[metaslider id="9331"]

Online barátkozás, avagy tényleg ő ül-e a másik oldalon?

Az internet világában, köszönhetően a social media platformjainak, bármikor bárkivel fel lehet venni a kapcsolatot. Szeretnéd élőben követni a kedvenc streamered játékát? Tetszik valakinek a képe és szívesen kérnél tőle főzéstanácsokat? Úgy érzed, megtaláltad a lelki társadat? számtalan kérdés és számtalan válasz létezik az internetes ismerkedés témakörében, viszont egy valamire talán senki sem tudja száz százalékosan biztosan a választ: tényleg azzal az emberrel beszélgetek, akinek ő kiadja magát?

Miért félünk online ismerkedni?

Gyerekkorunkban szüntelenül hallgathattuk azt a szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy sose álljunk le idegenekkel beszélgetni, ne osszuk meg senkivel sem a személyes adatainkat, lehetőleg idegen autókba ne szálljunk be stb. Talán éppen ezeknek a negatív dolgoknak a sulykolása vezetett el oda, hogy kialakult bennünk egyfajta védelmi mechanizmus, amikor ráírunk valakire ismeretlenül, pláne, ha ezt úgy tesszük, hogy álnevet, becenevet használunk. Mi magunk is egyfajta „álarc” mögé bújunk, ezáltal nem várhatjuk el rögtön a másik féltől sem, hogy teljesen őszintén megnyíljon előttünk. Az egyik legnagyobb rizikó talán az internetes randizásban rejlik, hiszen bármennyire is jóképű (esetleg kamu) képeket küld magáról az illető, bármennyire is előadja, hogy ő egy gondoskodó, romantikus személy, a személyes találkozásig semmiben sem lehetünk biztosak. Lehet, hogy mindvégig egy negyven éves, csöppet sem vonzó emberrel osztottuk meg titkainkat, érzéseinket. Ezekből a rémhírekből, rossz tapasztalatokból gyökerezik a félelmünk, hogy nyissunk egy kicsit is bárki felé interneten, pláne, ha éppen egy külföldivel akarnánk felvenni a kapcsolatot.

Hogyan tudok meggyőződni arról, hogy valóban egy igazi személlyel beszélek?

Ha nagyon általános választ szeretnék adni, azt mondanám, hogy a személyes találkozással. Ez azonban tudjuk jól, hogy nem minden esetben tud olyan könnyen megvalósulni. Ha már hosszú ideje ismersz valakit online, és te is úgy érzed, készen állsz, talán az egyik legjobb módja meggyőződni róla, ha telefonos beszélgetést tartotok. Akkor nagy valószínűséggel a hang, aki bele fog szólni a telefonba, az adott személyhez tartozik (tekintsünk el a hangelváltoztató alkalmazásoktól), és pillanatok alatt le tudod szűri, hogy az életkora, neme valóban stimmel-e az általa megadottakkal. Ha éppen egy veled egykorúval ismerkedsz, a Snapchat alkalmazás kézenfekvő lehet a hitelesítésre, ugyanis az ott meghamisított videókról te magad is rögtön meg tudsz bizonyosodni. Mindezek mellett természetesen, ha van rá módod és te is szeretnéd, egy személyes találkozás megejtése fejtheti meg igazán a rejtélyt (persze mindezt úgy, hogy előtte rengeteg embernek elmondod, hol, kivel és mikor fogsz találkozni – a biztonság kedvéért).

Leküzdhetők ezek a gátlások?

A válasz egy nagy, határozott igen. Nem állítom én sem azt, hogy rögtön osszunk meg minden személyes adatunkat, élményünket az új ismerősünkkel, hogy aztán két napi beszélgetés után arra ébredjünk, hogy valaki kopogtat az ajtónkon. Szépen, lassan engedjük magunkhoz közel az arra méltó személyeket, mert azért a fura alakokról rögtön lerí, hogy valami nincs ott rendben, és azért mi is vagyunk olyan okosak, hogy távolságot tartunk ilyen esetekben. Kezdésképpen mindig jó, ha van egy közös téma, érdeklődési kör, amely elindíthatja a beszélgetést. Beszéljünk akár a Discordról, ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkezőkkel tudsz beszélgetést kezdeményezni, vagy az Instagram nyújtotta lehetőségekről. Ha a sokak által kedvelt Instagramnak te is a megszállottja vagy, be tudsz követni olyan embereket, akiknek hasonló ízlésvilága van, ezáltal is már megvan a kiindulási pontja a társalgásnak. A lényeg, hogy legyél magadban biztos, és ha igazán szeretnéd felvenni az adott személlyel a kapcsolatot, ne félj kezdeményezni!

Milyen pozitívumai vannak az online barátkozásnak?

A legfontosabb talán az, hogy megismerhetsz hozzád hasonló embereket, akikkel akár hosszú órákig el tudsz csevegni egy adott játékról, sorozatról, vagy éppen a nagy semmiről. Ha van egy kis nyelvtudásod, külföldiekkel is ismerkedhetsz, ami minden szempontból pozitív: gyakorlod, fejleszted a tudásodat, miközben egy kellemes, szórakoztató társaságban vagy. Idővel a kezdeti feszengés, félelem elhalványodik, és azon kapod magad, hogy megváltoztál, sokkal nyitottabb, magabiztosabb leszel, nemcsak online, hanem a valóéletben is. Sosem tudhatod, hogy éppen nem a jövőbeli nagy szerelmedre írsz-e rá egy „szia, láttam, hogy te is…” mondattal, vagy legjobb barátodra egy „hallottam, hogy vannak jegyzeteid ehhez a tárgyhoz” kéréssel.

Az online barátkozás sosem lesz veszélymentes, viszont, ha sosem leszünk képesek leküzdeni a belső gátlásainkat, ha csak a félelmetes, rossz oldalát tudjuk meglátni benne, akkor nagy eséllyel zárva marad előttünk egy olyan világ, amelynek a részeként lehet, hogy lehetőségünk lenne egy boldogabb, színesebb életre. Ha viszont nyitott vagy az új dolgok megismerésére, akkor mire vársz? Instagram, Snapchat, Discord, Twitter… soroljam, vagy belevágsz és megtapasztalod a jó oldalát?

EnglishGermanHungarian