek és jégkrémpapírok tőszomszédságában vagy éppen (urambocsá’) a vécéablakban.”

 

Aki beszerezne egy új e-book olvasót, annak ez az oldal segíthet eldönteni melyik típus legyen: oszinterecenzio

Aki maradna a nyomtatottnál, ajánlom a POKET zsebkönyveket, kicsik, praktikusak, tényleg elférnek egy zsebben, és nagyon különleges a választék: poketonline

 

EnglishGermanHungarian