[metaslider id="9331"]
Sam Amirante, Gacy ügyvédje

Egy sorozatgyilkos ügyvédje: Sam Amirante

Elgondolkoztál már azon, vajon mit érezhet az az ember, aki arra tette fel az életét, hogy ártatlanokat védelmezzen és emberéleteket mentsen meg a börtön fogságától? Most azonban egy olyan sorozatgyilkost kell megvédenie a bíróság előtt, aki több mint 33 fiatal férfit bántalmazott, kínzott meg és kegyetlen módszerekkel oltotta ki az életüket. 

A világszerte hírhedt „Gyilkos Bohócként” emlegetett John Wayne Gacy-ről már olvashattatok korábban az oldalon, azonban ma ezt az ügyet más perspektíva szerint vizsgáljuk meg. 

Sam Amirante, Gacy ügyvédje

Elősztoriként ismerjük meg Sam L. Amirante-t és korábbi munkásságát. Nyugalmazott bírói praxisánál fogva az interneten nagyon kevés információ érhető el családi hátteréről és korai életéről, azonban munkásságáról annál több. 

A Chicago-i Loyola Egyetemen végzett, majd miután 1970-ben megszerezte a diplomáját, beiratkozott az USA  tengerészgyalogsághoz, ahol 6 évig szolgált becsülettel. Később viszont úgy döntött, kamatoztatja diplomáját. Amirante 13 évig tevékenykedett bíróként a Rolling Meadows megyei, harmadik körzeti bíróságon. Több száz családi- és büntetőpert vezényelt le, ahol ráragadt az Ölelkező Bíró név is. 

Amirante híres volt a jó szívéről, kegyes döntéshozatalairól és arról, hogy egy-egy lezárt ügy után felszólította a fiatalokat, hogy öleljék meg szüleiket. Csupán ránézésre is egy hatalmas szívű, jó kedélyű ember benyomását kelti. Akkor mégis hogy történhetett, hogy a világ egyik legkegyetlenebb, hidegvérű gyilkosát pártfogolta?

Amirante 13 év bírói munkája után letette a szakmát és magánpraxist nyitott ügyvédként, ahol büntető és polgári peres eljárásokra fókuszált. Nem volt abban a helyzetben, hogy válogasson sz ügyfelei között.

Amirante, Gacy és a telefonhívás

Amirante ismerte Gacy-t a városból, politikai fellépéseiről és jótékonykodásairól, már-már baráti kapcsolat alakult ki köztük. Egyik nap az ügyvédi iroda megnyitása után érkezett egy telefon Samnek: „Sam, tudnál tenni nekem egy szívességet?” Ekkor a nyugalmazott bíró még nem tudta, hogy élete legmegterhelőbb ügyével áll szemben. Gacy elmondta neki, hogy gyanúba keveredett a 15 éves Robert Piest eltűnése miatt. Később azonban részletesen beszámolt minden egyes gyilkosságról. 

Az utóhatása az ügyvédre

Miután elindult a nyomozás 1978-ban, a rendőrség házkutatást rendelt el Gacy házában. Sorra kerültek elő a holttestek, mindennap újabb és újabb cikkek születtek a tragédiáról, amit az ügyvéd az újságokból tudott meg. Később mind a sajtó, mind a szülők, polgárok rászálltak, fenyegették Amirante-t, amiért egy olyan embert véd, aki nem csupán gyilkos, de áldozatainak holttestét a házában rejtette el. 

„Ez az ügy megváltoztatta az életemet” – nyilatkozott a jogász. 

A 15 hónap alatt, amíg folytak a tárgyalások, Amirante gyermekei és felesége is érezte ennek következményeit, házassága megromlott. Azonban az ügyvéd így fejezte ki magát: Úgy gondolom, hogy minden embert, aki amerikai földre lép, megillet az alkotmányos jog védelme. Még a John Gacy-hez hasonlóknak is joguk van ügyvédet fogadni és nekik is jár az ártatlanság vélelme. Ugyanakkor nagyon dühített és frusztrált, hogy az ügyfelem mást sem csinált, csak hazudik nekem és próbál manipulálni.” 

Ez a pár sor tehát tökéletesen bizonyítja azt, hogy Samnek rendkívül nehéz feladata volt. Próbált segíteni és teljes szívével belevetni magát az ügybe, de Gacy – ahogy a rendőrségnek sem – neki sem mondott igazat. Az ügy így egy teljes paradoxonná vált: segíteni egy hidegvérű gyilkosnak, miközben ő maga is történeteket kreál, nem az igazat mondja, ezzel megnehezítve annak az embernek a munkáját, aki az egész világon egyedüliként az ő oldalán áll.

„Gondokozzon! Azt mondta sok embert megölt”– kezdte Amirante Gacynek szegezve. „Basszus, tényleg. Nem tudom miért mondtam. Azt se tudom, megöltem-e őket. Nem hiszem, hogy megöltem bárkit. És nem tagadom, pokoli nagy sz*rban vagyok, nem számít, mit mondok, hát nem érti? ”

Amirante megzuhant. Teljesen egyedül érezte magát az ügyben, ami igaz is volt. Hiszen ki akarna egy szörnyeteget védeni? Sam a hivatalból kirendelt ügyvédek szervezetéből felhívta Robert Motta-t, aki elvállalta az ügyet, így ketten vitték végig. Tudták jól, hogy minden esetben elutasítják a védelmét Gacy-nek, egyetlen esetet kivéve: ha bebizonyítják, hogy mentálisan beteg. Így Amirante és Motta erre alapozták a védelmet, amit a vizsgálatok után elutasítottak. 

Amirante ügyvéd

Maga Sam Amirante is „szörnyetegként” hivatkozott Gacyre, azonban egy ügyvéd nem válogathat. Ha elutasította volna az ügyet, az állam akkor is kirendelt volna mellé egy védőügyvédet. Amirante életét teljesen megváltoztatta ez a per. 

Ez az eset alátámasztja azt, hogy egy ügyvéd munkája mennyire összetett. Míg egy eladó ledolgozza a 6-8 órát, hazamegy és éli életét, addig egy per, egy ügyvéd életét teljesen megváltoztathatja, akár jó, akár rossz irányba. 

Gacy ügyvédje

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian