[metaslider id="9331"]
agatha

Mi történt Agatha Christie-vel? A Krimik Királynőjének különleges eltűnése

Christie élete és munkássága során káprázatos írónőként és a detektívregények koronázatlan királynőjeként írta be magát a történelembe. Számos regényében és novellájában megteremtette a klasszikus krimi műfajának alapjait, és általa a detektívregény népszerűvé vált az olvasók körében. Könyvei végére mindig feltárta a szereplők titkait, azonban saját életének van egy epizódja, amelynek rejtélye a mai napig nem teljesen megoldott. Az írónő 1926 decemberében eltűnt 11 napra, hajtóvadászat indult a megkeresésére, majd amikor előkerült, azt állította, hogy nem emlékszik, mi történt vele. S hogy mi történt ezalatt a 11 nap alatt? Cikkemben ismertetem az eltűnés körülményeit. 

Élete

agathaAgatha Christie – született Agatha Mary Clarissa Millerként – 1890. szeptember 15-én látta meg a napvilágot Torquayben, Angliában egy jómódú középosztálybeli család legkisebb gyermekeként. Gondtalan gyermekkora volt, a szülei elkényeztették. Már ekkor megmutatkozott a könyvek és történetek iránti érdeklődése. A lányt kiváló iskolákban taníttatták és tinédzser korában Párizsba küldték tanulni. Az első tragédia akkor érte, amikor 11 éves korában elvesztette az édesapját, mely tragédia után a család pénze folyamatosan apadt. A huszonkét esztendős Agatha 1912-ben egy bálon találkozott Archibald Christie-vel, egy nagy reményű és jóképű katonatiszttel. A gyors eljegyzést és hosszú jegyességet követően az esküvőt el kellett halasztani az 1914 nyarán kitört háború miatt. A fiatal pár 1914 karácsonyán házasodott össze.

Házassága

1919-ben született meg a pár egyetlen gyermeke, Rosalind.  A szülés után a férj állandóan gyötörte Agathát, hogy túlságosan elhízott. A házastársak közötti feszültséget növelte, hogy Agatha édesanyja nem kedvelte a lánya férjét. Agatha Christie fantázia és krimi iránti érdeklődése töretlen maradt, első könyve, „A titokzatos styles-i eset” (The Mysterious Affair at Styles) 1920-ban jelent meg, amelyet egyre nagyobb könyvsikerek követtek, ennek következtében jelentős összegeket keresett. 

A pénz is állandó vita tárgyát képezte a házastársak között, miután az írónő nem engedte át a pénzügyei intézését a férjének, ő maga kezelte a bevételeit. Annak ellenére, hogy Agatha jól keresett, az írónő nem élt nagy lábon, pénzét megtakarította – sokak szerint apja elvesztését követő szűkös időkből maradt meg ez a szokása. Az 1926-os év a nő életének egyik legmeghatározóbb és legtragikusabb éve volt. Tavasszal Agatha elvesztette az édesanyját, ami mély depresszióba lökte. Archie nem osztozott felesége gyászában, sőt egyre több időt kezdett tölteni egy Nancy Neele nevű lánnyal, akivel eredetileg a felesége által ismerkedett meg. Az írónő tudott a férje hűtlenségéről, de inkább tolerálta a viszonyt abban a reményben, hogy Archie akkor nem hagyja el. 

Eltűnése

Így érkezett el 1926. december 3-ának estéje. A nő fél tízkor lefektette a lányát, majd felöltözött és elhagyta a házat, benne alvó kislányával és a dajkával. Kocsiba ült és elhajtott Styles-i otthonából, anélkül, hogy erről korábban bárkit értesített volna. Autóját a rendőrség nem sokkal később üresen találta a Guilforfhoz közeli Newlands Cornernél, azonban az írónőnek sehol nem találták nyomát. Angliában a következő két hét során az eset minden krimirajongó fantáziáját megmozgatta, hiszen az eltűnés körülményei pont olyanok voltak, mintha az írónő szándékosan állította volna be azokat.  Az amatőr detektívek hamar elméletekkel is szolgáltak: egyesek szerint az írónő egy közeli forrásba ölte meg magát, míg mások szerint az eltűnést hűtlen férje, Archie Christie rendezte meg, aki valójában megölette feleségét. Egy lap még különböző álruhákat és parókákat is rárajzolt az írónő portréjára, hogy az olvasók abban az esetben is felismerjék Christie-t, ha véletlenül álruhába bújt volna. 

agatha

A rendőrségre hamarosan kormányzati nyomás nehezedett, hogy találják meg az írónőt. Mivel a Scotland Yard teljesen tanácstalan volt, ezért az ügy megoldásába a bűn szakavatott ismerőit, Christie híres kollégáit is bevonták. Így a híres Sherlock Holmes szülőatyja, Sir Arthur Conan Doyle és Dorothy L. Sayers, a Lord Peter Wimsey kalandjait papírra vető írónő is részt vett a nyomozásban.  Doyle az ügyet természetfelettinek titulálta és egy médiumhoz fordult eredménytelenül, míg Sayers az eltűnés helyszínén vizsgálódott, amit aztán később egyik regényében fel is használt.
Christie nem sokkal később előkerült, ám ez még több rejtélyt eredményezett: a nyomozók kiderítették, hogy az írónő Teresa Neele néven beköltözött egy Harrogate-i fürdő hoteljébe, ahol olvasta a napilapokat is, de abban saját eltűnését sem ismert fel.

agatha

Lehetséges magyarázatok

Az esetet többféleképp magyarázták. Egyesek szerint Christie autóbalesetet szenvedett és ezért nem emlékezett semmire. Egy másik feltételezés szerint pedig az egészet tudatosan tervelte ki, hogy ezzel is megakadályozza férje tervezett légyottját annak szeretőjével.
A korábban orvosként praktizáló Norman szerint azonban az ügy jóval összetettebb: az írónő egy fuga állapotnak is nevezett pszichogén amnéziába esett, amelyet valamilyen trauma vagy komoly depresszió okozhatott. Ez Norman szerint azt jelenti, hogy az írónő a 11 nap alatt egy olyan transzszerű állapotban volt, amikor nem tudott magáról.

Azonban az írónő soha nem beszélt az esetről és halála után sem maradt semmi feljegyzés, amelyben utalt volna rá, hogy mi történt. Archie és Agatha 1928-ban váltak el és a férfi még abban az évben feleségül vette Nancy Neele-t. Az életrajzírói szerint az írónő sose tudta igazán feldolgozni a férje árulását. Az elhagyott nő motívuma a könyveiben is felbukkan, a női karakterek gyakran elvesztik első nagy szerelmüket, vagy elárulják őket, hogy később egy másik, jellemesebb és kedvesebb férfiben leljenek vigaszt. Részben ez történt az írónővel is, aki 1930-ban feleségül ment Max Mallowan régészhez. Laura Thompson szerint ez a házasság nem pótolta az elveszett szerelmet, de az írónő karrierjére jó hatással volt. Mallowan egy izgalmas világot tárt fel Agatha számára, akinek leghíresebb regényeit azok az utazások ihlették, amelyekre elkísérte a férjét.

Az 1926-os eltűnés Agatha Christie életrajzának egyik legizgalmasabb részévé vált, újabb és újabb könyvek és filmek készültek az epizódról. 2018-ban még egy minisorozat is készült az Agatha és a gyilkosság igazsága címmel, amely úgy mesélte el az írónő eltűnését, mintha a 11 nap alatt valójában megoldott volna egy gyilkosságot. Mivel az írónő soha nem beszélt a történtekről, nem tudhatjuk biztosan, hogy mi történt vele eltűnése alatt. Mindenki fantáziájára van bízva, hogy melyik verziót hiszi el. Ikonikus húzás, hogy a krimik királynője egyetlen megoldatlan rejtélyét magával vitte a sírba.

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian