[metaslider id="9331"]
bűnszervezet

A világ legveszélyesebb bűnszervezetei

A maffia szót mindenki ismeri, ami nem más, mint bűnözők jól szervezett csoportja, akik különféle illegális tevékenységben vesznek részt – pl. vesztegetés, zsarolás, csempészés. A maffiózók tevékenysége a szervezett bűnözés részét képezi. Szervezett bűnözésnek minősül minden olyan szervezet, amely bizonyos hierarchiával, szerepekkel és funkciókkal rendelkező csoportból áll, amelynek fő célja anyagi vagy gazdasági haszonszerzés a bűncselekmények elkövetésével.  Ezek a bűnszervezetek behálózzák az egész világot, így nincs olyan ország, ahol ne lenne jelen ilyen csoport. Az alábbiakban megismerhetitek a világ 5 legveszélyesebb ilyen bűnszervezetét.

1. La Cosa Nostra

Olaszország a szervezett bűnözés bölcsője. A maffia kifejezés is a szicíliai bűnszervezetek megnevezésére született a 19. században. A Cosa Nostra a leghírhedtebb olasz maffiacsoport, amely a 19. század közepe felé alakult ki Szicíliában, de egyszerre jelenti a szicíliai és az amerikai maffiát is. A cosa nostra kifejezés jelentése: „a mi dolgunk” vagy „a mi ügyünk”. A bűnszervezet első tagja Giuseppe Esposito volt, aki Amerikába emigrált, de később visszatoloncolták Olaszországba. A maffia tevékenységei közé tartozik pl. a védelmi pénzek beszedése, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, prostitúció, valamint műtárgy- és pénzhamisítás. A tagok száma napjainkban kb. 25000 szerte a világon. A belépni kívánó tagoknak át kell menniük egy beavató szertartáson, pl. meg kell ölniük valakit, hogy tanúságot tegyenek a banda iránti hűségükről. A Cosa Nostra mai napig Európa egyik legbefolyásosabb bűnszervezete. Olaszországon és az Egyesült Államokon kívül többek között jelen van még OroszországbanKanadában és Franciaországban is.

2. Yamaguchi-gumi

A yakuza kifejezés a Japán bűnszervezetek gyűjtőneve, ezek közül is a leghíresebb a Yamaguchi-gumi, ami 1915-ben jött létre. A yakuzák működése eltér az európai vagy mexikói bandáktól, mivel a japán szervezett bűnözés sokkal kifinomultabb és kevésbé erőszakos. A maffiózók jelen vannak a tőzsdén, a bankszektorban, ingatlanpiacon és a kormányban is. Főbb tevékenységüket az ingatlan- és tőzsdepiacon fejtik ki, de ezek mellett foglalkoznak védelmi pénzek beszedésével, cenzúrázatlan pornóanyagok importálásával és fegyverkereskedelemmel is.  A Yamaguchi-gumi jelenleg a japán maffia közel felét teszi ki kb. 30000 taggal, akik a világ leggazdagabb gengszterei közé tartoznak. Székhelye Kobe, de működik szerte Japánban és a tengerentúlon, Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban is. 

bűnszervezet

3. Los Zetas

A Los Zetas nevű drogkartell vezetőinek gazdagsága világszerte legendás a bűnözők között. A kegyetlen bűnszervezetet a mexikói hadsereg különleges alakulatából dezertált katonák alapították 1999-ben. A mexikói székhelyű, de Közép-Amerikában és Európa-szerte is aktív kartell az utóbbi években az ország második legjelentősebb és egyben legerőszakosabb bűnszervezetévé nőtte ki magát. A katonai kiképzések során elsajátított taktikák és a bűnszervezeteknél megszokott alvilági módszerek keveredésének eredménye a brutalitás és a pszichológiai terror széleskörű alkalmazása lett. A megfélemlítés módszerével operáló Zetas-kartell napjainkban Mexikó területének csaknem felét az irányítása alatt tartja.

4. MS-13

A Mara Salvatrucha, ismertebb nevén MS vagy MS-13 egy multinacionális, teljeskörűen megszervezett, bűncselekmények elkövetése céljából alakult csoport. Az MS-13 nemzetközi maffia jelenleg hat országban működik, és mintegy félmillió tagot számlál. Az Egyesült Államokban kb. 32 államban vannak jelen, és a hálózat „kemény magja” mintegy tízezer főből áll. Jelszavuk: „join us or die”. Az MS-13-nak tulajdonított gyilkosságokban a gyanúsítottak többsége kiskorú. Mivel sok iskola megtagadja a Közép-Amerikából törvényes képviselő nélkül érkező serdülők befogadását, az iskolán kívüli fiatalok nagyon kiszolgáltatottak a bandák általi toborzásnak. El Salvadorban a gyermekeket gyakran napi iskolai, egyházi vagy munkahelyi kirándulásaikon toborozzák.  Az új tagok beavatása abból áll, hogy 13 másodpercig súlyosan megverik őket. 

bűnszervezet

5. 18th Street Gang 

Az MS-13 banda legnagyobb riválisaként ismert 18th Street Gang egy utcai bűnszervezet, amely Los Angelesben alakult. A bandát eredetileg olyan spanyol ajkú fiatalok alapították, akiket nem láttak szívesen más, amerikaiakat tömörítő bandákban. Az FBI nyilvántartása szerint 65 ezer aktív tagja van a szervezetnek, 120 városban, 37 államban. Gyakran nevezik őket a fiatalok hadseregének is, mivel tagjai általános, illetve középiskolás fiatalokból áll. A banda legtipikusabb tevékenységei autók ellopásából és házak kifosztásából áll. Los Angeles városában az elmúlt 10 évben több mint 250 embert öltek meg. A 18th Street tagjai gyakran viselik a ruházatukon, illetve sportfelszereléseiken a 18-as számot. El Salvadorban pedig gyakori, hogy a bandatagok az arcukra tetováltatják ezt a számot.

bűnszervezet

Összegzés

A gengszterek élete és a maffiózó tevékenység nagyon kedvelt téma a filmrendezők számára, így számos erről szóló alkotás született. Minden idők egyik legismertebb maffiamozija Francis Ford Coppola rendezésében a Keresztapa trilógia Marlon BrandoAl PacinoRobert Duvall és James Caan főszereplésével.  Az ír című film egy 2019-ben bemutatott bűnügyi filmdráma Martin Scorsese rendezésében. A film főszereplőiként Robert De NiroAl Pacino és Joe Pesci látható. A sorozatok megszállotjainak pedig a 6 évadból álló Birmingham bandája (Peaky Blinders) című sorozatot ajánlom Cillian Murphy és Helen McCrory főszereplésével.

Források: kiemelt kép, kép1, kép2, kép3, 1, 2

EnglishGermanHungarian