[metaslider id="9331"]
kar

Gyilkosság karácsonyra – A Lawson család brutális kivégzése

Sokan a karácsonyt tartják a legszebb ünnepnek az évben, hiszen ilyenkor az egész család együtt van szeretetben és meghittségben. Azonban a Lawson család utolsó karácsonya nem ilyen meghitt és örömteli hangulatban telt, ugyanis 1929. december 25-én, karácsony másnapján Charlie Lawson könyörtelenül ölte meg feleségét és hat gyermekét. 

A Lawson család és az eltervezett bűncselekmény 

A család Germantonban élt, Észak-Karolina államban, Stoke megyében. Charlie Lawson a feleségével 1911-ben házasodott össze, és a házasságból nyolc gyermek született: Arthur, Marie, Carrie, Maybell, James, Raymond és Mary Lou. A harmadik szülött gyermek, William tüdőgyulladásban hunyt el.  1927-ben vásároltak egy apró farmot a Brook Cove Roadon, ahol dohányt termesztettek. Lawsonék mint munkásosztálybeli gazdálkodók nem számítottak jómódú családnak, szerény körülmények között éltek.  Ezért is volt különös, amikor a gyilkosság előtti nap a családfő drága ruhákat vett feleségének és gyermekeinek, illetve egy családi fényképezkedést ajándékozott karácsonyra. De nemcsak az anyagiak bizonyították, hogy megtervezte a gyilkosságot, hanem az is, hogy Charlie azt is  eldöntötte, milyen sorrendben végez családtagjaival.

A gyilkosság 

A családapa a brutális gyilkosságot egy sörétes puskával vitte véghez. A vérontást két kisebbik lányával kezdte meg, Carrie-vel és Maybellel. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ténylegesen meghaltak, a lányai holttestét a fegyverrel még meg is ütötte. Következőnek feleségét, Fannie-t ölte meg. Az emberölést nagyobb lányával és két kisebb fiával folytatta, Marie-vel, Jamesszel és Raymonddal. Végezetül a néhány hónapos Mary Lout is különös kegyetlenséggel végezte ki. A legnagyobb fiát, a tizenhat éves Arthurt kímélte meg egyedül oly módon, hogy közös apa-fia vadászat közben Charlie elküldte a fiút lőszerért, ezzel elérte, hogy a merénylet idejére hagyja el az otthonukat.  A holttestekre az apa bátyja és unokaöccse talált rá, ahogy azoknak a kezei a mellkasukon pihentek, kivéve két áldozatot, az ő fejük alatt sziklák voltak elhelyezve a pajtában. De ekkor már Charlie nem tartózkodott a helyszínen, ugyanis az erdőben lett öngyilkos. A puska dörrenésének a rokonok és a szomszédok is fültanúi voltak. Később a szakemberek megállapították, hogy a holtteste mellett található levelet szüleinek intézte, amelyben ez állt: „Senkit ne hibáztassatok rajtam kívül.”  Az öngyilkos férfi körül a  földön megtalálható lábnyomok arra utaltak, hogy tette előtt Charlie járkált,  hezitált, megtegye-e ezt a borzalmas bűncselekményt.  Az egész család egyetlen parcellában kapott helyet. Körülbelül 1500 kíváncsi szempár kísérte utolsó útjára Lawsonékat. 

kar

Indíttatás a gyilkosságra

Mai napig nem derült fény arra, hogy az apa miért is követte el ezt a merényletet a családja ellen. Csak találgatások jelentek meg, amelyekkel próbáltak választ találni a kérdésekre. Létezett egy olyan elmélet, hogy Charlie látott egy bűnöző szervezet által elkövetett bűntényt, ez inspirálta őt a gyilkosságra.  Ez az elmélet azonban sosem került bizonyításra. Másrészről megjelent egy olyan feltevés is, hogy a családfő árokásás közben  fejsérülést szenvedett, neurológiai problémák léptek fel nála, ez vezetett a gyilkolásvágyhoz.  A későbbiekben ezt a gondolatot elvetették, ugyanis a Johns Hopkins Kórházban holttestének boncolása és agyának elemzése során kiderült, hogy semmiféle rendellenség nem állt fenn nála. De a legvalószínűbb variációnak a vérfertőzéstől való szégyenkezést tartották. Marie, a legidősebb lány barátnője, továbbá az 1990-ben megjelent „White Christmas, Bloody Christmas”  című könyv támasztotta alá azt a felvetést, miszerint a lány apjával szexuális kapcsolatot létesített, és az is kitudódott, hogy Marie várandós. Charlie félt, hogy a családon belüli viszony kiderül, ezért a hír elterjedését megelőzve inkább végzett egész családjával.

 A gyilkosság utóhatása 

Habár nem derült fény a teljes igazságra, ez a szomorú esemény több ember figyelmét is felkeltette, és hatással volt rá, olyannyira, hogy sok dalszerzőnek szolgált inspirációként. 1956-ban a Stanley Brothers kiadta a The Story of Lawson Family című zenét.   A tragédia után Germanton környékét kísértetjárta helynek tartották, különösen azért is, mert az életben hagyott fiú, Arthur a harmincas éveiben egy furcsa autóbalesetben vesztette el az életét. Az idő elteltével a Lawson-birtokot lebontották, és a gyilkosság iránti érdeklődés egyre inkább mérséklődött.  Az incidens esetlegesen azzal is magyarázható, amit én is valószínűnek tartok, hogy az ünnepek közeledtével a magányos emberek még inkább depresszióba esnek. Az is előfordulhat, hogy  ebben az időszakban a családdal töltött idő egyfajta nyomást eredményez a sűrűbben előforduló konfliktushelyezetekből kifolyólag.  Ilyenkor a lelkileg beteg emberek, ahogy Charlie Lawson is, a gyilkosságot és öngyilkosságot választják megoldásként problémáik orvoslására.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian