[metaslider id="9331"]

Miért a PTE? – Interjú Venicz Ábellel

Manapság minden a koronavírusról szól, de ebben az időszaban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy vészesen közeledünk a 2021/22-es felvételi időszakhoz. Lassan egy éve, hogy szerkesztőtársam egy videó formájában szólította meg a felvételi előtt állókat, hogy miért is érdemes a PTE család tagjának lenni, s hogy miért jelöljenek meg egy vidéki egyetemet.

A videót látva szerintem sokatok nem tapasztalta még a budapesti, illetve a vidéki egyetemek közti különbséget, de ha elolvassátok a párommal készített interjúmat, akkor talán jobban megértitek a videó üzenetét. Ábel tudja miről beszélek, ugyanis egy szemeszter erejéig egyetemista volt a fővárosban. Hamar rájött, hogy az általa választott pálya nem a legmegfelelőbb számára, és arra is, hogy a továbbiakban inkább egy vidéki egyetemen tanulna tovább. Az interjúból az is kiderül, hogy mennyire volt jó döntés Ábel részéről a jogi pálya elsajátítása, és az is, hogy milyen különbségeket tapasztalt meg a két életstílus között. 

Én ugyan ismerem a történeted, de az olvasóknak elmesélnéd, hogy hogyan és miért lett belőled jogász hallgató?

Venicz Ábel: Egyetemista pályafutásomat még Pesten kezdtem, kereskedelem és marketing szakon, amiről hamar kiderült, hogy nem nekem való. Elsietett döntést hoztam a továbbtanulással kapcsolatban, hiszen jobban fekszenek nekem a humán tárgyak. Nem is értem mit gondoltam. Mikor megfogalmazódott bennem, hogy a marketing nem az én utam, nem is tudtam másra gondolni, mint hogy jogász legyek. Ez nem egy légből kapott gondolat volt, hiszen mindig is érdekelt a jog, csak sokáig azt gondoltam, nincs meg bennem az, ami egy ilyen pályához kell. Most, harmadévesként azt kell mondjam, hogy életem egyik legjobb döntése volt a váltás.

Tudom, sokszor viccelődök azzal, hogy csak miattam jöttél Pécsre, de igazából mi is az oka annak, hogy egy vidéki egyetemet választottál?

Venicz Ábel: Nagyon szeretem a fővárost, azonban én túl nyüzsgőnek találtam az ottani életet. Ebből adódóan mikor eldöntöttem, hogy váltani szeretnék, csakis vidéki egyetemben gondolkodtam. Itt jött szóba a Debreceni Egyetem és természetesen a PTE. Sokat nem is mérlegeltem a dolgot, Debrecenben már voltam többször kiskoromban, viszont Pécsen azelőtt még soha, így döntöttem végül a pécsi jog mellett. Mondanom sem kell, jól döntöttem.

Pécs városában az egyetemista életnek sok hátránya és előnye van a fővárosi életszínvonalhoz képest. Te milyen előnyöket és hátrányokat tapasztaltál az évek során? 

Venicz Ábel: Így van, amint említetted ennek is megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai, de azt gondolom, hogy ezek az előnyök kárpótolnak a nem is olyan nagy hátrányokért. Vidéki egyetem révén nyilván távol vagyok az otthonomtól, ebből adódóan albérletet kellett keresnem, és a hazautazás sem a leggyorsabb folyamat. Ezeken kívül azonban más hátrány nem is jut eszembe. Nem gondolom, hogy le kellett volna mondanom bármiről. Az egyetemi élet itt is tökéletes, a város pörgős, de nem túlságosan, és nekem éppen erre volt szükségem. A legnagyobb előny viszont a közösség. Az, hogy akármelyik órára ülök be, mindenhol ismerős arcok fogadnak. Szinte minden szaktársamat ismerem, és mivel nem vagyunk egy évfolyamon belül több százan, úgy gondolom sokkal “családiasabb” a légkör és egy sokkal összetartóbb társaság alakult ki. Ami még fontos, hogy oktatóinkkal is sokkal személyesebb kapcsolatot tudunk így kialakítani.

A közösségi élet miben más itt Pécsett, mint az előző karodon? 

Venicz Ábel: A közösségi életben nem tapasztaltam túl sok eltérést. Itt is és ott is rengeteg szabadidős programon tudunk mi hallgatók részt venni. A különbséget itt is talán a hallgatók létszáma befolyásolja. Amíg itt, a pécsi jogi karon, egy programról szinte rögtön értesülök, addig egy nagyobb létszámú helyen sokszor el sem jutott hozzám egy rendezvény híre, csak miután már véget ért.

A felvételi előtt állóknak miért ajánlanád inkább Pécs városát, mint Budapestet vagy más nagyobb települést?

Venicz Ábel: Egy korábbi válaszomhoz térnék itt vissza. Egy szűkebb társaság tagja lehet itt az ember, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Tanárainkkal sokkal jobb és személyesebb kapcsolatot tudunk ápolni, mint Pesten ez lehetséges lenne. Nyüzsgés itt is van, de jó értelemben. Hogyha kell, itt az ember el tud vonulni. Pécs a tökéletes hely egyetemisták számára. Rengeteg szórakozóhely, kávézó, étterem, buli és látnivaló színesíti egy egyetemista mindennapjait, arról nem is beszélve, hogy átlagban mindezek olcsóbbak, mint a fővárosban. A városon belül minden mindenhez közel van, így nem kell túl sok időt az utazásra szánni nap, mint nap. Egy szó, mint száz, itt minden megvan, amire egy egyetemista vágyhat és még több is.

EnglishGermanHungarian