[metaslider id="9331"]
poligráf

Poligráf szerepe a büntetőeljárásokban

Következő cikkemben a poligráfnak nevezett szerkezetet fogom bemutatni, amelyről már biztosan mindannyian hallottatok, vagy láttátok filmekben. Lehet, hogy sokan elgondolkodtatok már rajta, hogy milyen elven működik, mi az alapja a poligráfos vizsgálatnak, vagy, hogy nem fordulhat-e elő olyan helyzet, amikor még a poligráfot is be lehet csapni. Széles körökben alkalmazzák, pedig közel sem 100%-os ez a módszer. A filmekben hatalmas jelentőséget és szerepet tulajdonítanak ennek a gépezetnek, de valójában mennyire hasznos, és mennyiben határozza meg az adott ügy további menetét? 

Mi is az a poligráfos vizsgálat? 

A vizsgálat a pszichofiziológiára alapoz. A poligráfos vizsgálatot akkor nevezhetjük megbízhatónak, ha tisztában vagyunk az emberi szervezet működésével. A tudat nagymértékben befolyásolja a testi reakciókat. Ahogyan a félelem, szorongás, idegesség kivált bizonyos válaszokat a szervezetből, a poligráf képes detektálni mindezt. A pszichofiziológia ezt az egymásra hatást és  annak megfelelő kimutathatóságát vizsgálja. A poligráf központi eleme az ún. stresszreakció, ami egy természetes, élettani folyamat, és mindannyiunk számára ismerős lehet. Ilyenkor a pupilla kitágul, a pulzusszám megemelkedik, szívünk hevesebben ver. A stresszt sok tényező kiválthatja, főleg indulatok, traumák, erős, elfojtott érzelmek. Ezek az érzelmek elég erőteljesen jelen vannak egy olyan személy esetében, aki bűncselekményt követett el, és pontosan ezekre a reakciókra hagyatkozik a poligráfos vizsgálat. 

 

Hogyan működik?

Hazánkban akkor végezhető el a vizsgálat, ha rendelkezésre áll olyan készülék, „amely alkalmas a mellkasi és a hasi légzésben, a galvános bőrreakcióban és a vérnyomás-pulzushullámban történő változások egyidejű és folyamatos regisztrálására”. Ezt a kritériumot az Amerikai Poligráf Társaság protokollja tartalmazza, amely Magyarországon is érvényes. Hogyan is működik a poligráf? A műszer maga többféle formában is létezik, a büntetőeljárás nyomozati szakaszában a 4-6 csatornás verziót használják, ami azt jelenti, hogy egyszerre 4-6 testi válaszreakció mérésére és jelzésére képes. A műszer a monitorozott értékeket az EKG-hoz hasonlóan egy papírlapra rajzolja, amit meghatározott szempontok alapján értékelnek ki. Nézzük, hogy mely testi válaszreakciókat képes detektálni:

  • a vérnyomást és pulzusszámot, melyek méréséhez hagyományos vérnyomásmérő eszközt használnak;
  • a légvétel változásait, melyet egy erre kialakított speciális eszközzel, a pneumográffal észlelnek;
  • a bőr elektromos vezetőképességét, melyet az ujjakon keresztül tudnak rögzíteni szintén egy speciális műszerrel (galvanométer);
  • a szem mozgását, miközben bizonyos mozgó tárgyakat követ;
  • a szívműködést kísérő elektromos jelenségeket EKG készülékkel;
  • a perifériás keringés változását a végtagokban, az ujjakra helyezett mérőeszközzel;
  • a test bármely tagját érintő remegést a végtagokon elhelyezett elektromos mérőeszközzel.

poligráf

Hogyan zajlik a vizsgálat? 

Első lépésként egy általános beszélgetést folytatnak le az alannyal, amely során felmérik, hogy az adott személy egyáltalán alkalmas- e a vizsgálatra. Ebben a szakaszban tájékoztatják a vizsgálat részleteiről is.
Különböző tárgyi és alanyi feltételek szükségesek a vizsgálat elvégzéséhez. Előbbi körébe tartozik az ingerszegény, hangszigetelt helyiség, ami azért nagyon fontos, hogy semmi ne tudja elvonni a vizsgált személy figyelmét. Nem ritka a kamera, illetve detektív tükör beépítése sem. Az alanyi feltételek között szerepel, hogy mindenképpen olyan személy végezze a vizsgálatot, aki ezen a téren nagy tapasztalattal és szakértelemmel bír. Az elkülönített helyiségben csak az alany és a szakember lehet jelen. 

Kétféle kérdéssor közül választhat a szakember, hogy melyiket teszi fel az alanynak. Az egyik az általános kérdések tesztje, ebben az esetben úgy teszik fel az üggyel kapcsolatos kérdéseket a vizsgált alanynak, hogy kizárólag igennel vagy nemmel válaszolhasson. Egyik altípusa, amikor a kérdések közé beszúrnak egy, az ügy szempontjából irreleváns kérdést, másik altípusa pedig, amikor az általános kérdések közé egy olyan kérdést tűznek, amire nagy valószínűséggel hazudni fog a vizsgált személy.
A másik kérdéssor az ún. csúcsfeszültség teszt, amely alapvetően a bűnösséget megalapozó tények ismeretére kíván rávilágítani. Ebben az esetben a vizsgálat lényege, hogy a vizsgált személy felismeri-e a kérdéses információt. Ezt úgy tudják hatásosan előcsalogatni a gyanúsítottból, hogy például a gyilkos fegyverrel kapcsolatban kérdezik. Felsorolnak számos eszközt, amelyre rákérdeznek, hogy az volt-e a halált okozó tárgy. A gyilkos fegyvert követő válasznál tapasztalt feszültség pedig önmagáért beszél. 

poligráf

A vizsgálat lezárása

A vizsgálat végeztével kihallgatásra kerül sor, ahol sorra veszik azokat a kérdéseket, amelyekre nem adott őszinte választ. Ekkor van arra lehetőség, hogy a feltételezett elkövető vallomást tegyen. Ha nem tesz, ennek ellenére is fel lehet használni a vizsgálat eredményeit az eljárás további részeiben. 

 

Figyelembe veszi- e a bíróság? 

Az eddigi joggyakorlat alapján a tapasztalat az, hogy

  • amennyiben a poligráfos vizsgálaton kívüli egyéb bizonyítékok egybevágnak a vizsgálat eredményével, úgy a bíróság bizonyítékként elfogadja a vizsgálat eredményét,
  • azonban abban az esetben, ha kizárólag a poligráfos vizsgálat eredménye szolgál bizonyítékként a terhelt ártatlanságának megállapítására, az összes többi bizonyíték viszont a terhelt bűnösségét erősíti, úgy a Bíróság általában a poligráfos vizsgálat eredményét nem veszi figyelembe.

Végül egy linket osztanék meg veletek egy videóhoz, ahol egy poligráf szakértő foglalja össze röviden a poligráfos vizsgálat menetét, illetve beszél arról is, át lehet-e verni a hazugságvizsgálót, és ha igen, akkor hogyan: https://www.youtube.com/watch?v=zqUUaenl0BE&t=94s

 

Források: 1, kép1, kép2

EnglishGermanHungarian