[metaslider id="9331"]

Vedd fel a harcot a stressz ellen! – Stresszkezelési technikák

A stressz evolúciós jelenség. Már az ősember óta megfigyelhető. A gyűjtögetőt megközelítő ellenség hatására a barlanglakó izmai megfeszülnek, adrenalin szintje megemelkedik, légzése felgyorsul, pupillái kitágulnak és precízen összpontosít, hogy felkészüljön a menekülésre vagy a harcra. 

Napjainkban azonban nem jellemző az ingerektől való menekülés. Így testünk nem tudja elégetni a stresszhelyzettel járó többletenergiát. Megkülönböztetünk pozitív vagy negatív, illetve akut vagy krónikus stresszt. Az agyunk nem képes megkülönböztetni azt, hogy miért stresszelünk. Tehát egy közelgő vizsga, egy veszekedés vagy egy befizetetlen számla egyforma reakciót vált ki az emberi agyból. Ráadásul minél több negatív hatás ér minket nap, mint nap, annál nagyobb az esélye a krónikus stressz kialakulásának. 

A stressz probléma vagy segítség?

A stressz önmagában nem rossz reakció. A jelenség véghezvitelében kettő hormon játszik fontos szerepet, az adrenalin és a kortizol. Az adrenalin hatására a szívverésed felgyorsul, az izmaid megfeszülnek, ezáltal nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. Az ehhez szükséges energiát biztosítja számunkra a kortizol. Hogyha ez a feszültség állandóan jelen van az életünkben, akkor krónikus stressz alakulhat ki, amely számos negatív hatással jár. Megfigyelhetünk olyan esetet is, amikor az akut stressz is problémát okozhat. Ilyen például egy autóbaleset, amely hatására a későbbiekben félelem alakulhat ki vezetés közben.  

Milyen tüneteket figyelhetünk meg?

Fejfájás, gyomorproblémák, magas vérnyomás, gyenge immunrendszer, rossz alvás, feledékenység, ingerlékenység, türelmetlenség, depresszió, étkezési zavar, bőrproblémák, szívroham kockázat és autoimmun betegségek, ezenfelül még számos testi és lelki panaszokkal járhat. A tudósok bebizonyították, hogy a stressz bármilyen betegséget felerősíthet.

Hogyan csökkenthetjük és kezelhetjük a stresszt?

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a tüneteket, be kell látnunk, hogy a stresszt nem tudjuk teljes mértékben megszüntetni az életünkben. Az ezzel járó panaszokat viszont tudjuk kezelni. Számos ember azt sem realizálja tudatosan, hogy stresszel, esetleg elnyomja magában. Kezdetben fel kell ismernünk a panaszokat és az ezt okozó stresszfaktorokat. Ha ezek a tényezők általunk változtathatóak, akkor, ha pozitív irányba terelné az életünket, változtassunk rajtuk! Azonban tartsunk önvizsgálatot! Ezek a problémák valóban külső behatások, vagy a mi érzelmeink nagyítják fel azokat? 

Manapság már rengeteg technikát kifejlesztettek, amelyek segítségével csökkenthetővé és kezelhetővé válik a feszültség. Ezek a technikák pár percet vesznek igénybe, ezáltal könnyedén beépíthetőek a mindennapi életünkbe. 

Stresszkezelési tippek:

 • Stressznapló vezetése:

Minden nap írd le: Hogyan érzed magad? Mi és miért váltott ki benned stresszt? Hogyan kezelted ezeket a helyzeteket? Ez egy mintát adhat neked, amely segítségével felismerheted az életedben a stresszforrásokat.

 • Ismerd fel a helytelen technikákat és cseréld le!

Hogyha nem tudod, hogy rosszul csinálod, nem fogsz rajta változtatni. Ezért is érdemes stressznaplót vezetni, esetleg barátok, családtagok és pszichológus véleményére támaszkodni. Helytelen megküzdési technikák a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a szerencsejáték használata, a gyógyszerek igénybevétele, a stresszevés vagy koplalás, a tudatmódosító szerek használata, a másokon levezetett agresszió és önmagunk bántalmazása!

 • 4A technika: Kerüld el! + Változtasd meg! + Alkalmazkodj! + Fogadd el!

Számos stresszhelyzetet el lehet kerülni. Tanulj meg nemet mondani és ne vállalj el mindent! Ne legyél munkamániás, fordíts időt magadra, a családodra és a barátaidra! Legyél kész a kompromisszumra! Próbálj az adott szituációra pozitívan tekinteni! Ne legyenek irreális elvárásaid! Vannak olyan helyzetek, amit nem tudsz irányítani, ezeken fölösleges rágódnod! Tanulj meg megbocsátani és elengedni, magaddal szemben is! Legyél hálás mindazért, ami megadatott számodra!

 • Formáld újra!

Az adott szituációra tekints pozitívan! Lásd meg benne az előnyös momentumokat, amelyek által épülhetsz. Ezek segíthetnek a fejlődéseden is, de a humoros hozzáállás is terápiás jellegű lehet.

 • Mély levegővétel

A hasilégzés segíthet a magas vérnyomás kezelésén, mivel a testünknek azt az üzenetet küldi, hogy nyugodj meg, nincsen semmi baj. Vegyél néhány lassú, mély levegőt! Tartsd bent pár másodpercig, majd fújd ki! Az is segíthet, ha elszámolsz tíz másodpercig. Nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban fogsz neki látni a teendőidnek. 

 • Progresszív relax.

Izomfájdalom esetén pozitív hatást fejthet ki a progresszív relax. Lényege, hogy a testedet vagy testrészedet néhány másodpercig feszítsd meg, majd engedd el.

 • Fej-arcmasszázs.

A fej különböző pontjait megnyomva relaxáló érzés foghat el. A halánték, a hajtövek és a nyak pressziója által felfrissülhet a tested. 

 • Sportolj!

Sportolás során szerotonin és endorfin hormon szabadul fel. A szerotonin segít a hangulatjavításon, az endorfin pedig általános jó érzést okoz és fájdalmat csillapít. A sport az elengedést is támogatja, ami fontos lépése a stressz kezelésében.

 • Menj ki a természetbe!

Vannak olyan pillanatok, amikor csak szeretnél egyedül lenni, és a gondolataidat meghallani. Erre kitűnő hely a természetben való séta, a kertészkedés és a kirándulás. 

 • Találkozz a barátaiddal!

A feldolgozás folyamatában a kibeszélés nagy szerepet játszik. Lehet ez a barátod, az egyik családtagod vagy egy pszichológus. Külső szemszögből világíthatja meg az adott szituációt. Azonban a barátok és a szociális kapcsolatok a figyelmedet is elterelhetik.

 • Írd ki magadból!

Ha nem szeretnéd megosztani senkivel az érzéseidet, akkor írd ki magadból. Ez a cselekvés szintén hozzájárul az elengedéshez és a feldolgozáshoz. Ezután az írásodat nem muszáj elolvasnod, összetépheted és kidobhatod.

 • Kiskedvencek szeretete.

Az állatok közelsége, simogatása, szuszogása és dorombolása nyugtató érzéssel járhat. Bizonyított tény szintén, hogy a betegségek gyógyulását is elősegítik.

 • Film, sorozat, zene és könyv.

A kedvenc filmed, zenéd vagy könyved hozzájárulhat a feldolgozásban és az elengedésben. A gondolataidat elterelheti, és kizökkenthet a mindennapi problémákból.

Ezeken kívül lehet jógázni, kreatív tevékenységet végezni, aktív szexuális életet élni, adakozni, jövőt tervezni és egészségesen táplálkozni, amelyek tudósok által bizonyítottan segítenek a stressz megküzdésével. Találd meg a számodra megfelelő módszereket! Alkalmazd és sajátítsd el azokat, építs be a napi rutinodba! Fontos, hogy a stressz nem rossz jelenség, tanuld meg kezelni az elnyomás helyett!

EnglishGermanHungarian