[metaslider id="9331"]

A nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap

Napjainkban a feminizmus, a nők védelme és tisztelete szerencsére egyre jobban kezd kivirágozni. Ezért fontos megemlítenünk a nők elleni erőszak megszüntetéséért világnapot, ami november 25-re tehető. Napjainkban, a világban sajnos ez még a mai napig problémát jelent. Hiába ez az erőszak, az emberi jogok súlyos megsértése és egy nemi alapon történő megkülönböztetés.

nok-elleni-eroszak-megszuntetese-vilagnap1-mediaiurisNapjainkban három nőből egy már átélte a nemi erőszak valamilyen formáját. Ez egyes országokban eredhet az adott kultúrából is, mert sokakat már kislány korukban házasságra kényszerítenek vagy megcsonkítanak. Nem véletlen, hogy 2015-ben emelkedett azoknak a nőknek a száma, akik menedéket vagy menedékjogot kértek az Európai Unióban. De fontos megemlíteni a családon belüli bántalmazásokat. A gyilkosságok több mint felét családtagok, rokonok követik el. Viszont annak ellenére, hogy sokan félnek segítséget kérni, még ha meg is teszik, vagy nem hisznek nekik, túl sok esélyt akarnak még adni a bántalmazónak vagy a gyerekek láthatásával akar a másik fél eredmény elérni. Ennek segítésére számos olyan szervezet jött létre, amiknek célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben. Itt létrehoztak olyan segélyvonalakat, amiket anonim módon is igénybe lehet venni. Ezeknek a beszélgetéseknek a keretein belül felmérik a bántalmazott körülményeit, kívánságait, lehetőségeit, valamint önébresztő és információmegosztó segítő beszélgetés zajlik le. Azonban a nők elismerése nagyban függ a társadalmi szerepvállalásuktól is. Sok országban nem kapják meg a megfelelő oktatást. Már az is, hogy a menstruációt tabuként kezelik, így nem kapják meg a megfelelő felvilágosítást, eszközöket és így serdülő lányok millióinak egészségi állapotát, jólétét és oktatási lehetőségeit akadályozzák. A világon számos iskolában nem biztosítják a megfelelő higiénés körülményeket a kamasz lányok számára, így lányok tömegei nem mennek iskolába, amikor megjön a menzeszük. Így körülbelül 20 százalékuk kopik ki az iskolapadból. 2019-ben, 100 ország elemzésével létrehozták a 2019 Women’s Liveability Index-et (A nők élhetőségi mutatója 2019-ben), ami olyan faktorokat vett figyelembe, mint például a családon belüli erőszak, a nemek közötti bérszakadék, menstruációs szegénység, embercsempészet mértéke, a női egészségügyi termékekre kivetett adó, valamint a nők várható élettartama, szóval olyan tényezőket, ami a nők mindennapi életét befolyásolja. A tanulmány szerint, a „gyengébb” nem számára legélhetőbb ország Norvégia. Erős egyenlőségi jogszabályaival, 7,1 százalékos nemek közötti bérszakadékával, magas életszínvonalával. De elsők között foglal még helyet Svédország, Kanada, Finnország és Izland is. A skála másik oldalán Nigéria került az első helyre, mint a nők számára legrosszabb körülményeket biztosító ország. Őt követi a sorban Etiópia, Pakisztán, Uganda és Mozambik. Magyarország 30. helyen van a legélhetőbb országok között. Az elemzés szerint, a 9,36 százalékos bérszakadék miatt november 26-a az a nap, amelytől kezdve az év végéig a magyar nők tulajdonképpen ingyen dolgoznak. De ebben a kategóriában ez is egy viszonylag jó eredménynek számít.

Napjainkba, a koronavírus és a karantén idején robbanásszerűen növekedett a bántalmazások száma, egyes országokban például harmadával. Katie Ray-Jones, az amerikai National Domestic Violence Hitline civil szervezet elnök-vezérigazgatója szerint ebben semmi meglepő nincsen, mivel 2008-ban például, a gazdasági válság idején is emelkedett az erőszak, a stressz egyébként is növeli ennek kockázatát. Ebből pedig azoknak is bőven jut, akik nem részesei bántalmazásnak semmilyen szempontból a pandémia idején. Ha pedig már a segélyvonalakról is szó esett, Braziliában 40-50 százalékkal emelkedett a hívások száma, Cipruson 30 százalékkal, Katalóniában pedig 20 százalékkal. Ha esetleg személyesen is érintettek lennénk, soha ne féljünk segítséget kérni. Ez egy nagyon nehéz folyamat, de fel kell ismernünk, hogy nincs miért szégyellni magunkat, mert a társadalomnak van egy magas elvárása a női nemtől. Felvállani és lépni nagyon nehéz de nem lehetetlen. Ilyen esetekben hívható: Nők A Nőkért Egyesület – 06 80 505 101; Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány- 116-111; Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (Ombudsman)- +36 1 475 7100. Hívjuk őket bátran ha csak kérdésünk támad, ha ismerősünknél vagy barátunknál feltételezhetően családon belül bántalmazás folyik és ezzel kapcsolatban szeretnénk tanácsot kapni, ha jogainkkal nem vagyunk tisztában e téren, szeretnénk a helyzetünket és lehetőségeinket átbeszélni vagy csak többet szeretnénk tudni a bántalmazás természetrajzáról.

EnglishGermanHungarian