[metaslider id="9331"]
haj

Mire érdemes odafigyelni, hogy a hajunk egészséges maradjon?

A hajunk érzékeny része a testünknek, ezért sok törődést és odafigyelést igényel, hogy egészséges maradjon, de a megjelenésünknek is fontos része, ezért is kell jelentős figyelmet fordítanunk a megfelelő ápolására. Az alábbiakban a hajápoláshoz kapcsolódó leggyakoribb tévhiteket szeretném eloszlatni, valamint néhány – javarészt ismert – tippet adni, amelyek fontosak a hajszerkezetünk egészségének és ápoltságának megőrzése érdekében. 

Ne fésülködjünk túl gyakran

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a sok fésüléstől lesz szép a hajunk. Valójában azonban, ha túl gyakran fésülködünk, többet ártunk a hajkoronánknak, mint használunk vele. Elég naponta egyszer-kétszer fésülködni, mert ha túlzásba visszük, serkentjük a faggyúmirigyek működését, ami könnyen a haj zsírosodásához vezethet. Ráadásul, ha túl hosszan is fésülködünk, a hajvégek könnyebben törhetnek. 

Ne mossunk minden nap hajat 

A hajmosás ’elvárható’ gyakorisága több dologtól függ (pl. a haj mennyisége, hosszúsága, esetleges hajproblémák stb.), azonban tény, hogy a túl gyakori fésülködés mellett a túl sűrű hajmosás is negatívan befolyásolja hajunk minőségét. A gyakori mosás következtében nemcsak a szennyeződéseket, hanem a természetes védőréteget is eltávolítjuk. Ennek következményeképpen hasonló hatást érünk el, mint a sorozatos fésülködéssel: a hajhagymák válaszul még több zsírt kezdenek el termelni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a hajunk a szokásosnál jobban zsírosodik, ugyan magától értetődően merülhet fel a gyakoribb hajmosás gondolata, ám lehet, hogy valójában csökkenteni kellene ezen tevékenység számát.  

haj

Ne mossunk se túl forró, se túl hideg vízzel hajat 

Fontos, hogy hajmosásnál figyeljünk a megfelelő hőmérséklet beállítására. A melegvíz jótékony hatással van a hajunkra, ugyanis megnyitja a pórusokat és segít eljuttatni a hidratáló-anyagokat, valamint a természetes olajakat a fejbőrbe, amelyek a haj növekedését segítik elő. A túl forró hőmérséklet azonban már káros hatású, a forró víz ugyanis könnyen szárazzá teszi a hajat és a fejbőrt, amely hosszútávon korpásodáshoz vezethet. 

A hidegvíz is kedvező azért, mert lezárja a pórusokat, ami azért hasznos, mert kevésbé jutnak be a káros anyagok, azaz egyfajta védőréteget képez, így az utolsó öblítésnél ideális hűvösebb hőmérsékletű vizet használni. Azonban ha túl hideg vizet vagy csak azt használunk, az sem tesz jót a hajkoronának, mely így előbb-utóbb lapos és volumen nélküli lesz. Célszerű tehát hajmosáshoz langyos vizet választani. 

Ne fésülködjünk hajkefével, míg vizes a hajunk

A legtöbben úgy szeretik megszárítani a hajukat, hogy már simára fésülték. Bár úgy tűnhet, hogy vizesen jobb és könnyebb kibogozni az esetleges apróbb csomókat, mint szárazon, ez valójában nem igaz, mert a nedves tincsekben sokkal nagyobb kárt okoz a hajkefe. Ilyenkor jóval sérülékenyebbek a szálak, hajlamosabbak töredezetté válni, illetve teljesen letörni. Ezért javasolt inkább szárítás után egyenesre fésülni a hajat. Ha mindenképp úgy érzed, hogy szárítás előtt szükség lenne egy kis simításra, használj ritka fogú fésűt. 

Ne használd a legforróbb fokozaton a hajszárítót

A hajformázáshoz fontos kellék a hajszárító, azonban annak nem megfelelő módon való használata is ártalmas mind a fejbőrre, mind a haj szerkezetére. Lényeges, hogy a hajszárítót lehetőleg alacsony hőfokon, vagy legalábbis semmiképp ne a legmagasabb fokozaton használjuk, mert bár úgy gyorsabb, de sokkal károsabb a hajszárítás. Személy szerint nem szeretek hajszárítóval hajat szárítani, így számomra a legideálisabb megoldás, ha kora estére időzítem a hajmosást, így nem szükséges hajszárítót használnom és lefekvéskor már száraz a hajam.

haj

Ne viseljünk szoros copfot 

A copfok és a hajfonatok gyorsan elkészíthető és praktikus viseletet jelenthetnek a mindennapokban, különösen abban az esetben, mikor olyan tevékenységet végzünk, melyben zavaró tényező lehet az esetlegesen arcunkba hulló hajunk. Ám a túl szoros copfok hosszútávon károsíthatják a hajhagymákat és hajhulláshoz vezethetnek. 

Hogyan vásároljunk hajápolási termékeket?

A hajápolás során elengedhetetlen szempont a megfelelő készítmények kiválasztása. Mivel több, különböző hajtípus létezik, minden típusra más-más termék nyújthat megoldást. Fontos, hogy ismerjük fel, hogy a hajunk a három fő típus – normál, száraz-töredezett vagy zsíros haj – közül melyik kategóriába sorolható. Ennek megállapításához érdemes fodrászunkhoz, esetleg bőrgyógyászhoz, gyógyszerészhez vagy a háziorvosunkhoz fordulni. Ha tudjuk, milyen típusú hajunk van, könnyebb dolgunk lesz a megfelelő készítmények kiválasztásakor, ezeket célirányosan tudjuk keresni az üzletekben. Például a töredezett, gyenge hajszerkezet kezelésére a glicerin- és kollagéntartalmú termékek alkalmazása javasolt.

haj

„Hajerősítő ételek” jelentősége 

Bizony, van összefüggés a táplálkozás és az egészséges haj között. Ha egészséges, dús hajszerkezetet szeretnénk, nem elegendő hajkoronánkat „kívülről” ápolni. A haj egészsége és növekedése lényegesen és nagymértékben függ a belső táplálástól, amelyet megfelelő tápanyagtartalmú ételek (és étrendkiegészítők) segítségével vihetünk be a szervezetünkbe. Egyes élelmiszerek segíthetnek a hajnövesztésben, ráadásul meg is erősítik a hajkoronánkat. Ilyen például a csirke, amely fehérjében gazdag, így nagy jelentőséggel bír a hajunk növekedése szempontjából, hiszen a fehérje az összes, szervezetünkben található sejt alapvető építőeleme. A lazac és a szardella nagyszerű forrásai az omega-3 zsírsavaknak, így segítenek megakadályozni a haj kiszáradását. A lazac ráadásul kiváló D-vitamin forrás is. A narancs antioxidánsokban, C-vitaminban és vasban bővelkedik, ezek mind hozzájárulnak a hajunk szépségéhez. A tojás, amely nem csak fehérjében, hanem biotinban is gazdag. A biotin vízben oldódó B-vitamin, amely szintén fontos, ha erős, egészséges hajat szeretnénk. A zöldségek közül érdemes megemlíteni az édesburgonyát – a benne lévő béta-karotin A-vitaminná alakul át, ez pedig fejbőrünk egészségéhez járul hozzá – és a sárgarépát, amely biotin és A-vitamin tartalma miatt szintén a hajerősítő ételek csoportjába tartozik. 

haj

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian