[metaslider id="9331"]
hall

Receptek, amelyek megszínesítik a halloweeni összejöveteleket – ezeket készítsd el az ünnepi alkalomra

A Halloween valószínűleg az év egyik legjobban várt ünnepe, amelynek alkalmával szinte már hagyomány jelmezekbe bújni, egymást ijesztgetni, és nem mellesleg házról-házra járni és hangoztatni, hogy „Csokit vagy csalunk”. Ilyenkor minél több apróságot vagy édességet érdemes összegyűjteni, mert az növeli e játék sikerességét. Az ünnepi hangulatot azonban ezek mellett családi összejövetelekkel, partikkal is érdemes gazdagítani, amikor az asztalra ünnepélyes fogások és sütemények is kerülnek, emelve a kialakult hangulatot. Ebben a cikkemben néhány kifejezetten halloweeni estére szánt, bárki által elkészíthető desszert receptjét mutatom meg, amiket érdemes az asztalra tenni. 

Halloween

A receptek előtt fontosnak tartom kiemelni, hogy a Halloween a kelták egyik legszebb, legrégibb ünnepe, amelyhez számos szertartás kapcsolódott abból a célból, hogy távol tartsák a szellemeket. A hiedelmek szerint ugyanis az eltávozott lelkek október utolsó napján útra kelnek és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Az emberek annak céljából, hogy megtévesszék a szellemeket, különféle jelmezekbe öltöztek és felvonulással, tánccal ütötték el az időt. Napjainkra a jelmez viselése továbbra is nagy népszerűségnek örvend, sokan feldíszítik házaikat, az ünnep jellegzetessége a faragott tök, illetve a töklámpás elengedhetetlen kellék. A partikon pedig általában különféle játékokkal szórakoztatják egymást a résztvevők, és nem hiányozhatnak a hagyományos ételek, italok és desszertek sem.

Boszorkányujjak 

Az első recept a híres nevezetes boszi ujjak, amelyek erősen kapcsolódnak Halloween ünnepéhez.

Hozzávalók:

23 dkg vaj

2,5 dl porcukor

1 db tojás

1kvk sütőpor

6,75 dl liszt

vaníliás cukor

mandula , só, lekvár

Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a tojást, az őrölt mandulát és a vanilíás cukrot. A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd a két keveréket összegyúrjuk. 30 perces pihentetés után a tésztából kis hengereket készítünk, majd az egyik végébe mandulaszemet teszünk, ami a boszorkány körmét fejezi ki. Két helyen enyhén benyomjuk a tésztát, majd késsel 2-2 bevágást készítünk, ami az ujjhajlatot jelképezi. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük. Pár perc várakozás után lekvárral „ véresre” festjük az ujjakat.

hall

Omlós töklámpás kekszek

Hozzávalók: 

30 dkg liszt

20 dkg vaj vagy margarin

10 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 db tojássárgája

15 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és tojássárgáját és tésztává gyúrjuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. Ezt követően lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és kiszaggatunk kb. 24 darab tökformát. A formák felébe sima, vékony pengéjű késsel szemeket és szájat vágunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 14-16 perc alatt készre sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni a kész kekszeket. Miután kihűlt, 2-2-t összeragasztunk sárgabaracklekvárral és tálaljuk. 

hall

Sütőtökös kókuszgolyó

Hozzávalók:

1 db sütőtök

1 csipet fahéj

3 dkg darált keksz

Elkészítés: A sütőtököt félbevágjuk, előmelegített 190 fokos sütőben, kevés vízzel meglocsolva puhulásig sütjük, ami kb. egy órát vesz igénybe. Miután kihűlt, lehúzzuk róla a héjat, majd egy tálba tesszük és villával összenyomkodjuk. Fahéjjal és a fokozatosan hozzáadott darált keksszel összekeverjük, végül vizes kézzel golyókat formázunk belőle.  A forgatáshoz kókuszreszelék javasolt, ami nemcsak a minőséget, de az ízélményt is növeli. 

hall

Szörnyecskés pohárdesszert

Hozzávalók:

1 tasak vaníliás pudingpor

5 dl tej

10 dkg porcukor

12 dkg Mascarpone

20 dkg porcukor

25 dkg túró

5 dkg tejföl

1 tasak vaníliás cukor

20 dkg sárgabaracklekvár

Díszítéshez: 

8 db fehér pillecukor

16 db dekor cukor szem

Elkészítés: A pudingporból, a tejből és a cukorból hagyományos módon pudingot főzünk. Amikor elkészült lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával és hagyjuk kihűlni. Ezután habverővel hozzákeverjük a mascarponét.  A túrót áttörjük, majd összekeverjük a tejföllel, a porcukorral és a vaníliás cukorral. 4 desszertes pohár aljában szétosztjuk a pudingos krémet, rákanalazzuk a túrókrémet, majd elosztjuk a tetejükön a baracklekvárt is.  A pillecukorra ráragasztjuk a szemeket a dekortollal, illetve rajzolhatunk a szörnyeknek e tollal szájat is. Végül a szörnyeket a pohárdesszertek tetejére ültetjük. 

hall

A halloweeni ünnepi asztal számos édességgel, desszerttel gazdagítható, internetes oldalakon keresve megannyi receptötletet találhatunk az összejövetelek, partik színesítéséhez. 

Neked melyik a kedvenc halloweeni desszerted? 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian