[metaslider id="9331"]
salt

Saltburn–a film, ami felrobbantotta az internetet

Az összes social felület hangos volt a 2023. november 17-én debütáló Saltburn című pszichológiai thrillertől, amely futótűzként járta körbe az egész világot. Az, hogy vajon a pikáns jeleneteknek, vagy a színészgárdának, esetleg a rendező zsenialitásának és a történetszálaknak köszönhető a siker, nem teljesen egyértelmű, de biztos, hogy az összes közrejátszott benne.

A színészek 

Jacob Elordi 

Nem elhanyagolható, hogy a két főszereplő Jacob Elordi és Barry Keoghan meghatározó szerepet töltenek be a film sikerében, és fantasztikusan alakították Felix és Oli szerepét. Jacob Elordit legfőképp az Euphoriaból ismerhetjük Nate Jacobsként, akit hatalmas rajongótábora éltet és bálványoz olyan felületeken, mint a TikTok vagy Twitter. Ererald Fennel rendező és író nagyon jó döntést hozott, amikor a 26 éves színészt választotta Felix szerepére, hiszen közkedveltsége miatt nagyobb körben terjedhetett el a film. 

salt

Barry Keoghan

Barry Keoghan 31 éves színész, akinek a legismertebb szerepe a 2021-es Örökkévalók című filmben Druig volt. Sokan azt vallják azonban, hogy a Saltburn hozta meg számára az igazi áttörést. Az ír származású színész zseniálisan alakította Oliver szerepét, és habár a filmben a személyisége megkérdőjelezhető, az arca biztosan belopta magát a nézők memóriájába. Habár ők voltak a főszereplők, a filmben feltűnő Archie Madekwe és Alison Oliver is kiválóan alakították szerepüket.

Botrányfilm

A TikTokon 3 részletet ragadtak ki a nézők, amelyet elneveztek vámpír, fürdőszoba és temető jeleneteknek. Aki látta a filmet, az tudja, hogy ezek igen felkavaró tartalmú jelenetek voltak, ezért is fekete vígjáték, pszichológiai thriller a film műfaja. Vajon kíváncsiságból fakadóan az egyes jelenetek iránt, vagy a színészgárda miatt, de biztosan nagy sikert hozott a film készítői számára.

Felkapott üresség vagy remekmű?

saltSok kritika érte a filmet, az író és rendező Fenellt és a benne játszó színészeket. Voltak, akik egy zseniális műalkotásnak vélték a két fiú közötti kapcsolat felvázolását és a gazdag-szegény ellentét ábrázolását a filmben. Voltak, akik úgy vélték, hogy a filmnek nem volt mondanivalója, csupán polgárpukkasztás és megbotránkoztatás céljából készült. A film egy olyan műfaj, ami teljesen szubjektív: a befogadó maga ítéli meg azt, hogy hogyan értékeli, hogyan érti a film mondanivalóját, az értékeket, amelyet a film levetít számunkra. Ezért is érthető, hogy a Saltburn teljesen megosztja nézőit. 

Kritika

Számomra a Saltburn meghozta azt a katarzist, amit én egy filmtől elvárok: a mondanivalón és értékeken  való elmélkedést és fejtörést. A történet 2006-ban kezdődik, ahol megismerjük Olivert, aki ösztöndíjjal kerül be az Oxfordba, amely hemzseg a tehetős fiataloktól és a gazdag csemetéktől. Már a történet legelején megismerjük Oliver szerény, okos, visszahúzódó oldalát, és a gazdag ficsúrok pökhendi stílusát. Így tehát az elején felvázolja a film azt a sztereotípiát, hogy a gazdagok rosszindulatúak, a szegények pedig jóindulatú, kedves emberek.  Ezért figyel fel később Oli Felixre, aki habár nagyon tehetős családból származik, a kezdetektől segítőkész és jószívű Olival. A fiúnak ez olyannyira imponáló, hogy a barátságon túl plátói érzéseket táplál Felix irányába. Azon túl, hogy Felix kedvesen áll a fiúhoz, nem adja jelét annak, hogy vonzódna hozzá. A történet legelején Olivernek egyetlen barátja, egy szintén népszerűtlen fiú. Érdekesnek tartottam azt, hogy a film előrehaladtával Oliver sokkal szívesebben barátkozik a népszerű, gazdag, ám ellenszenves diákokkal, mintsem a kevésbé népszerű, de annál jobb barátjával. Ez bizonyítja azt, hogy Oliver tagja akart lenni a „felső tízezernek”, vagyis az akart lenni, aki ő valójában nem is, és oda akart tartozni, ahol neki nem volt helye. Egyre megszállottabban kereste Felix társaságát, olyan volt, mintha az ő életét akarná élni. Az egyik jelenetben össze akart takarítani Felix szobájában, mire a fiú ráförmedt, hogy hagyja abba. Gondoskodni akart Felixről, mindent megtett azért, hogy minél közelebb tudhassa magához a fiút.

salt

Amikor Felix megtudta, hogy Oli édesapja meghalt, magához hívta Saltburn-be, ahol Oli megismerkedett Felix szüleivel, nővérével és Farleigh-val. Itt Oli és a néző megismerkedik a mérhetetlen gazdagsággal. A szülei és testvére jelleme is hasonló, mint Felixé: többnyire jószívvel fogadják a fiút, aki szépen lassan beilleszkedik a családba.A TikTok felkapott jelenetei is a saltburni birtokokon történnek: a fürdőszoba, a vámpír és a temető jelenetekhez kell egy erős idegzet, és a néző megbotránkozik rajta. Szerintem ezek a meghökkentő képkockák szükségesek voltak, hiszen ezzekel jött rá a néző valójában, hogy Oli nem az, akinek az elején megismertük. Olyan cselekedeteket tesz, amelyet egy jóérzésű ember nem tenne meg, vagy visszataszítónak találja.

Az, hogy Farleigh-al és Venetiaval is szexuális viszonyba kerül ottartózkodása alatt, az a fiú elborult elméjét jelentette, hogy Felix életét meg akarta ízlelni minden szemszögből, eggyé akart válni a lényével, mindenre rálátást akart kapni. A történet előrehaladtával Felix rájön, hogy Oli hazudott neki számos dologban is, ezért eltávolodik  tőle. A hatalmas fordulatok pedig itt kezdődnek: a család tagjai sorra vesztették életüket, amit a film szereplői könnyedséggel fogadtak. A történet csattanójaként Oli könnyű szívvel kapcsolja le Felix édesanyját a lélegeztetőgépről. Habár nincs kimondva, de a néző tudja, hogy olyannyira beférkőzött a Cattonok bőre alá, hogy megörökölte az egész vagyont. Az utolsó jelenetekben látjuk, hogy a film legelejétől kezdve Oli aprólékosan kitervelt mindent azért, hogy kijátszon egy jóhiszemű fiút és megkaparintsa az életét. Oli a történet elején rájöhetett arra, hogy soha az életben nem fog megadatni neki ez az elérhetetlen gazdagság, bármennyit is tanul, ezért valahogy meg kell szereznie. A gazdagságot akarta elérni és nem félt áldozatot hozni. Ez a film elgondolkodtató volt, ábrázolta azt, hogy az emberek meddig mennek el azért, hogy pénzhez jussanak, és hogy gyakran egy kedves arc mögött egy szociopata elme rejtőzik. 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian