[metaslider id="9331"]
olasz

Olasz meló Budapesten – az 1983-as műkincslopás

1983. november 6-án arra keltek a magyarok, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumból hét darab felbecsülhetetlen értékű reneszánsz festménynek lába kélt. Előző éjszaka, november 5-én egy olasz banda könnyűszerrel kifosztotta az épp felújítás alatt álló múzeumot, a korabeli sajtó az „évszázad magyar bűnügyeként” hivatkozott az eseményekre. Kik voltak a tettesek, akik hetekig lázban tartották nemcsak az országot, hanem a nemzetközi sajtót is, valamint mi lett a festmények sorsa?

A nagy képlopás

1983. november 5-i éjszakán három őr volt szolgálatban a Szépművészeti Múzeumban. Az este nyolctól kilencig tartó járőrútjukon még semmi rendkívülit nem észleltek, ám a következő bejáráson észrevették, hogy hiányzik két Tiepolo, két Tintoretto, egy Giorgione, valamint kettő Raffaello festmény. A jelek szerint ismeretlen tettesek felmásztak a felújítás alatt álló múzeum mögé felhúzott állványzatra, majd üvegvágó segítségével bejutottak az épület régi képtárába. Az állványzathoz ideiglenesen riasztóberendezést is felszereltek, ám az november elsején meghibásodott, így zavartalanul tudott lefolyni a képek meglovasítása. A felbecsülhetetlen kár becsült értéke 1 milliárd 436 millió forint az akkori árfolyamon, ami csillagászati összegnek számított a nyolcvanas évek Magyarországában.

A helyszíni szemlét a látási viszonyok miatt csak reggel tudták megkezdeni. A tettesek maguk mögött hagytak egy olasz gyártmányú csavarhúzót, egy olasz feliratú műanyag zsákot, egy borotvapengét, egy zöld-piros-fehér vezetőszálú kötelet, valamint néhány ujjlenyomatot és lábnyomot. Nyomozókutya segítségével a városligeti Gundel étterem parkolójáig sikerült követni az egylet nyomait. A rendőrök néhány nappal később a százhalombattai hőerőmű zsilipjénél találtak rá egy szintén Olaszországból származó zsákra, amiben egy képkeret, egy üvegvágó és az Esterházy Madonna című Raffaello festményről lejött fémlemez volt eltéve. Az olasz érintettség nyilvánvaló volt, és miután számba vették a november elseje és tizedike között Magyarországon járt több ezer olaszt, november 23-ra ötvenre csökkentették a gyanús személyek számát. Végül öt fő keltette fel különösen a hatóságok figyelmét, ezek közül ketten a rablás másnapján Hegyeshalomnál, hárman Letenyénél hagyták el az országot, és az is feltehető volt, hogy a két csoport kapcsolatban lehet egymással. Az ügy akkora volt, és annyi nemzetközi szállal rendelkezett, hogy a nyomozásba az Interpolt is bevonták.

olaszA bukás

December 5-én a biharkeresztesi határátkelőnél a rendőrség elfogott egy november 9-én eltűnt kamaszlányt, Jónás Katalint. A lány már korábban gyanút keltett a nyomozó hatóságoknál olasz nyelvtudása és olasz ismerősei miatt, valamint azért, mert november 9-én eltűnt, amit aggódó édesapja jelentett be a rendőrségen. Jónás bevallotta, hogy olasz szerelme után utazott Romániába, aki megígérte neki (hiszen már régóta vágyik arra, hogy Olaszországba költözzön), hogy majd hamis útlevéllel Olaszországba szökteti, ahol feleségül is veszi. Vőlegényét Graziano Iorinak hívták, aki tagja volt a nápolyi Camorra maffiának.  Állítása szerint csak Bukarestben tudta meg, hogy a kedvese, illetve barátai követték el a hírhedt műkincslopást.  A lány megnevezte még a megrendelőt, a görög Efthimiosz Moszkoklaideszt, aki megbízta a bandát a képek ellopásával, valamint a két magyar résztvevőt, Raffai Józsefet és Kovács Gusztávot. Az olaszok és a magyar roma páros egy szórakozóhelyen találtak egymásra, és Jónás volt közöttük a fordító. A külföldiek 10 000 dollárt ígértek fejenként a belföldieknek, akik ennek biztosításáért egy képet megtartottak, hogy az olaszok visszajöjjenek és átadják a fizetséget.

olasz

A visszatartott kép helyét végül maga Raffai mutatta meg a biztosuraknak, Raffaello az Ifjú képmása című műve Törökbálinton egy nejlonzacskóban volt elásva. A többi kép egy Lada és egy Fiat csomagtartójában utazott el Görögországig, nem éppen páratlan műkincsekhez méltó módon. A festmények végül egy telefonos bejelentés alapján kerültek elő Ageion nevű görög város egy elhagyatott kolostorának kertjéből. A képeket egy MALÉV által külön biztosított repülőgéppel hozták haza, és itthon átadták Moré Miklós, Szentgály Erzsébet és Nemcsics Imre restaurátoroknak, akik mind a festményeket és a keretüket is megmentették.

olasz

Az ítélet

A két magyart december 15-én elfogták, Raffai egy négyórás meghallgatás után mindent bevallott, vele ellentétben viszont Kovács még egy hónapig kitartott ártatlansága mellett. Perük áprilisban kezdődött, végül Kovács Gusztávot 12 év fegyházra, Raffai Józsefet 7 év börtönre ítélték, Jónás Katalin pedig 6 hónap felfüggesztettet kapott. Az olaszok már enyhébben úszták meg, csupán négy év és pár hónap (csoport egyik része hat, másik része kilenc hónap) szabadságvesztésre ítélték őket. A görög megbízó ellenben – bizonyítékok hiányában – nem kapott büntetést.

 

Források: 1, 2, 3

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian