[metaslider id="9331"]
egyetem

Mi kell a suliba? – Tanácsok, tippek egyetemistáknak

Közeleg a tanévkezdés, és a frissen érkezett gólyák rendkívül izgatottan, a felsőbbévesek pedig már – kisebb-nagyobb – rutinnal készülnek átlépni az egyetem kapuit. Ilyenkor, mielőtt még belekerülnénk a mindennapi mókuskerékbe, érdemes számba venni, hogy mire is lehet szükségünk az iskolai hétköznapokban.

Táska

Nyilván evidensnek tűnhet, hogy ahogy mindenhová, úgy a suliba is kell valamiben hordanunk a cuccainkat, de nem mindegy, hogy milyen eszközt választunk erre a célra. Szerencsére az egyetemen már nem kell annyi mindent magunkkal vinnünk, mint az általános- vagy középiskolás éveinkben, de azért érdemes lehet egy erősebb anyagú táskát választani, sőt, az is különösen praktikus lehet, ha van benne laptop rekesz, de persze az is jó megoldás lehet, ha ennek külön rendszeresítünk egy szállítóeszközt.

Laptop

Na igen, nem véletlenül hoztam már fel az előző pontban is, hogy az egyetemen az egyik leghasznosabb társunk lehet egy laptop vagy valamilyen más elektronikus eszköz, ami mind az órai jegyzetek elkészítéséhez, mind a beadandók, házi feladatok megírásához, illetve más egyéb elintéznivalók elvégzéséhez is segítséget nyújthat.

Étel/ital

A pénztárca és az idő szempontjából is az a legjobb, hogy ha nem is egy egész napi menüt, de legalább 1, vagy hosszabb nap esetén 2 étkezésre valót viszünk magunkkal – számos cikkünk született már arról is, hogy egyetemistaként mit érdemes igazán fogyasztani a mindennapjainkban. Emellett pedig azt is tudom ajánlani, hogy szerezzetek be valamilyen kulacsot, mert ennek számos előnye van: tartós, jobban megéri, mint folyton új üdítőt venni, és azt viszel benne, amit csak akarsz, ráadásul környezetkímélő is.

Füzetek

egyetem

Változó, hogy az egyetemen ki mennyire használ füzeteket, de én azért azt ajánlanám, hogy legalább egyet-kettőt mindenképpen szerezzünk be, még akkor is, ha az egyetem falai között már el akarunk szakadni a hagyományos jegyzetelési módszerektől és inkább elektronikusan vinnénk be a szöveget. Bár ha lassan írsz kézzel (mint például én is), célszerűbb lehet gépelve jegyzetelni, amire a jogi kari tanulmányok során különösen jó lehetőség van, hiszen nagyrészt szövegeket, jogszabályokat tanulunk, nem igazán vannak például számok vagy képletek, de még ekkor is hasznos lehet készenlétben tartani egy füzetet, hiszen például itt is előfordulhatnak a tananyag megértését segítő ábrák, amiket egyes esetekben gyorsabb lehet a hagyományos módon lerajzolni.

Könyvek

A kari honlapon a tantárgyak leírásánál mindenképpen érdemes minden félév előtt utánanézni annak, hogy egy-egy tárgyból milyen könyveket, jegyzeteket, segédanyagokat adnak meg mint kapcsolódó irodalmat. A kötelező irodalmakat feltétlenül ajánlott megszerezni, illetve amely tárgyak iránt plusz érdeklődést is érzünk, ott az ajánlott irodalmak közül is bátran válogathatunk. Emellett azt is érdemes átgondolni, hogy milyen módon szerezzük meg az adott írásokat – megvegyük-e vagy kölcsönözzük, és ha az előbbi, akkor használtan vagy újan – számos opció közül lehet választani.

Tollak

Amikor több száz oldalt kell megtanulnunk egy adott témában, akkor sokak számára könnyen monotonná válhat a sok-sok szöveg, és akár el is veszhetünk benne. Így praktikus lehet színes tollakat használni, ami nem csak dekoráció lehet, hanem ha egy-egy színt rendszeresítünk valamire (pl. kékkel a definíciók, piros színnel az idegen szavak), az jelentősen meg is könnyítheti a dolgunkat.

Szövegkiemelők

A másik jó módja a lényeg kiemelésének a direkt erre a célra született szövegkiemelő. Ezeket számos színben, méretben és formában kaphatjuk, és szintén jó társaink lehetnek a tanulás során. Érdemes azonban észben tartani, hogy akkor válhat igazán a hasznunkra, ha jól használjuk – például ne húzzunk ki egész mondatokat, hanem csak néhány kifejezést a szövegből.

Post it-ek

Ezek a színes kis papírfecnik a tanulásban is nagy hasznunkra lehetnek, hiszen nem csak bejelölhetjük velük, hogy éppen hol tartottunk a könyvben, de például feljegyezhetjük rájuk a fontosabb kulcsszavakat is.

Határidőnapló

Bár középiskolásként sokat hallhatunk arról, hogy kikerülve a ’nagybetűs életbe’ mennyivel szabadabbak leszünk majd, az egyetemi életünk mégis rengeteg időpont közé van szorítva. Így mindenképpen ajánlani tudom, hogy rendszeresítsünk egy határidőnaplót, ahol ezeket az időpontokat összegezhetjük. Legyen szó akár egy zárthelyiről, vizsgáról, beadandó dolgozat vagy egy ösztöndíj pályázat leadásának határidejéről, ezeket mind-mind érdemes feljegyezni valahová – akár elektronikus, akár klasszikus, papír alapú formában.

Személyes tárgyak

Bizonyára sokunknak vannak kabalái, valami olyan tárgy, például plüss, vagy toll, amihez egy számunkra kedves embert vagy emléket kötünk, esetleg egy láthatatlan pozitív hatást, szerencsét is tulajdonítunk neki. Persze nem azt mondom, hogy egy óriás plüssmacival állíts oda az egyetemre, de néhány kisebb, talán nem különösebben ’hasznos’, de számodra kedves tárgyat nyugodtan vigyél magaddal, hiszen ezek szerencsét hozhatnak. Arra márpedig szükség lesz!

Ez lett volna az én 10-es listám, hogy mit érdemes magunknál tartanunk az egyetem falai között. Te is gőzerővel készíted már a holmidat a suliba?

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian