[metaslider id="9331"]
Országos Római Jogi Perbeszéd Verseny

Országos Római Jogi Perbeszéd Verseny – Interjú Györpál Eszterrel, Molnár Dáviddal és Csordás Gergellyel

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2023. április 28-án hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Országos Római Jogi Perbeszéd Versenyt Budapesten, a Károlyi-Csekonics Palotában.

A versenyen hat jogi karról 12 csapat indult. Karunkat két elsőévesekből álló csapat képviselte: az egyiket Kovács Dóra, Lovász Bence, Molnár Dávid; a másikat Bódi Gergő, Csordás Gergely és Györpál Eszter alkotta. Felkészülésüket Dr. Csoknya Tünde tanárnő segítette. A 12 csapat közül a Györpál Eszter, Bódi Gergő és Csordás Gergely alkotta csapat elnyerte a legjobb szerepjátékért járó csapatdíjat, míg Molnár Dávid a legjobb dogmatikai levezetésért járó egyéni díjat. Három hallgatót kérdeztem a versenyről és az ott szerzett tapasztalataikról. 

Először is szeretnék gratulálni a versenyhez! Kérlek foglald össze pár mondatban, mi volt a versenyen!

Molnár DávidMolnár Dávid: A versenyen egy jogeset kellett megoldanunk, majd minél élethűbben eljátszanunk. Az ilyen feladatok közben mindig akadnak érdekes és vicces pillanatok, de ezek tették igazi élménnyé a versenyt.

Ha jól tudom, római jogi jogesetet kaptatok, amelyhez perbeszédet kellett írnotok. Hogy nézett ki pontosan a verseny menete?

Molnár Dávid: A versenyen 3 fős csapatok indultak, amiből a tagok prétorként, alperesként és felperesként szerepeltek. Ezeket a szerepeket a jogeset megoldása közben dolgoztuk ki, aminek a megoldására egy óránk volt. A kidolgozás után a teremben külön ültették a csapatokat, amíg a többiek előadását hallgattuk, hogy addig se tudjunk egymással kommunikálni. A várakozás után pedig mi is előadtuk a jogesetünket. 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Molnár Dávid: A legnagyobb kihívást az okozta, hogy nem beszélhettünk az előttünk lévő előadások után, pedig akkor. ahogy általában szokott lenni, másoktól kaptuk a legnagyobb inspirációt.

Hogyan jött az ötlet, hogy indulj a versenyen? 

Györpál EszterGyörpál Eszter: Jusztinger János Tanszékvezető Úr előadáson és az azt követő szemináriumon hirdette ezt a versenyt, majd Csoknya Tünde Tanárnő jóvoltából bekerülhettem a csapatba. Ezúton is köszönöm mindkettejüknek a lehetőséget! 

Milyen volt csapatban dolgozni? 

Györpál Eszter: Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy az egyes jogesetek megoldásánál ki milyen álláspontot képvisel és hogyan érvel mellette. Egy rendkívül jó csapatnak lehettem a tagja, melyben a tanuláson és a felkészülésen túl a vidámságnak is volt helye. Ha valaki csapatjátékos vagy szeretne azzá válni, annak javaslom, hogy mindenképpen jelentkezzen ilyen típusú versenyre.

Véleményed szerint mik a legnagyobb előnyei ezeknek a versenyeknek?

Györpál Eszter: Véleményem szerint az, hogy a tananyag részletesebb megismerésén túl lehetőség nyílik személyesen is találkozni a jogterületet kutató jelenlegi tudósokkal, illetve a különböző egyetemeken tanuló, hasonló érdeklődésű diákokkal.

Miért római jogi versenyen vettél részt?

Csordás GergelyCsordás Gergely: Nagyon szerettem volna részt venni valamilyen jogászoknak tartott versenyen, de ugye a legtöbb felsőbb éveseknek szól, így amikor megláttam, hogy indítanak római jogból versenyt, kaptam az alkalmon. Szerintem ezért is hiánypótló ez a verseny.

Véleményed szerint milyen képességeket lehet elsajátítani ezen versenyekkel?

Csordás Gergely: Segítenek a jogászi gondolkodás elsajátításában, hogy ilyen fellengzősen fogalmazzak. De igen, ezekhez a versenyekhez szükséges, hogy ne csak bemagoljuk az anyagot, hanem értsük is, hogy mit magolunk. Emiatt persze a vizsgára való felkészülésnél se jön rosszul. Nem utolsó sorban pedig a szereplést is gyakoroljuk, ami nem egy utolsó szempont leendő jogászként.

Kinek ajánlanád ezeket a típusú versenyeket?

Csordás Gergely: Mindenkinek, aki jogot tanul. Különösen azoknak, akik szeretnének versenyezni a későbbiekben, de szerintem egy ilyen élményből minden joghallgató csak profitálhat. Egyrészt nagyszerű csapatépítő program, másrészt pedig teljesen másként tekint az ember a jogra egy ilyen verseny közben, legyen az római vagy hatályos. Sokkal életszerűbbé és érthetőbbé válik tőle, ami szerintem sokkal könnyebbé teszi a tanulást is többek között. Szóval igen, minden joghallgatót bátorítok, hogy vegyen részt ilyen versenyeken!

Perbeszéd verseny csapat

A versenyzőknek szeretnék ismételten gratulálni a versenyen elért teljesítményeikhez! 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian