[metaslider id="9331"]
Stand up

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő” – másképpen, miért nézz több stand-up-ot?

Minden nap szükségünk van arra, hogy mosolyogjunk, nevessünk és legalább egy kicsit enyhítsünk a vállunkat nyomó terheken. A jókedv és a kikapcsolódás egy létszükséglet, ami nélkül jóformán az ember becsavarodna, így nagyon fontosnak tartom, hogy ilyen és ehhez hasonló ingerek napi szinten érjenek mindenkit. Adja azt egy kellemes és könnyed beszélgetés egy szerettünkkel, egy hobbi végzése vagy egy szórakoztató műsor megtekintése. Utóbbinak rengeteg fajtáját és formáját ismerjük, hiszen a közösségi média és a YouTube tele van humoros tartalmakkal, ám szerintem mindezek között is az a legjobb és legszínvonalasabb, amelyet hozzáértő és profi emberek gyártanak, a Dumaszínház, amiről ezen cikkemben is mesélni fogok. 

A nevetés jótékony hatásai

Ha Dumaszínház, akkor nevetés, ezért pedig fontosnak tartom pár sorban kiemelni, hogy miért fontos az egészségünk szempontjából, hogy eleget mosolyogjunk, de főleg, hogy eleget nevessünk. 

Azt gondolom, hogy a legegyszerűbb ilyenkor magának az egészségnek a fogalmából kiindulni, ami a következő: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Ez a fogalom már önmagában is nagyon sokat mond, de ami kiemelendő az az, hogy az egészség érdekében nem elég az, hogy nem vagyunk betegek és a testünk úgy funkcionál, ahogy az a könyvekben meg van írva, hanem szellemileg és lelkileg is jól kell lennünk, máskülönben, ahogyan szokták is mondani, az egyik megbetegítheti a másikat. 

A lelkünket a leghatékonyabban a jókedvvel, élményekkel és szeretettel gyógyíthatjuk és ha ez megvan, a hozzáállásunk is pozitívabb lehet. Így az esetleges betegségeinket nagyobb eséllyel küzdjük le, meg természetesen nagyobb eséllyel is kerüljük el azokat, ezt a tényt több tanulmány is alátámasztja. Azonban a nevetésnek anatómiailag is kimutatható előnyei vannak, például jótékony hatással van a keringésre és a légzésre, a stresszt, a fájdalmat pedig segít leküzdeni, immunrendszerünk működését is erősíti. 

A Dumaszínházról általában 

A stand-up nem egy mai, modern műfaj, hanem már nagyon régóta szolgálja a szórakozni vágyókat. Magyarországon is ismert volt, többféle műsorban is testet öltött, főleg a televízióban, viszont maga a Dumaszínház csupán 2003-ban alakult meg hasonló formájában, mint amit ma is ismerünk. 

Az első előadásokat a Madách Imre úti Godot Kávéházban tartották, minek megszervezését a kávéház tulajdonosának, Sáfár Zoltánnak, Aradi Tamás rendező-operatőrnek és Litkai Gergelynek köszönhették a résztvevők. A legelső fellépők nyilvánvalóan érdekes és humoros szövegeikkel lopták be magukat a hallgatóság szívébe, név szerint Hajós András, Szőke András, Galla Miklós és Badár Sándor. 

Az előadások nagy népszerűségnek örvendtek és fokozatosan az érdeklődés is egyre nagyobb lett, megnőtt a stand upra az igény és a kereslet, ezért a Godot Kávéházból az Rtl Klub műsorába nőtte ki magát a társaság. Ekkor jelent meg az első része a Showder Klubnak, ami már napjainkban több, mint 160-nál jár. Sikere töretlen és egyre nagyobb tömegek előtt lépnek fel az évek alatt megszeretett humoristáink. 

Önálló estjeiket és fellépéseiket már a Comedy Central palettáján is megfigyelhetjük, arról nem is beszélve, hogy 2012-ben székhelyüket a Corvin sétányra helyezték át, ahol egy 240 főt befogadó előadóteremmel rendelkeznek, szomszédjukban pedig egyszerre 80-an hallhatják a szórakoztató műsorokat. 

Állandó helyszínnel is rendelkeznek mindemellett több, vidéki városban is, például Győrben, Szombathelyen vagy Debrecenben. Fontos kiemelni azonban, hogy nem csak az alábbi helyeken tartanak előadásokat, hanem számos más városban is, leginkább művelődési házakban, mivel az eredeti színházaktól eltérően az ő felszerelésük igen csekély és szinte bárhová elvihetik magukkal a Dumaszínházat a humoristák. 

Bónuszként pedig arról szólnék, hogy nem egyedül magunkért éri meg nézni őket, hiszen a színház tagjai rendszeresen jótékonykodnak és a bevétel egy részét önmaguk fejlesztésére is fordítják. További érdekességeket, minthogy miért nem engedik be szervesen a politikát a humor világába, az alábbi linken olvashattok egy interjú formájában Litkai Gergellyel, a Dumaszínház vezetőjével. 

https://dumaszinhaz.hu/blog/2018/09/05/15-eves-a-dumaszinhaz-interju-litkai-gergellyel/

Dumaszínház stand-up

Ajánló 

Jómagam már egészen kicsi koromtól kezdve, szinte az indulástól ismerem a Showder Klubot és néhány, már akkor is nevesebb humoristát, mivel a szüleim nagyon szerettek nevetni rajtuk és rendszeresen nézték őket a tévében. Tinédzserkoromban ez a rajongás alábbhagyott és nem igazán követtem a fellépők estjeit és alakulásukat, ám az egyetemen újra rátaláltam a humoristák világára. Egy nehéz nap után nincs is jobb felfrissülés, mint egy vacsora közben vagy akár az ágyban pihenve nevetni a kifigurázott élethelyzeteken, embereken és szituációkon, amiket remek érzékkel adnak elő a nézőknek. 

Miután többüket láttam és megismertem a stílusukat rájöttem, hogy mindenkinek ki kell választania, meg kell találnia azt az előadót, aki az ő humorához és gondolkodásához a legközelebb áll, aki úgy tud mesélni, úgy tudja használni a szavakat és úgy hangsúlyoz, ahogyan az nekünk a leginkább szórakoztató. 

A felnőtt korosztály számára az én véleményem szerint a legideálisabb Hadházi László, Dombóvári István vagy Aranyosi Péter lehet, aki szereti a nyers humort és a szexuális töltetű vicceket, annak Kormos Anett lehet megfelelőbb, az ellenzéki gondolkodásúak Bödőcs Tibor estjein nevethetnek nagyokat, a fiatalabb nézőkhöz Ács Fruzsi poénjai állhatnak közelebb, az én személyes kedvenceim pedig a Ráskó Eszter és Kovács András Péter, akiket viszont korosztály nélkül mindenkinek tudok ajánlani. Akiket itt nem soroltam fel, természetesen szintén nagyon jók, csupán én nem igazán tudnám őket kifejezetten a társadalom egy csoportjának, rétegének ajánlani, mert vagy nem ismerem őket egyelőre olyan jól, vagy pedig a humoruk bárki számára megfelelő lehet, nem tudnám a stílusukat kategorizálni. 

Friss élményemmel és egy önálló est ajánlóval zárnám a cikkem, miszerint néhány nappal ezelőtt volt szerencsém Ráskó Eszter legújabb műsorán részt venni a családommal, amire azt kell mondjam, hogy jobbat még talán nem is hallottam. Nem telt el úgy 3-4 perc, hogy ne dőlt volna a közönség a nevetéstől. Óriási élmény volt, bátran ajánlom mindenkinek! Most pedig a konkrét ajánlóim következnek, megéri rájuk szánni az időt és meghallgatni őket, garantáltan jobb kedve lesz tőle az embernek, ami ugye hosszútávon az egészséghez is hozzátesz.

Ráskó Eszter- Nagyárpi; Tirpák Madonna (utóbbi a legújabb)

Kovács András Péter- Életed filmje, KAPtár, Ősök és utódok, Vihar a biliben 

Feméri Péter- Majd én megmondom!

Kormos Anett- Megint csak most!

Hadházi László- Méd in Hungeráj; TévéLaci,

Bödőcs Tibor- Böllérbalett

Stand up ajánló

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian