[metaslider id="9331"]
vizsga

Itt a vizsgaidőszak! – Tanulási tippek és motivációk

Mindenki (amíg meg nem tudja, milyen az élet a felsőoktatásban) irigyli az egyetemi hallgatókat, hiszen egész félévben lazítanak és csak a vizsgaidőszakban kell tanulniuk. Persze ez korántsem igaz, de míg ki nem próbálja az ember, úgysem hiszi el.

A december közeledtével mindenki lázasan készül, várja a Mikulást és persze a Jézuskát. Mi, egyetemi hallgatók inkább gyomorgörccsel nézünk elébe ennek a meghitt, ünnepi időszaknak, hiszen nekünk december = kezdődik a vizsgaidőszak! Az elkövetkezőkben hoztam Nektek néhány tippet, hogyan tanuljunk hatékonyan a vizsgáinkra, és hogyan szerezzünk motivációt a tanuláshoz, amit valljunk be őszintén: nem mindig könnyű „keresni”.

Tervezzünk előre!

Az egyik legfontosabb pillére a tanulásnak az, hogy mielőtt nekikezdünk, nézzük meg miből, mit és mennyit is kell az agyunkba tömni. Számoljuk meg, mennyi napunk van egy adott tantárgy tanulására, és szépen osszuk fel a megtanulandó anyagokat ezekre a napokra. Ha ezzel megvagy, akkor az egyes napokat is természetesen tervezd meg: mikor kelsz, mit és mikor tanulsz meg aznap, viszont arra figyelj, hogy hagyj időt magadnak arra is, hogy egyél, kávézz, pihenj, és ha szeretnél, akkor sportolj!

vizsga

A megfelelő környezet biztosítása

Szerintem mondanom sem kell, hogy válassz a tanuláshoz olyan helyet, ami a Te igényeidnek a legjobban megfelel: ez lehet egy szoba, könyvtár vagy bármilyen egyéb olyan tér, ami Neked a legjobb. Fontos, hogy ahhoz, hogy könnyen állj neki a tanulásnak, célszerűbb állandóságra törekedni, tehát nem biztos, hogy kifizetődő az, ha mindennap máshol tanulsz. 

Tarts szünetet, és akár jutalmazd is meg magad

A hatékony tanuláshoz bizony elengedhetetlen az, hogy tarts szünetet! Nem szabad órákon át a könyv/füzet/jegyzet felett ülni, mert a végére már az agyad olyan lesz, mint egy vízzel teli kád: hiába engeded bele az új vizet, a régi ki fog folyni belőle. Mindenkinek maga döntése, mennyi szünetet és milyen időközönként tart, de az agy pihenéséhez a legjobb talán az, ha 1-2 óránként tartasz egy 10-15 perces szünetet, amikor olyan dolgot csinálsz, ami kikapcsol: megnézed az üzeneteidet, lefekszel, eszel egy müzliszeletet, stb. 

A jutalmazást természetesen nem úgy értettem, hogy tanulsz egy órát, és ezért megjutalmazod magad azzal, hogy nap hátralévő részében nem csinálsz semmit, mert persze az mindenre fog vezetni, csak jóra nem. Tűzz ki magad elé kis jutalmakat: pl. megtanulok 3 tételt és eszek egy csokit, vagy megtanulok 3 tételt és elmegyek megsétáltatom a kutyámat! Apróságok, amik lehet másnak jelentéktelennek tűnnek, de hidd el, ha ezeket úgy „adod” magadnak, hogy előtte vársz cserébe valamit, akkor jól fogod magad érezni, mert tudni fogod, hogy bizony ezt most megérdemelted, hiszen megcsináltad előtte azt, amit kitűztél magadnak.

vizsga

Kütyüket jó messzire!

Személy szerint én ha tanulok, akkor a telefonomat, vagy ha nem szükséges a tanuláshoz, akkor a laptopomat is jó távol teszem magamtól és még a netet is kikapcsolom rajta. Egyrészt nagyon zavaró tud lenni az, hogy koncentrálnál, és a telefonod egyfolytában rezeg, másrészt pedig könnyen el lehet csábulni: „ó csak válaszolok erre az üzire..”, aztán azon kapod magad, hogy 1,5 óra eltelt, és te nem csináltál semmit azon kívül, hogy nyomkodtad a telefonodat. Úgyhogy egy sikeres vizsgáért cserébe tedd el a telefonodat, a laptopodat (ha nincs rá szükséged) és bármi más olyan kütyüdet, ami elterelheti a figyelmedet, hidd el, hogy majd meg fogod magadnak ezt köszönni!

Alvással a sikeres vizsgáért

Szerintem nem árulok zsákbamacskát azzal, ha azt mondom: az alvás elengedhetetlen egy hatékony tanuláshoz és ahhoz, hogy meg is maradjon a fejünkben az, amit oda beszuszakoltunk. Tudom, tudom, sokat kell tanulni, azonban figyelj arra, hogy aludd ki magad! Se Neked, se az agyadnak, sem pedig a szervezetednek nem lesz jó az, ha napi 5-6 órákat alszol, és az elmaradt energiát meg koffeinnel próbálod pótolni. Aludni mindenki szeret, bizony az eszed is, úgyhogy add meg neki (és magadnak is) azt az örömet, hogy minimum 7-8 órára kikapcsolsz és alszol egy jót!

vizsga

Egy jó öreg klasszikus: ismétlés a tudás anyja

Ezt a szöveget szerintem már általános iskolában mindenkinek jól az eszébe vésték. Lehet először azt hisszük, hogy valami nagyon égből kapott „bölcsesség” is, amire nem érdemes hangsúlyt fektetni, ám ez korántsem igaz. Nem hiába mondják már el általános- és középiskolában is százszor a tanárok, hogy ismételj, ismételj és ismételj. Ha azt szeretnéd, hogy minél jobban rögződjön a fejedben a tanulnivaló, nem árt újra meg újra elkántálnod magadnak. Talán a legegyszerűbb és legjobb módja, hogy egy nap, mielőtt nekikezdenél az aznapi anyagnak, ismételd át azt, amit előző nap megtanultál, aztán a következő napokban is haladj e szerint a metódus szerint, és mire odaérsz, hogy vizsgázni kell menni, mindent tudni fogsz betéve!

Végül, de nem utolsó sorban: ne felejtsd el, miért is csinálod!

Tudom milyen kiborító tud lenni a vizsgaidőszak, és hogy néha könnyebb lenne elengedni az egészet. Ám mégis, amikor egy idegösszeomlás közepén vagy, próbálj meg arra gondolni, hogy miért jöttél erre az egyetemre, erre a szakra, és hogy milyen céljaid vannak a jövőbeni életedre vonatkozóan! Hiszen ha ezeket számba veszed, tudni fogod, hogy miért éri meg idegeskedni és tanulni olyan sokat: azzal foglalkozhatsz majd, amivel szeretnél, és talán rólad is elmondható lesz, hogy a munkád a Te hobbid!

vizsga

Remélem sikerült hasznos tippeket, tanácsokat adnom Nektek, és segíteni tudtam abban, hogy a tanulás néha kilátástalan labirintusából ki tudjatok jutni, természetesen sikeresen! 

 

Forrás: 1

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian