[metaslider id="9331"]
egy

Egyszerű jómódból Hollywood élvonalába – a Kardashain-család dominanciája

Amikor 2007 októberében a televíziók képernyőire került a Kardashian-család életét bemutató reality show első epizódja, kevesen gondolhatták, hogy egy évtized leforgása alatt társadalmunk ízlés- és divatvilágát elsődlegesen ezen rokonság tagjai fogják majd alakítani, meghatározni. Sok minden történt a valóságshow bemutatkozó része óta: a család legifjabb tagja, Kylie Jenner a történelem legfiatalabb milliárdosa lett, noha ez parázs vitát szított sok ember között, Kendall Jenner az egyik legkeresetteb és legjobban megfizetett modellé vált, Kim Kardashian pedig a döcögős kezdet ellenére sikeres üzletasszony lett, majd édesapja nyomdokaiba lépve a jogi pálya mellett tette le voksát. 

O.J. Simpsontól Caitlyn (Bruce) Jennerig

Mielőtt még az ismertség, illetve a fenti sikerek bekopogtattak volna Kardashianék ajtaján, addig csupán egy kaliforniai, relatíve jómódban élő család voltak. Kris Jenner, a matriarcha többek között akkori férje, Bruce Jenner karrierjét is egyengette, aki az 1976-os montreali olimpián a tízpróba versenyszámban aranyérmet nyert, majd évtizedekkel később, 2015-ben nemátalakító műtétje hírének bejelentésével az egész világot sokkolta. A sorozatban a kezdetektől fogva szerepeltek Bruce és Kris Jenner lányai, az akkor 12 éves Kendall és a 10 éves Kylie, valamint Kris korábbi, az O.J. Simpson perben volt feleségének, illetve annak élettársának megölésével vádolt ex-sportoló, O.J. Simpson egyik védőügyvédjével, Robert Kardashiannal kötött házasságából született gyermekei is, az akkor 28 éves Kourtney, 27 éves Kim, 23 éves Khloe és 20 éves Rob is.

egy

A koncepció egyszerű volt: kb. 40-45 perces epizódokon keresztül a nézők figyelemmel kísérhették a népes család kaotikus, eseménydús, drámáktól hemzsegő mindennapjait. 

Azonban a família ezt megelőzően is már járatos volt a celebvilágban. Eltekintve Robert Kardashian ügyvédi tevékenységétől, amin keresztül szerepet vállalt a modern kor egyik meghatározó, média által is közvetített perében, Kim Kardashian már megpróbált helyezkedni és kapcsolatokat kiépíteni. Ehhez elsősorban a 2000-es éveket domináló Paris Hilton, mint a Hilton szállodalánc örökösnője, valamint Lindsay Lohan színész barátsága biztosított ugródeszkát számára. A közvélemény ugyanakkor nem felejtette el azt a hírhedten kompromittáló videót sem, ami Kim és akkori párja igencsak intim pillanatait rögzítette, és ami még a valóságshow előtt napvilágra került.

A digitális világ és az új szépségideálok

A 2010-es években a közösségi média térhódítása folyamatosan nőtt, a különböző platformokon keresztül pedig a Kardashian-család tagjai is jóval több személyhez juthattak el képek és különféle bejegyzések formájában. Az Instagram rövid időn belül kifejezetten kedvelt felületté vált, így nem meglepő, hogy minden idők 20 legtöbbet kedvelt posztja közül 7 Kylie Jenneré. 

Talán mi sem mutatja jobban társadalomra gyakorolt befolyásukat, mint az évek során általuk kialakított szépségtrendek és a női ideál. Kim Kardashiannak köszönhetően divat lett a femininebb testalkat, Kylie Jenner pedig a telt ajkak iránti őrületért felelős. Talán nem meglepő, hogy az elmúlt években többek között saját smink-, illetve ruhamárkát dobtak piacra, valamint életmódra fókuszáló blogot is indítottak. 

Merőben más stílus gyökerezett meg általuk, ám később egyre több ember kezdett rámutatni esetleges szépészeti beavatkozásaikra, megkérdőjelezve ezáltal természetességüket. A legtöbb támadás emiatt Kimet, Kyliet és Khloét érte, azonban úgy gondolom, Kylie esete sajátosabb. Mindössze gyerek volt még, amikor a reality-showt először sugározni kezdték a tv-ben, így tulajdonképpen kamerák kísérték végig az egész tinédzser korát, ami a lányoknál sok esetben egy igen kínos időszak. Még kísérletezünk a hajstílusokkal, öltözködéssel, kezdünk megismerkedni a sminkekkel. Kylie is ugyanezt tette, és egy fiúval való kellemetlen eset is megerősítette a hiányosságait, ami miatt kevésbé érezte szépnek magát. Egy ilyen periódusban kamerák és nézők ezrei, tízezrei előtt szerepelni nem lehet könnyű, ahogy az sem, amikor folyamatosan a nálad jóval idősebb nővéreidhez hasonlítanak téged. Kylie-nak nem volt ideje és lehetősége felnőni, az emberek folyamatosan zaklatták a külseje miatt, amikor pedig először kés alá feküdt, azért támadták, mert túl fiatalon döntött egy ilyen procedúra mellett, ezzel rossz példát statuálva a fiatal lányok számára. 

egy

Kylie Jenner 2019-ben, mindössze 21 évesen szerepelt a Forbes magazin címlapján, Amerika legfiatalabb milliárdosaként a „Kylie Cosmetics” sminkmárkának köszönhetően

Az egyik legnagyobb ereje a Kardashian-családnak, hogy egyszerűen mindenki ismeri őket, de hogy pontosan miért, arra már jóval kevesebben tudnának válaszolni. Sokan egyszerűen annyival definiálják ezt a jelenséget, hogy „They are famous for being famous”, tehát „Arról híresek, hogy híresek”.  A legelőkelőbb magazinok címlapjain szerepelnek, Hollywood összes díjátadóján és gáláján fix vendégek, Kris Jenner kapcsolati hálója pedig elképesztően széles tömeget fed le. Ez sok esetben jelentett előnyt, gyermekei életének és karrierjének előlendítésében. 

Szerethetjük vagy utálhatjuk ezt a családot, ám el kell ismerni, hogy igen erőteljesen befolyásolták a közösségi médiát, illetve az üzleti világot és a popkultúrát. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg mindenen keresztülmentek: Robert Kardashian halála, Bruce Jenner nemátalakító műtétje, Kim Kardashian párizsi kirablása, amikor fegyvert fogtak a fejéhez, toxikus kapcsolatok sorozata, zaklatások és halálos fenyegetések sorát tapasztalták már meg, ennek ellenére összetartanak. A reality show idén a 20. évadát számlálja és kérdéses, hogy meddig bírja még el a közönség az ilyesféle tartalmat. Úgy gondolom, ameddig fennmaradnak a celebvilág élvonalában és a köztudatban, addig nemzetközi szinten is lesz rájuk kereslet és érdeklődés.

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian