[metaslider id="9331"]
Rob

Robert Wadlow, a „kedves óriás”

A Guiness-rekordok könyve szerint a világ legmagasabb embere Robert Wadlow volt. Wadlow a 20. század első felében élt, sajnos igen fiatalon elhunyt, a maga 272 centiméteres magasságával a mai napig címvédőnek számít. Az illinois-i származású fiatalember rekordmagassága világszerte felkeltette az emberek érdeklődését. Vajon mi okozhatta a bődületes magasságát, ami okán globálisan ismeretté vált, és miért távozott olyan korán az élők sorából? A cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A legmagasabb ember életútja 

Robert Wadlow 1918. február 22-én átlagos hosszal és súllyal jött világra az Illinois állambeli Altonban, Harold és Addie Wadlow öt gyermeke közül a legidősebbként. Bár születésekor szokványos paraméterekkel rendelkezett, a legtöbb csecsemővel ellentétben kivételesen gyorsan és korán kezdett nőni: 6 hónapos korára már 13 kilót nyomott. Mire betöltötte első életévét, súlya több mint 20 kilogramm, magassága 100 centiméter volt. 

Mire Wadlow ötéves lett, 162 centiméter magasra nőtt és tizenéveseknek való ruhákat hordott.  Meglehetősen szokatlan mérete ellenére szülei arra törekedtek, hogy fiuknak normális életet biztosítsanak, így vele egykorú gyerekekkel iratták iskolába. Robert magassága miatt az iskolának speciális megoldásokat kellett biztosítania számára: az asztalát fakockákkal emelték meg, hogy kényelmesen el tudjon helyezkedni. Nyolcéves korára túlnőtte az édesapját, aki 180 centiméter magas volt. Mivel már gyerekkorában több, mint 193 centiméter magasra nőtt, hamar a legtöbb felnőtt felé kezdett tornyosulni. Tizenhárom évesen ő lett a legmagasabb cserkészfiú, magassága ekkor már 223 centiméter volt. 

1936-ban, a középiskolai tanulmányai befejezésekor 254 centiméter magas volt, és még ekkor sem állt meg a növésben. Wadlow a középiskola után jogot kezdett hallgatni, azonban méretéből adódóan nagyon megterhelő volt számára az épületek és a termek között közlekedni, így arra kényszerült, hogy otthagyja a főiskolát. Robert, habár extrém magasságával bőven túltett egy átlagemberen, arra törekedett, hogy ’átlagos’ életet éljen. Hobbiként bélyegeket gyűjtött, szívesen foglalkozott fényképezéssel és gitáron is játszott. Mivel Robert volt a legidősebb testvérei közül – akik egyébként mind átlagos magassággal és súllyal rendelkeztek –, sokat játszott kisebb testvéreivel, és igyekezett hozzájuk hasonló módon részt venni a különböző tevékenységekben. A villámgyorsan növekvő mérete hamar megnehezítette abban, hogy az általa kedvelt elfoglaltságoknak hódoljon, viszont kedves természetével hamar megszerezte az emberek szimpátiáját. Rob

Robert Wadlow gyerekkorában, édesapjához viszonyítva

Miért nőtt Robert Wadlow ilyen magasra?

Sokáig sem Robert családja, sem az orvosok nem találtak magyarázatot az egészségi állapotára. Mikor a fiú 12 éves volt, az orvosok megállapították, hogy az extrém magasságot egy tumor okozza, amely az agyalapi mirigyen helyezkedik el, ezzel pedig folyamatos növekedésre készteti a testét. Ez az állapot ma már gyógyszerekkel és hormonterápiákkal kezelhető, ám abban az időben még semmilyen megoldást nem ismertek a megállíthatatlan növekedésre. A sebészek Wadlow megműtését is túlságosan kockázatosnak tartották. Az orvostudomány akkori fejletlenségéből adódóan és a műtét lehetőségének kizárása miatt Wadlow továbbra sem állt meg a növésben. 

Rob

Wadlow hírességgé válása

1936-ban Wadlow-ra felfigyeltek a Ringling fivérek és vándorcirkuszuk. A Ringling testvérek tudták, hogy Robert nagyszerűen kiegészítené a műsorukat, így felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk a turnéra. Nagy örömükre Wadlow igent mondott. Nem meglepő, hogy a világ legmagasabb embere hatalmas tömegeket vonzott ezeken a cirkuszi előadásokon. 

Robert a Peters Shoe Company nagykövete is lett. A magasságának megfelelően módosított autóval 41 államba és több mint 800 városba látogatott el a vállalat szóvivőjeként. A cipőgyártó cég a méretére szabott cipőket ajándékozott neki, ami nagy előny volt, hiszen a számára gyártott cipők mintegy 100 dollárba kerültek, ami akkoriban elég drágának számított.  Amikor nem a cég cipőinek reklámarcaként tevékenykedett vagy nem voltak „fellépései”, a világ legmagasabb embere viszonylag csendes életet élt. Barátai és családja szelíd modorú és udvarias emberként emlékezett rá, az emberek „kedves óriás”-ként is emlegették. 

Rob

Az „altoni óriás” halála

Robert Wadlow ugyan mindent megtett, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb formában maradjon, ahogyan idősebb és egyre magasabb lett, olyan problémái kezdtek kialakulni, amelyek okán lábmerevítőt kellett viselnie. A lábmerevítők segítették abban, hogy egyenesen tudjon állni és járni, viszont a halálához is ezen szerkezetek vezettek.Mivel Robert gyakran nem érezte a lábát, nem vette észre, ha egy rosszul illeszkedő merevítő a bokájához súrlódik. Valahányszor a lábmerevítők a bőréhez dörzsölődtek, hólyagok keletkeztek, melyek fertőzéseket okoztak. Ez gyengítette Wadlow immunrendszerét, így gyakran volt beteg. 

1940.július 6-án Wadlow-nak Michiganben volt fellépése, amikor egy súlyosan elfertőződött sebtől magas láza lett. Amikor orvosai rájöttek, hogy mi történt, gyorsan a segítségére siettek, kórházba szállították, ahol vérátömlesztést kapott és azonnal megműtötték, azonban a kórházi kezelések ellenére az orvosoknak nem sikerült megmenteni az életét. Modern gyógyszerek hiányában sajnos nem gyógyult fel a fertőzésből és július 15-én, 22 éves korában álmában elhunyt. A magasságát néhány héttel halálát megelőzően mérték utoljára, ami 272 centiméter volt. 

Robert Wadlow-t szeretett szülővárosában, Altonban helyezték végső nyugalomra. Testét a „világ legmagasabb emberének megfelelő” koporsóban helyezték el, amely több mint három méter hosszú és több mint 450 kilogramm súlyú volt, felemeléséhez és viteléhez 18 pallóhordozóra volt szükség. A temetésén negyvenezer ember gyűlt össze, hogy végső búcsút vegyen a legmagasabb embertől. 

Robert Wadlow emlékének továbbélése 

Robert Wadlow tragikusan fiatalon ment el, azonban – szó szerint – akkorra örökséget hagyott hátra, amekkora ő volt: 1985-ben életnagyságú szobrot állítottak az egykori „altoni óriás” emlékére, a szülővárosában lévő Southern Illinois egyetem területén. 

Az altoni múzeumban olyan műtárgyak is találhatók, amelyek egykor Robert életének a részét képezték, például az íróasztala, a talárja és fövege és egy egyedi készítésű gyűrű is. Wadlow a „világ legmagasabb embere” cím mellett a legnagyobb kezek Guiness-rekordját is tartja: kezei a csuklójától a középső ujja hegyéig hosszabbak voltak, mint 32 centiméter. Csak néhány műtárgy maradt fenn Wadlow „fizikai emlékeztőjeként”, a családja ugyanis halála után nem sokkal szinte az összes személyes tárgyát megsemmisítette annak érdekében, hogy a gyűjtők ne tudják azokat elzálogosítani, viszont a története és a róla készült lenyűgöző fényképek megmaradtak. Máig senki nem szárnyalta túl a „kedves óriás” magasságát és valószínűtlennek tűnik, hogy ez majd bárkinek „sikerül”. 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian