[metaslider id="9331"]
Perbeszédverseny interjú

„Érezhettem, milyen egy valódi tárgyalás légköre” – Interjú Pohl Dorkával és Jávorszki Bendegúzzal az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyről

2023. május 5-én ismét megrendezésre került az Országos Büntetőjogi Perbeszédverseny, ahol karunk két hallgatója is kiemelkedő eredményekkel szerepelt. A perbeszédverseny keretein belül a versenyzőknek vád- és védőbeszédekkel kellett megmutatniuk retorikai jártasságukat. Pohl Dorka különdíjjal, Jávorszki Bendegúz pedig első hellyel tért haza.  Motivációikról, a versenyre való felkészülésről és természetesen a verseny menetéről beszélgettem velük.

Honnan értesültél a versenyről, illetve mi motivált arra, hogy jelentkezz? 

Pohl DorkaPohl Dorka: Először is szeretném megköszönni a megkeresést!

A tavalyi évben a Büntető eljárásjogi Diákkör hallgató titkára, valamint a Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszék demonstrátora voltam, akkor értesültem erről a versenyről, amit egyébként minden évben megrendeznek. Már az első évtől érdekelt a büntetőjog, és ahogy haladtam előre a tanulmányaimban, úgy a büntető eljárásjog is megtetszett. A szakmai gyakorlatom egyik felét ügyészségen, a másikat pedig ügyvéd mellett töltöttem, így nem volt idegen számomra a perbeszédek felépítése, előadásmódja. Nekem az idei már a második perbeszédversenyem volt, és leginkább az első versenyen szerzett tapasztalatok adták a motivációmat ehhez a jelentkezéshez.

Hogyan zajlott a verseny menete?

Pohl Dorka: Minden perbeszéd előadására 10 perc állt rendelkezésre a versenyzőknek. Hogy mindenkinek ugyanannyi ideje legyen kidolgozni a jogesetet, 10 percenként mentünk be a terembe, ahol egy oktató és egy hallgató felügyelte a verseny tisztaságát. A perbeszéd kidolgozásához használhattunk nyomtatott formátumú, hatályos Btk-t és Be-t, valamint a 3/2013. és 4/2013. BJE-ket, a kidolgozásra másfél óránk volt. Ezután mentünk be a tárgyalóteremnek kialakított helyiségbe előadni a perbeszédeinket. Válaszra és viszontválaszra nem volt lehetőségünk. Külön öröm volt számomra, hogy biztosítottak talárt a versenyzőknek, amit a beszédünk közben viselhettünk. Amikor minden versenyzőt végighallgattak, a zsűri visszavonult tanácskozni.

Mit ajánlasz azoknak, akik esetleg kedvet kaptak egy hasonló megmérettetéshez? Kiknek ajánlanád a perbeszédversenyt? 

Pohl Dorka: Mindenkinek azt javaslom, hogy az egyetemi évei alatt minél több mindenben próbálja ki magát. Csak így tapasztalhatja meg, hogy a jövőben mit szeretne csinálni, mi élvezetesebb számára. Lehet, hogy a kutatás és tanulmányírás világában találja meg önmagát, vagy akár a tárgyalótermi perbeszéd keretében érzi magabiztosnak magát.
Leginkább azoknak a hallgatóknak ajánlom a perbeszédversenyt, akik már tanultak büntető eljárásjogot vagy különösen érdeklődnek iránta. Az alsóbb éves hallgatók is bátran jelentkezhetnek, őket talán annyi „hátrány” érheti, hogy több időt vehet igénybe a felkészülésük, mivel még nem tanult dolgokat kell elsajátítaniuk. Én mindenkit bíztatok, hogy vegyen részt perbeszédversenyen. Azonkívül, hogy sokkal jobban rögzül, amit a gyakorlatban is kipróbálunk, nagyszerű élmény más jogi kar hallgatóival találkozni, esetleg újból találkozni a versenyeken, a szakmában kiemelkedő bírók, ügyészek, ügyvédek előtt bemutatni a munkánkat és nem utolsó sorban a szakmai értékelésük is hozzátesz a tudásunkhoz.

Ügyészként indultál a perbeszédversenyen. Miért pont erre esett a választásod? Vannak ilyen terveid a jövőre nézve?

Jávorszki BendegúzJávorszki Bendegúz: Mindenekelőtt szeretném megköszönni a megtisztelő felkérést.

Mindig is közel állt hozzám a büntetőjog, így amint lehetőség adódott a kari versenyen való indulásra, nem is volt kétséges, hogy belevágok. Az ügyészi munka szintén nagyon érdekes volt számomra, illetve úgy éreztem, hogy az a habitusomhoz közelebb áll. A jövőben el tudnám képzelni magamat büntetőjogi területen, az ügyészség kötelékein belül.

Hogyan készültél fel a versenyre?

Jávorszki Bendegúz: Tekintettel arra, hogy a verseny során egyaránt értékelték az anyagi jogi megoldást, valamint a retorikát is, a felkészülés kétirányú volt. Egyrészről számos jogesetet néztem át, illetve igyekeztem elmélyülni a releváns szakirodalomban. Másrészről fontos volt a gyakorlás, a szükséges szakszavak, szófordulatok elsajátítása, amit gyakorló perbeszédek tartásával lehetett elérni.

Mit gondolsz, milyen tulajdonságokat kell elsajátítani a sikeres szerepléshez egy ilyen versenyen?

Jávorszki Bendegúz: Tekintettel arra, hogy a perbeszédverseny fókusza elsődlegesen a retorika, fontos, hogy a versenyző jó beszédkészséggel, kellő önbizalommal és nem utolsó sorban jó meggyőzőtechnikával rendelkezzen. Emellett természetesen elengedhetetlen az is, hogy a „szónok” járatos legyen a büntetőjogban, hogy védhető anyagi jogi megoldást adjon elő a szakmai zsűrinek.

Mit adott neked a verseny?

Jávorszki Bendegúz: Elsősorban rengeteg tapasztalatot. Sokat jelentett, hogy a verseny helyszíne egy (próba) tárgyalóterem volt, így érezhettem, milyen egy valódi tárgyalás légköre, milyen az, amikor egy háromfős „bírói tanácsnak” kell bizonyítani – esetemben – a vádlott bűnösségét. Ezúton szeretném arra bíztatni hallgatótársaimat, hogy amennyiben éreznek késztetést magukban, hogy akár büntetőjogi, akár más versenyen megmérettessék magukat, vágjanak bele, mivel rengeteg tapasztalatot, tudást lehet szerezni az úton!

A Media Iuris nevében köszönöm a lehetőséget és gratulálok az előkelő eredményekhez!

Perbeszédverseny eredmény

Kiemelt kép forrása: 1

EnglishGermanHungarian