jordania

Miért épp Jordánia?

Mónika @Irbid, Jordan

Sziasztok! Buzási Mónika vagyok a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar ötödéves jogász hallgatója. A következő hetekben Jordániából fogok Nektek blogolni, tartsatok velem!

Az utóbbi időben több közel-keleti és ázsiai országot volt szerencsém meglátogatni, ezekben az országokban hosszabb – rövidebb ideig tartózkodtam. A tanulmányaim végéhez érve tapasztalt és megrögzött utazóként úgy éreztem, óriási hiba lenne kihagyni azt a lehetőséget, hogy egy (akár több) félévet külföldön töltsek egy ösztöndíj támogatásával. Nem volt kérdés számomra, hogy Európán kívüli országba utazzak, így a Campus Mundi nevű, Tempus Közalapítvány által támogatott ösztöndíjat pályáztam meg egy jordániai kirándulásom után. Engem nagyon érdekel az arab nyelv és kultúra, az iszlám építészeti stílus részletgazdagsága lenyűgöz és imádom a közel-keleti ételeket. Így nem meglepő módon a Közel- Kelet egyetlen biztonságos, fejlődő és stabil országára esett a választásom – Jordániára!

Talán nem árulok el nagy titkot, a családom nem fogadta az ötletemet kitörő örömmel, azonban hiszem, hogy naprakészséggel, tájékozottsággal és egy kis körültekintéssel nem érhet baj.

Jordániába ma már viszonylag egyszerű eljutni, mivel a Ryanair légitársaság nemrégiben Budapestről is indított járatot Ammánba,– hivatalos nevén- a Jordán Hasemita Királyság fővárosába. Én nem egy fővárosi egyetemre jelentkeztem, hanem Irbidbe, a Yarmouk University jogi karára. Ennek az egyetemnek nagyon jó megítélése van az országban, sok hallgató a fővárosból ide jön tanulni.

A kezdeti nehézségeket legyőzve sikerült megkezdenem a tanulmányaimat, jelenleg arabul tanulok, a jogi tanulmányaimat tekintve még bizonytalan az itteni helyzet, egyelőre nem jött össze elég hallgató az angol nyelvű kurzusok elindításához. Nagyon élvezem az itteni életet, rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam az elmúlt hetekben.

A mindennapokban óriási jelentőséggel bír számomra, hogy Jordániában (Irbidben biztosan) még létezik az emberi kapcsolatokban az a fajta közvetlenség, amely nálunk már kihalófélben van, de legalábbis nem általános: a boltos fizetés után mosolyogva nyújt egy ráadás-édességet, egy plüssmackót vagy néhány extra falafelt csomagol a reggeli szendvicsem mellé.

Az utóbbi években rengeteg sztereotípia kapcsolódott az arab emberekhez és az iszlámhoz, azonban mindenkit arra biztatnék, hogy ne hagyatkozzatok a hatásvadász gyűlöletkampányokra, hanem legyetek nyitottak az itt élő emberek és kultúrájuk iránt!

Hamarosan jelentkezem egy újabb bejegyzéssel, addig is:

  السَّلَامُ عَلَيْكُمْ (As-salāmu ʿalaykum), Béke legyen veletek!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian