[metaslider id="9331"]
tárgy

Milyen szabadon választható tárgyat ajánlanak a Media Iuris tagjai?

Hiába szeretnénk, hogy örökké tartson a nyári szünet, egyszer minden jónak vége szakad: már augusztus közepét tapossuk, pár hét és újra az egyetem falai között fogunk sétálni. Az augusztus pedig nemcsak a nyár végét hozza el nekünk, hanem a tárgyfelvételt is, amire idén 15-én kerül sor reggel 10 órától. A kötelező tárgyak mellett mindenki szeret szemezgetni a tanszékek által meghirdetett szabadon választható órákkal, amik amellett, hogy érdekesek, rengeteg olyan dolgot is megtanítanak, amelyekre a rendes órák keretein belül nem kerülne sor. Ha esetleg még nem tudtál volna dönteni, hogy melyiket is válaszd, vagy egyszerűen csak nem merültél még el a tárgytematikák elemzésében, akkor jó helyen jársz, hiszen felkértem a Media Iuris néhány tagját, hogy osszák meg veletek tapasztalataikat néhány tárggyal kapcsolatban, így könnyebb dolgod lesz a döntés meghozatalánál!

Filó Fanni: A szabadon választható tárgyaimat már az első két félévben teljesítettem, hogy a későbbiekben erre már ne legyen gondom. Viszont azok között is voltak olyanok, amiket utólag visszatekintve nem biztos, hogy felvennék, mert végül nem olyan volt, mint vártam vagy pedig annyira tetszett, hogy ismét felvenném, ha lehetne. Nálam az abszolút favoritok azok a Jogbölcseleti- és Társadalomelméleti Tanszék tárgyai! Mindegyik nagyon érdekes – akár szabadon vagy kötelezően választhatóak, de mind nagyon jók és csak ajánlani tudom őket! Ilyen például a „Totális diktatúrák a 20. században„, vagy pedig „A mai magyar politikai rendszerek és párttagoltság„. Ezeket a tárgyakat a politikaelmélet iránt érdeklődőknek ajánlanám elsősorban. Ami pedig a lányoknak szinte kötelező, az a „Női szerepek a XXI. században„. Hihetetlenül jó óra és bár többnyire lányok veszik fel, bárkinek ajánlanám! A nők helyzetének alakulásától kezdve a nők politikában és egyéb társadalmi körökben betöltött szerepét tekintjük át, a végén pedig párokban vagy egyénileg egy általunk választott témát kell bemutatni prezentáció formájában. Ezenkívül – amit talán sokan nem is tudnak – van egy orosz nyelvű szeminárium, amit a Ress Éva tanárnő tart, egészen kezdő szinttől. A tárgy „Orosz jogi szaknyelv” néven fut, és ezt főként azoknak ajánlanám, akik érdeklődnek az orosz nyelv iránt!

Klász Bettina: Én Dr. Barcsi Tamás tanár úr „A kegyetlenség elmélete” című kurzusát ajánlanám. A tárgy teljesítéséért 2 kreditet kap a hallgató, az oktatás magyar nyelven zajlik. A tárgy teljesítése kétféleképpen lehetséges, a hallgató választhat, hogy az utolsó órán dolgozatot ír, vagy ezt a számonkérést kiváltja egy előre megadott témában tartott referátummal. Az órán számos téma feldolgozásra kerül nem csak jogi, de etikai, pszichológiai szempontból is. A kurzuson szó esik többek között a holokausztról, a hétköznapi kegyetlenségről, illetve a különböző agresszió-elméletekről is. Számomra a feldolgozott témák közül a szadizmus jelenségének pszichológiája volt a legérdekesebb. Összességében ajánlom ezt a tárgyat minden hallgatónak, aki szeretne nem csak jogi, de erkölcsfilozófiai szempontból is foglalkozni az erőszakkal, illetve  kegyetlenséggel, mint hétköznap jelenséggel.

Kiss Mátyás: Jó szívvel tudom ajánlani valamennyi hallgatónak a Nemzetközi- és Európajogi Tanszék által meghirdetett „Introduction to the Laws of War” nevű szabadon választható tantárgyat. A kurzust a tanszék adjunktusa, Dr. Kis Kelemen Bence tartja. A kurzus angol nyelven zajlik, ezért véleményem szerint legalább középszintű angol nyelvtudás szükséges hozzá. A kurzus teljesítése 4 kredittel gazdagíthatja a hallgatót, a teljesítéshez pedig az órai jelenléten kívül egy kiselőadás megtartása szükséges. A nemzetközi jog egyebek mellett azt is  szabályozza, hogy az államok mikor alkalmazhatnak erőszakot egymás ellen és azt is, hogy milyen módszerek tiltottak az ellenségeskedés során. A kurzus célja az is, hogy bemutassa a hallgatóknak, hogyan hatnak egymásra az államok fegyveres konfliktus idején. Az óra számomra nagy élményt jelentett, hiszen különösen érdekes a nemzetközi jog, azon belül is az erőszak alkalmazása. Bárkinek tudom ajánlani, aki hasonló érdeklődéssel rendelkezik, illetve akit érdekelnek a fegyveres konfliktusok és a nemzetközi jog kapcsolata.

Jávorszki Bendegúz: A 2020/21-es tanév II. félévében vettem a „Konzuli munka, konzuli jog” elnevezésű tárgyat, melyet a Nemzetközi- és Európajogi Tanszék hirdetett meg. A tömbösített órát Domaniczky Endre konzul úr tartotta. Az óra keretein belül megismerkedtünk a konzulokra vonatkozó nemzetközi jogi szabályokkal, a külső ország állampolgárainak védelmével kapcsolatos szabályokkal és feladatokkal, a konzulok mindennapjaival. Az óraadó saját történetekkel gazdagította az óra anyagát, így a hallgató még jobban megismerhette a konzulátusok működését. Számomra, aki már régóta érdeklődik a nemzetközi jog iránt, nagyon hasznos volt a kurzus. Jó szívvel ajánlom minden, a nemzetközi kapcsolatok, diplomácia, konzuli kapcsolatok iránt érdeklődő hallgató számára!

Kondora Petra: Meleg szívvel ajánlom minden hallgatónak Dr. Fenyvesi Csaba és Dr. Horváth Orsolya, a Büntető-és Polgári Eljárásjogi Tanszék szabadon választható tárgyát, a „Kriminális művészek-művészi kriminalisztikát„. Maga az óra neve is sok jóval kecsegtet, és valóban ez nem csak egy hallgatók figyelmét felkeltő név, hogy ezzel vonzzák be az érdeklődőket: az óra a “valóságban” nagyon izgalmas, érdekes. Akit egy kicsit is érdekel a krimi, a rendőri nyomozás, az mindenképpen vegye fel, nem fog csalódni. Én például egyik szemináriumi előadás során se éreztem késztetést arra, hogy egy percre is elővegyem a telefonomat, a témák, a feladatok annyira magukba szippantottak, hogy észre sem vettem, de már véget ért az óra. Ha kíváncsi vagy mik ezek a magukkal ragadó tematikák, akkor vedd fel a tárgyat minél hamarabb, nehogy lemaradj róla! Az abszolválás is nagyon hallgatóbarát, egy Power Point előadást kell tartani egy adott témában.

Molnár Maja: Én a „Procedura penale in Ungheria” kurzust ajánlom, mert sajnos kevés olaszos óra van a karon, és ez egy jó lehetőség, hogy karbantartsuk a nyelvtudásunkat, sőt még plusz tudásra tegyünk szert főleg a szaknyelv területén, azon belül is a magyar büntető eljárásjogot olasz nyelven. A jogászoknak a nyelvtudás szerintem nagyon lényeges, meg érdemes az angol mellett egy ‘kevésbé populáris’ nyelvet is tanulni, és nagyon fontos, hogy nem csak az általános nyelvet, hanem a szaknyelvet is megismerjük. Szóval mindenki vegyen fel idegen nyelvű szabválokat! Teljesítésként egy fordítás volt. A másik óra, amit még ajánlani tudok a „Modern jogi infokommunikációs technológiák (iLex) a gyakorlatban„, hiszen manapság minden a digitalizációról szól, ezért jogászoknak sem árt képben lenni az aktualitásokkal az info/számtech világban és annak a jogi vonatkozásaival. Ezekről pedig az órán bőven van lehetőség hallani, valamint kutatni is hozzá, mivel a teljesítés itt egy házi dolgozat elkészítése.

Kiemelt kép forrása: 1

EnglishGermanHungarian