[metaslider id="9331"]

„Mit mondjak, szeretem a fiatal lányokat” – A Jeffrey-Epstein-ügy

A titokzatos üzletembert, akinek hírességekkel, politikusokkal és a királyi családdal volt kapcsolata, több zavaró vád miatt letartóztatták. A börtönben öngyilkos lett, de életével és bűneivel kapcsolatban továbbra is rengeteg kérdés merül fel. De ki is volt pontosan Jeffrey Epstein és mit követett el? 

Mit lehet tudni róla?

Epstein pályafutását New Yorkban kezdte matematika tanárként az elit Dalton Iskolában, de az 1970-es években váltott inkább a Bear Stearns befektetési bankra, majd 1982-ben megalapította  saját cégét, a J. Epstein and Co-t. A Vox értesülései szerint kifejezetten azoknak az ügyeivel foglalkozott, akik 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkeztek, cégét pedig adózási okokból az Egyesült Államok Virgin-szigeteiről üzemeltette.

Míg Epstein gazdagnak tűnt, hatalmas polgári házban élt és nagy összegeket adományozott sokféle területre, pénzének forrását mindig homály fedte. Epsteinnek birtoka volt többek között Palm Beach-en, Párizsban, valamint volt egy magánszigete is. Széles körben nevezték milliárdosnak, de a Forbes vitatja ezt az állítást, mondván, hogy valószínűleg csak a töredéke lehet igaz mindennek. Amikor Epstein meghalt, 577.672.654 dollárral rendelkezett, amit a halála előtt két nappal aláírt végrendeletéből tudunk.

Epstein nemcsak vagyonáról volt híres, hanem az ismert emberekből, politikusokból álló baráti köréről is. 2002-ben Donald Trump így nyilatkozott a férfiról: „15 éve ismerem Jeffet. Remek srác. Nagyon szórakoztató vele együtt lenni. Még azt is mondják, hogy annyira szereti a szép nőket, mint amennyire én, és közülük jópáran fiatalabbak. Semmi kétség – Jeffrey élvezi a társasági életet.”

ügy

2002-ben Epstein egy személyre szabott magánrepülőgéppel Afrikába repítette Bill Clinton volt elnököt, valamint Kevin Spacey és Chris Tucker színészeket. 2003-ban sikertelen ajánlatot tett a New York magazin megváráslására, ugyanebben az évben 30 millió dollárt adományozott a Harvard Egyetemnek. 

Mindezeken túl törekedett arra is, hogy magánéletét privátként kezelje, állítólag emiatt is kerülte a társasági eseményeket és az éttermekben való vacsorákat. Olyan nőkkel randizott, mint a Miss Svédország győztese, Eva Andersson Dubin és Ghislaine Maxwell, Robert Maxwell lapkiadó-tulajdonos lánya, mindezek ellenére sosem házasodott meg. Rosa Monckton, a Tiffany & Co korábbi vezérigazgatója azt mondta a Vanity Fairnek egy 2003-as interjúban, hogy Epstein „nagyon rejtélyes”. „Azt hiszed, hogy ismered, aztán lehúzol egy újabb réteget a hagymáról, és valami rendkívüli dolog van alatta. Nem azt kapod, amit látsz.”

Elítélés és vádalku

2005-ben egy 14 éves lány szülei azt mondták a floridai rendőrségen, hogy Epstein molesztálta lányukat Palm Beach-i otthonában. Az ingatlant a rendőrség átvizsgálta, és ennek során lányok fényképeit találták meg az egész házban. A Miami Herald jelentése szerint a kiskorú lányokkal szembeni bántalmazása évekre nyúlik vissza.

„Ez nem egy „ő meg ő mondta” helyzet volt” – mondta az újságnak Michael Reiter, a Palm Beach-i rendőrfőnök. „Ez egy 50 valahány lány és egy férfi ügye volt – és mindegyik lány szinte teljesen ugyanazt a sztorit mesélte el.”

„Soha nem titkolózott a lányokkal kapcsolatban” – mondta Michael Wolff rovatvezető a New York magazinnak 2007-ben, amikor az Epstein elleni ügy a bíróságokra került. „Egy ponton, amikor elkezdődtek a bajai, beszélt velem és azt mondta: mit mondjak, szeretem a fiatal lányokat. Erre én azt válaszoltam neki: „Talán azt kellene mondanod: Szeretem a fiatal nőket.”

Az ügyészek azonban 2008-ban alkut hamisítottak a fedezeti alapkezelővel. Epstein elkerülte a szövetségi vádakat – ami miatt életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatott volna –, helyette 18 hónapos börtönbüntetést kapott, amely alatt napi 12 órában, heti hat napon át mehetett „munkahelyi szabadságra” az irodájába, majd 13 hónap után próbaidőre bocsátották.

A Miami Herald azt írta, hogy Alexander Acosta szövetségi ügyész – aki egyébként a Trump-kormány munkaügyi minisztere volt – olyan vádmegállapodást kötött, amely elrejtette bűnei mértékét, és véget vetett az FBI vizsgálatának arra vonatkozóan, hogy felkutassák, hogy van-e több áldozat vagy több befolyásosabb ember, aki részt vett az ügyeiben. A lap ezt az egészet az „évszázad üzletének” nevezte. Acosta úr 2019 júliusában lemondott a botrány miatt, tetteit úgy védte, hogy végre börtönre ítélte Epsteint. 2008 óta Epstein a New York-i szexuális bűnözők nyilvántartásban a harmadik helyen szerepel. Ez egy egész életen át tartó megnevezés, ami azt jelenti, hogy nagy a kockázata annak, hogy ismételten bűnt követ el.  Mindennek ellenére Epstein az elítélése után fenntartotta ingatlanait és vagyonát. 2010 decemberében András herceget, a királynő harmadik gyerekét a New York-i Central Parkban kapták lencsevégre Epsteinnel, ami vitákat váltott ki. A 2019 novemberében adott BBC interjújában a herceg, aki 1999 óta ismerte Epsteint, azt mondta, hogy New Yorkba ment, hogy megszakítsa a barátságukat. Elmondta, hogy megbánta, hogy pénzember házában szállt meg, amíg ott volt, és ezzel „elengedte” az egész történetet.

ügy

Az Epstein ellen vádaskodó Virginia Roberts később azt állította, hogy a 2000-es évek elején, amikor ő 17 éves volt, szexuális kapcsolatra késztették a herceggel. A királyi család tagja határozottan tagadta, hogy lefeküdt volna vele, és azt mondta, nem emlékszik olyan fotóra, amelyen mindketten szerepeltek Londonban.  Epsteint 2019. július 6-án tartóztatták le New Yorkban, miután magánrepülőgépén visszarepült Párizsból. Az ügyészek a hírek szerint a New York-i ingatlanának elkobzását követelték, ahol néhány állítólagos bűncselekmény történt.

Epstein minden alkalommal tagadta az ellene felhozott vádakat és ártatlannak vallottam magát. Miután a bíróság megtagadta tőle az óvadékot, a New York-i Fővárosi Büntetés-végrehajtási Központban tartották fogva. A július 31-i bírósági fellépésén világossá vált, hogy egy évet börtönben fog tölteni, a tárgyalás legkorábban 2020 nyarán lesz. Az ügyészek azt mondták, nem akarnak késlekedni, mivel a per gyors lefolytatása közérdek 2019.július 24-én állítólag Epsteint sérülten találták a cellájában, rövid időre kórházba is szállították, amiről azonban hivatalos közleményt nem adtak ki. Néhány héttel később, augusztus 10-én a New York Times szerint öngyilkosság következtében holtan találták a cellájában. Íme a Szövetségi Börtönhivatal hivatalos közleménye a halálával kapcsolatban:

„2019. augusztus 10-én, szombaton, körülbelül 6 óra 30 perckor Jeffrey Edward Epstein fogvatartott a New York-i Fővárosi Büntetés-végrehajtási Központban (MCC) látszólagos öngyilkosság következtében nem reagált a cellájában. A kiérkező munkatársak azonnal életmentő intézkedéseket kezdeményeztek. A személyzet sürgősségi egészségügyi ellátást (EMS) kért, és folytatódtak az életmentési erőfeszítések. Mr. Espteint a mentőszolgálat egy helyi kórházba szállította életveszélyes sérülései miatt, majd a kórházi személyzet halottnak nyilvánította. Az FBI vizsgálja az esetet.”

Október 30-án egy igazságügyi orvosszakértő, aki Jeffrey Epstein bátyjának, Marknak dolgozott, bejelentette, hogy úgy gondolja, hogy Epstein nem öngyilkosságban halt meg. Dr. Michael Baden a Fox & Friends című reggeli tévéműsorban elmondta, hogy a 66 éves férfi számos olyan sérülést szenvedett, amelyek „rendkívül szokatlanok az öngyilkos akasztásoknál, és sokkal gyakrabban fordulhatnak elő gyilkossági célú fojtogatáskor.”

A Hatalom és perverzió: A Jeffrey Epstein-sztori című sorozat a Netflixen bővebb betekintést enged az eseményekbe, mégpedig az áldozatok szemén keresztül. Íme három sokkoló részlet!

Epstein „szexuális piramisjátékra” támaszkodott, amikor már 14 éves lányokat keresett

A sorozat Epstein bántalmazását a túlélők beszámolója alapján meséli el, beleértve azokat is, akiket azért béreltek fel, hogy masszírozzák meg a férfit Palm Beach-i kastélyában. Egyik áldozata, Haley Robson leírja, hogy 16 évesen egy másik lány szervezte be, hogy 200 dollárért masszázst adjon Epsteinnek. Miután a lány visszautasította a férfi kéréseit, azt mondta, pénzt ajánlott fel neki, hogy új lányokat toborozzon otthonába. Állítása szerint körülbelül 24 fiatal lányt szervezett be.

Epstein és társa, Ghislaine Maxwell a kezdetektől fogva megfélemlítési taktikát alkalmazott, hogy elhallgattassa a lányokat

Az első nők között volt Maria és Annie Farmer, akik felléptek Epstein ellen, és azt állították, hogy Epstein és Maxwell mindkettőjüket bántalmazta 1996-ban. A sorozatban elárulják, hogy vádjaikat a NYPD-hez és az FBI-hoz vitték, azonban nem jutottak ezzel semmire; azt is állítják, hogy 2003-ban a Vanity Fair újságírójához, Vicky Fordhoz fordultak történetükkel, azonban itt is hasonló volt a forgatókönyv – az utolsó pillanatokban megakadályozták, hogy a sztori napvilágot lásson.

Maria Farmer azt is elmondta, hogy évekig azután, hogy színt vallott Epsteinről, Ghislaine Maxwell hívogatta őt, hogy megfenyegesse. „Azt mondta, vigyáznom kell magamra, mert tudja, hogy szeretek a West Side Highway-nél futni, és ez már nem lesz biztonságos hely számomra.” Ezek a hívások sokáig folytatódtak, és arra késztették, hogy elbújjon és megváltoztassa nevét.

Új megerősítés érkezett András herceg állítólagos érintettségére vonatkozóan

Epstein egyik vádlója, Virginia Roberts Giuffre sokáig azt állította, hogy András herceg szexuálisan bántalmazta 2001-ben Londonban. Giuffre elmeséli a sorozatban az incidens, és kijelenti, hogy Maxwell azt mondta neki: „meg kell tenned [András hercegért], amit Jeffreyért teszel”.

A sorozat egy interjút is közöl Epstein korábbi alkalmazottjával, Steve Scully-val, aki részben megerősíti Giuffre beszámolóját. „Valószínűleg 2004 körül láttam András herceget. A medencénél volt, akkoriban egy számomra ismeretlen lánnyal. Fiatal volt. Nem volt rajta semmi felső. Előjátékkal voltak elfoglalva. A férfi megragadta őt és magához dörzsölte.” Elmondta, hogy később Giuffre-vel azonosította a fiatal lányt, miután meglátott egy fotót róla. A Buckingham-palota és András herceg azóta is tagadja a vádakat.

ügy

Amennyiben bővebben szeretnétek hallani a történetről, az áldozatokról, ajánlom figyelmetekbe a dokumentumsorozatot! Mindezeken túl azonban van még egy bizarr jelenség Epsteinnel kapcsolatban – a szigete, amit a köznyelv úgy is emleget, mint a „Pedofil-sziget”. De hogy ez pontosan mit takar, azt a következő cikkemből megtudhatjátok!

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian