[metaslider id="9331"]

NFL DRAFT 2021

A hétvégén lezajlott a 2021-es NFL Draft, az amerikai futball szerelmeseinek egyik legfontosabb éves eseménye. De mi is ez az alkalom, amiről a tojáslabda kedvelői beszélnek?

Az NFL-ben a fiatal játékosok kiválasztása kicsit másképp működik, mint a labdarúgásban. Itt nincsenek akadémiák, vagy fiatalon leigazolt tehetségek, a leendő NFL játékosoknak hosszú utat kell végigjárniuk, mire valamelyik csapat elviszi őket. Az utolsó állomás a nagyliga előtt az egyetem. Itt már játékosmegfigyelők követik nyomon teljesítményüket, összegyűjtik, hogy kik azok, akik pár éven belül a Draft „top prospect”-jei lesznek. Minden év februárjában a végzős hallgatók (meghívásos alapon) részt vesznek a Combineon, ami egy egyhetes program, ahol a résztvevők különböző fizikai és szellemi feladatokat teljesítenek. Először általánosabb jellegűeket, mint a 40 yardos futás, utána pedig a posztjuk szerinti feladatokat hajtanak vége, például passz elkapást. Ezek után egy feladatlapot is ki kell tölteniük, valamint leendő csapataik is elbeszélgethetnek velük. 

Végül következik maga az NFL Draft, amelynek összesen 7 fordulója van. Mind a 32 csapat meghatározott sorrendben választ, amelyet az elmúlt szezon teljesítménye határoz meg. A Super Bowl győztes az 1. körben utolsóként, míg a korábbi idény leggyengébb csapata az első helyen draftolhat. Mindez azonban csak elviekben történik így, ugyanis az NFL-ben nem csak játékosokat lehet cserélni a csapatok között, hanem draft helyeket is. Gyakorta fordul elő olyan, hogy egy játékos „ára” egy másik játékos, mellé pedig még draft hely is. Természetesen a legjobb játékosok az első körben kerülnek kiválasztásra, közülük is (általában) a legkiemelkedőbb az „1/1 pick”, vagyis a legelső helyen kiválasztott játékos. 

Mivel már a szezon végével tudni lehet, hogy ki hányadikként fog draftolni, a szakértők, a csapatok igényeit figyelembe véve, „mock draft”-okat, vagyis próba draftokat tartanak, ahol megpróbálják megjósolni, hogy kit mikor fognak kiválasztani. Az 1/1 picket általában jó előre meg tudják jósolni, hasonlóan az első 10-hez, bár ott már gyakran különbözik a szakértők véleménye.

A 2021 NFL Draft április 29. és május 1. között zajlott le Ohióban. A vírus miatt sok játékos nem a helyszínről várta a kiválasztását, hanem otthonról, szeretteik köréből. A továbbiakban ismertetni fogom az első 10 játékost, akit kiválasztottak.

 1.  Trevor Lawrence – Jacksonville Jaguars
  Nem okozott nagy meglepetést az idei 1/1 pick, a Clemson University irányítójára a Jacksonville szurkolók már most megmentőjükként tekintenek. 2018-ban, elsőévesként az országos bajnokság döntőjéig juttatta a Clemsont, majd 34-2-es mérleget produkált.

 2.  Zach Wilson – New York Jets

  Az elmúlt év nem volt a legjobb a new york-i csapat számára. Több kulcsjátékosuktól is megváltak, köztük Sam Darnoldtól. Az ő pótlására ésszerű döntés a Brigham Young University irányítóját, Zach Wilsont draftolni a második helyen. Az elmúlt szezonban remekelt, közel 3700 yardot passzolt és passzainak 73,5 %-a volt pontos. 

 3.  Trey Lance – San Francisco 49ers


  Érdekesen alakult a 3 hely sorsa. Eredetileg a Houston Texanst illette volna meg ez a hely, ők azonban elcserélték azt (és még mást is) a Miami Dolphinssal, akik szintén továbbadtak rajta, így került az San Franciscoba. Trey Lance-el, a North Dakota University irányítójával a jelenlegi irányító, Jimmy Garoppolo utódjaként számolnak. Lance a 2019-es szezonban olyan kimagasló eredményeket ért el, hogy úgy is draftolták a 3. helyen, hogy a tavalyi szezonban, a pandémia miatt, alig játszott.

 4.  Kyle Pitts – Atlanta Falcons
  A 4. helyen kiválasztott Kyle Pitts volt az első nem-irányító játékos a drafton. A floridai tight endet tartják kiváló adottságai révén a 2021 NFL Draft egyik legdinamikusabb játékosának.

 5.  Ja’Marr Chase – Cincinnati Bengals

  A Cincinnati Bengals Ja’Marr Chase személyében talált egy nagyon jó célpontot irányítójuknak, a tavalyi 1/1 pick, Joe Burrownak. A duó leendő nagyságát az is biztosítja, hogy az LSU egyetemen csapattársak voltak, együtt vezették sikerre egyetemüket 2019-ben, amikor Ja’Marr a tiszteletreméltó All-American címet is elnyerte. Abban az évben annyira erős teljesítményt nyújtott, hogy annak ellenére is kiválasztották az 5. helyen, hogy a tavalyi szezonban nem játszott.

 6.  Jaylen Waddle – Miami Dolphins
  Jaylen Waddle, az Alabama korábbi elkapója sokoldalúságáról és rendkívüli gyorsaságáról híres. Ja’Marrhoz hasonlóan, Jaylen is korábbi egyetemi irányítójával, Tua Tagovailoaval lesz egy csapatban.

 7.  Penei Sewell – Detroit Lions
  A detroiti csapat a támadófal erősítésére választotta ki Penei Sewell-t, az Oregon OT-jét.

 8.  Jaycee Horn – Caroline Panthers
  Hogy a csoportjuk egyre nagyobb elkapóival felvegyék a versenyt, a Caroline Panthers a 185 cm magas CB-t, a south carolina-i Jaycee Hornt választotta. Játékstílusa agresszív és támadó jellegű, így fel tudja venni a harcot az NFC South csoport elkapóival.

 9.  Patrick Surtain – Denver Broncos
  Nem könnyű a Denver helyzete, ugyanis a csoportjában olyan irányítók vannak, mint Patrick Mahommes, vagy Derek Carr. A vezetőség azonban úgy döntött, hogy nem egy hasonló kaliberű irányítót választanak, hanem egy olyan CB-t, aki le tudja védekezni az ellenfél passzait. Így esett a választás az alabamai Patrick Surtainre.

 10. DeVonta Smith – Philadelphia Eagles
  A Heisman díjas alabamai elkapó korábbi egyetemi csapattársától, Jalen Hurttől fogja majd kapni passzait az Eagles csapatában.

E cikk írásakor még folyik a draft, még vannak olyan játékosok, akik várják, hátha megcsörren a telefonjuk. Bár a draft legjobb játékosai az első körökben kerülnek kiválasztásra, nem egyszer volt példa arra, hogy valakit nagyon későn választottak ki, és mégis nagy játékos lett belőle. Ilyen volt például az amerikai foci talán legismertebb alakja, Tom Brady is, akit a 6. körben választottak ki, és aki idén nyerte 7 Super Bowlját 43 évesen.

Az NFL soron következő szezonja a szeptember 9.-én kezdődik a tervek szerint, ahol a címvédő Tampa Bay Buccaneers fog játszani.

EnglishGermanHungarian