[metaslider id="9331"]

Illemszabályok, amelyekkel fontos a 21. században is tisztában lenni

Az emberi viselkedés nagyon összetett, amelynek számos mozgatórugója lehet. Vannak olyan viselkedési szokások, amelyek az egyén személyiségéből erednek és vannak olyanok, amelyeket folyamatosan tanul meg az ember. A viselkedés egésze függ a kortól, amelyben élünk, a helytől, ahol felnevelkedtünk, de függ a pillanatnyi helyzetünktől is. Viselkedésünket legnagyobb részben az befolyásolja, hogy hogyan neveltek fel minket, milyen szokásokat láttunk és sajátítottunk el otthon a családban. Az illem, etikett és protokoll mára fellazult rendszerek összeségét takarja, a viselkedési szokások megengedőbbek, lazábbak lettek. Azonban számos olyan helyzet van, ahol a mai napig nagy hangsúlyt fektetnek az illemszabályokra és érdemes ezekkel tisztában lenni.

Mit is jelent az illem?

Az illem röviden a társadalmi érintkezés, jó modor és az udvariasság szabályainak összessége. Szokás viselkedés kultúrának is hívni.
A társas érintkezés szabályai és szokásai lazábbak lettek napjainkra, így számos nézeteltérést szülhet a generációk között. Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy olyan viselkedésért lett leszidva, ami vele egykorúak között nem kelt különösebb figyelmet, azonban a nagyszülők szóvá teszik, mivel az ő fiatalkorukban más szokások élveztek prioritást. 

Mi a protokoll?

illemAz illemszabályok nem fedik le az élet minden területét, ilyen bizonyos eseteket a protokoll fed le. Az élet olyan területeire igaz ez, ahol valamiféle rendszabályok érvényesek, ilyen például egy étterem, mozi vagy a színház.  A színházban elvárt az elegáns kiöltözés, a ruhatár használatának igénybevétele is illendő. Színházi protokollhoz tartozik az is, hogy a férfi kísérő mindig segítse párja kabátjának le- és felvételét. Amennyiben az ülőhely a sor közepén található és többen már elfoglalták a helyüket, akkor arccal feléjük, elnézést kérve illik elfoglalni a saját székünket.

Mit jelent az etikett?

Szintén a jómodor és udvariasság mércéje, a különbség azonban abban rejlik, hogy nem kell ezeket a szabályokat mindig szigorúan betartani, például otthon vagy baráti társaságban. Fontos kiemelni, hogy mindenki eltérő illemszabályok szerint él és emiatt nem szabad senkit megvetni vagy elítélni. 

Mik a legfontosabb illemszabályok 2023-ban?

A XXI. században is számos illemszabály érvényes, melyeknek betartása hozzátartozik az alap intelligenciához. Jelen cikkemben igyekeztem pár fontos etikett szabályt összegyűjteni.

A megfelelő köszönés a kölcsönös tisztelet kifejezésének egy olyan alapvető formája, amellyel mindenkinek illik tisztában lenni.
Az etikett szerint a férfi a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, valamint a beosztott a főnöknek előre köszön. Ha valaki újonnan érkezik egy terembe vagy valamilyen társadalmi rendezvényre, illik előre köszönni minden esetben. Az előbbihez kapcsolódik, hogy milyen illemszabályok irányadóak egy társaságban. Nem illik társaságban telefonálni, sugdolózni. Beszélgetéskezdésnél mindig nézz a másik szemébe, ezzel is kifejezve érdeklődésedet és tiszteletedet iránta. Kommunikáció során nem illik más mondandójába belevágni vagy elterelni a témát a beszélgetés közepén.
Illik kerülni az olyan témákat, amit senki nem ismer részletesen, illetve az anyagi helyzettel, magánélettel kapcsolatos kínos témákat.

illem

Nagyon fontos, hogy ismeretlenként, új ismerősként mindig magázódunk, a tegezést csak az idősebb, magasabb beosztású vagy a női fél kezdeményezheti. Idősebbekkel szemben, ha valaki szolgáltatást nyújt, mint például a fodrász, pincér vagy bolti eladó, minden esetben a magázás az elvárt forma. Most, hogy tisztáztuk, hogy hogyan is illik a másik személlyel beszélgetést kezdeményezni és kommunikációt folytatni, fontos kérdés, hogy mire is kell figyelni kézfogás során. Egy ideális kézfogás 3-4 másodpercig tart, melyet egy bemutatkozás előz meg. Mindig az idősebb, magasabb beosztású nyújt először kezet. Általános szituációkban a nők, munkahelyen a férfiak a női alkalmazottai felé kezdeményezhetik. Cikkemben szeretném még kiemelni, hogy milyen illemszabályok betartására érdemes figyelni, ha vendégségben vagyunk.
Nem illik üres kézzel vendégségbe érkezni, olyan ajándékot próbáljunk vinni, ami személyre szóló. Talán meg sem kell említenem, de illetlen elkésni bármilyen társasági eseményről, ezzel is megtisztelve a többi jelenlévőt és a házigazdát.

illem

Új szabályok megjelenése a társadalmi változások következtében

Nemcsak elhalványulnak az illemszabályok, hanem új szokások jönnek létre a folyamatosan változó világban, az internetes tevékenységnek gyorsan kialakult a saját etikettje. Ilyen fontos illemszabályok közé tartozik, hogy saját bejegyzésben más személyes adatait és képeit nem illik megosztani. Az internetes kommunikáció során is fontos, hogy diszkrétek legyünk és tartsuk tisztában mások véleményét. Nem illik felhasználónév nélkül trágár, oda nem illő hozzászólásokat írni különböző online felületeken. 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian