[metaslider id="9331"]
motiv

7+1 tipp a motiválatlan napokra

A motiváció sajnos egy igen múlandó érzés. Hisz sokszor napok, hetek telnek úgy el, hogy az adott dologhoz se erőnk, se kedvünk nincs. Igen frusztráló érzés, mikor a tehetetlenség átveszi a hatalmat az ember felett. Ezt biztosan rengetegszer tapasztaljuk munkánk, vizsgáink, vagy csak a tanulás alkalmával, hogy nem megy. Tudjuk, hogy fontos lenne, hogy nekiálljunk és csináljuk, de valahogy egy belső erő visszatart. Aztán halogatjuk, míg nem késő. Ugyanakkor talán nem is a motivációra kéne várni, hanem eldönteni, hogy igen ez megy nekem, és meg tudom csinálni, bármi áll is az utamba. Majd akár motiváltan, akár ennek hiányában véghez vinni az előttünk álló feladatot. Ami, – akárhogy is nézem – egy igen nehéz elhatározás, és agykontroll. 

motivÍgy tehát, a motiváció nyomában utána néztem néhány tippnek/tanácsnak, hogy mikor semmi nem megy, mégis mi a teendő.

A social media megvár

A telefonunk sok esetben már rögtön ébredés után a kezünkben van, és görgetjük végig a közösségi oldalakat, hogy meglessük, miről maradtunk le amíg aludtunk. Ezt a FOMO (kimaradástól való félelem) jelenséggel lehet magyarázni, ami kiterjed nagyrészt az egész közösségi életünkre is. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, ezek a cikkek, hírek csupán pillanatokig érdekelnek minket, míg egy újabb cikk nem jön szembe velünk. Persze ezzel nincs semmi baj, míg el nem veszünk ezekben a hírekben, alkalmazásokban órák hosszat. Ehelyett próbáljuk rávenni magunkat a nagyobb fókuszt, kreativitást, koncentrációt igénylő feladatainkra, ugyanis több kutatás alátámasztja, hogy a reggeli/délelőtti órák erre a legalkalmasabbak. 

Találd meg a Miérted

Fontos megtalálni és tudatában lenni annak, hogy miért csinálod azt, amit. Hogy miért szeretnéd megtanulni azt a nyelvet, vagy miért szeretnéd letenni a jogosítványt, vagy éppen miért szeretnéd ezt a munkát folytatni. Ezekre belül rá kell ébrednünk, hogy mikor a belső motiváció elfogy, ott legyen a miért, ami túl lendít minket a nehéz pillanatokon.

Ne gondold túl

„Ha elakadsz egy problémán, ne ülj felette és agyalj, csak kezd el csinálni. Akkor is, ha nem tudod mit csinálsz, magával az összpontosítással jó megoldásokhoz juthatsz el, hogy csinálsz valamit és dolgozol rajta.” – egy ismeretlen matektanár szavai

 Mondj nemet

Nemet mondani igenis kell. Nem önzőség, mint sokan hiszik, hanem önbecsülés. Sokszor túlvállaljuk magunkat, és olyan feladatokra mondunk igent, amiket igazából nem is szeretnénk, csak mert félünk a másik reakciójától, vagy épp túlgondoljuk a helyzetet, ami ilyenkor egy plusz stresszel is jár együtt. Igen is rendben van, hogy magadat helyezed előre, a te céljaidért küzdesz, és nem mások álmait valósítod meg a tieid helyett. 

Olyan emberekkel vedd magad körül, akik előre visznek, és nem hátráltatnak

Nagyon fontos, hogy az ember rájöjjön milyen emberekkel van körülvéve. Hogy érzi magát egy adott társaságban, milyen reakciót vált ki belőlük a másik sikere. Nem mindenki tudja elsőre felismerni, hogy ez a helyzet és szituáció neki nem kifizetődő, csak egy belső teher, amiből nem tud kilépni. Nehéz elhatározni magunkat, hogy megtegyük a nehéz lépést, de sok esetben egy rozoga ajtó bezárásával millió apró fényes ajtó nyílik meg előttünk a siker, és a boldogság ígéretével. 

A végcél a lényeg

Fontos, hogy bármennyire is nehéz az út, a végcél legyen előttünk, különben szem elől téveszthetjük miért is küzdünk olyan erősen. Sokszor szembe jöhet egy-egy probléma, ami legyűr minket, hátráltat a cél elérésében. De nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultunk, és hova tart utunk. 

Töröld ki a negatív gondolatokat

Az emberek hajlamosak a lehető legrosszabb elképzeléseket elhinni, amit olykor csak az agyunk formál meg, mindenféle reális dolog nélkül. Tegyük fel, hogy az a cél, hogy vegyél magadnak egy új laptopot, amiről már évek óta ábrándozol. Gyűjtögetsz, hogy sikerüljön. Mikor sikerül és elmennél megvenni, eszedbe jut, hogy: „Jajj de akkor most nem lesz pénzem másra. Nem tudom megtenni ezt, vagy azt, mert alig marad pénzem. De erre már évek óta félreteszek, hogy lehessen ilyenem. Most mi legyen?”

Mindig a negatív gondolatok az erősebbek. Valahogy mindig azokhoz lyukadunk ki. De lehetséges, hogy ezt kitöröljük, szimplán azzal, hogy hálásak vagyunk, azért, amink van, amiért megdolgoztunk, és megvalósítjuk álmainkat. 

(Azaz a +1)

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a Tanulom Magam Youtube-csatorna videóját a motivációról. Sok érdekesség hangzik el benne, plusz tanácsok és talán egy kis önismeret is.

A motiváció tehát egy viszonylag összetett érzés, belső késztetés, amihez olykor külső ingerek is kellenek. Vannak nehezebb napok, és könnyebbek, a legfontosabb, hogy mit teszünk. A tetteink a kulcs, melyek inspirációs vágyakat váltanak ki belőlünk, melyek majd a jövőnket is meghatározzák. Tehát, ha ez alapján nézzük az életet, és ezt elkezdjük alkalmazni, akkor ehhez a megoldáshoz érünk:

Tett → Inspiráció → Motiváció.

Ez Mark Manson szerint a „Csinálj valamit” elv.  Csinálj bármit, ami motivál, elindít egy új cél, elképzelés felé. Egy élet felé, amiben élni akarsz. 

Felhasznált cikkek: 1,2
Képek: Pexels

EnglishGermanHungarian