[metaslider id="9331"]
diplomaciarol-dr-mohay-agoston

Dr. Mohay Ágoston a diplomácia jogáról tartott előadást a Nyílt napon!

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán idén február 5-én került megrendezésre a Nyílt Nap. Az ide látogató diákoknak többek között lehetőségük volt betekinteni az előadásokra, melyek 11:00-kor kezdődtek. A Római jog előadást Dr. Jusztinger János tartotta a Molnár Kálmán előadóban, ahol a ma használatos joganyag és a Római jog összehasonlítását hallgathatták az érdeklődők. A Nemzetközi jogról pedig az Óriás Nándor előadóban tudhattak meg többet, ahol Dr. Mohay Ágoston beszélt a diplomácia jogáról. A Faluhelyi Ferenc előadóban pedig a Társadalombiztosítási jogot és Szociális jogot mutatta be Dr. Herke-Fábos Barbara Katalin és Dr. Dudás Korinek Beáta Zsófia, itt a középiskolások csoportos munka keretein belül ismerkedhettek a témával.

A Nyílt Napról részletesebben Dr. Mohay Ágostont kérdeztem.

Media Iuris: Az érdeklődők száma a várakozásoknak megfelelően alakult?

dr-mohay-agostonDr. Mohay Ágoston: Mondhatjuk, hogy a Nyílt Napon a résztvevők száma várakozáson felül alakult, bár számítottunk azért arra, hogy a nagyságrendekkel megnövekedett államilag finanszírozott helyek okán fokozott érdeklődés várható. Örömteli módon a nemzetközi jogi előadásra is rendkívül sokan voltak kíváncsiak, alig fértek be a diákok a terembe.

Media Iuris: Milyen változásokat tapasztalt a korábbi évekhez képest?

Dr. Mohay Ágoston: A szignifikáns létszámbeli növekedés volt a legfontosabb változás. Ez nem csak a nyitott előadásokon, hanem az egész Nyílt Napon érezhető volt: az Óriás Nándor Szakkollégium tagjainak (Pozsárkó Andrásnak és Puskás Tamásnak) például az „Ikonikus filmek – jogász szemmel” című előadást a rengeteg érdeklődő miatt többször is meg kellett tartaniuk.

Media Iuris: A hallgatók aktivitása hogyan alakult a hétköznapi órákhoz képest?

Dr. Mohay Ágoston: Érthető módon a középiskolás diákok inkább klasszikus hallgatóságként voltak jelen, hiszen a joghallgatókhoz képest még kevésbé lehettek jártasak a nemzetközi jogban, de a – reményeim szerint – izgalmas téma (a diplomácia joga) lekötötte őket. Az előadás után volt több olyan diák is, aki személyesen kérdezett a kurzusról, illetve a jogi kari lehetőségekről. A joghallgatók pedig tettek fel az előadás során is kérdéseket, így a diákok láthatták, hogy akár egy „nagyelőadásnak” is lehetnek interaktív elemei.

Media Iuris: A leendő hallgatóknak miért ajánlaná a pécsi jogi kart?

Dr. Mohay Ágoston: Több okból is, amelyek közül most hármat emelnék ki. Egyrészt a pécsi jogi karon megújult, a modern jogterületek kihívásait és a gyakorlatorientált képzés szempontjait is figyelembe vevő új tanterv szerint tanulhatnak a hallgatók, versenyképes tudást szerezve. Másrészt a kar nemzetközi kapcsolatrendszere lehetővé teszi többek között azt is, hogy a nálunk tanuló hallgatók – ösztöndíjjal támogatott módon – külföldi egyetemeken töltsenek el egy-két szemesztert és gyűjtsenek nemzetközi tapasztalatokat. Harmadrészt a PTE ÁJK-n olyan hallgatói részvétellel működő tudományos műhelyek tevékenykednek (tudományos diákkörök és az Óriás Nándor Szakkollégium), amelyek révén a hallgatók már képzésük során bekapcsolódhatnak a tudományos életbe, konferenciákon adhatnak elő és szakcikkeket publikálhatnak. Bízom benne, hogy a Nyílt Nap résztvevői jó élményeket szereztek, és minél többüket látjuk majd viszont hallgatóként a pécsi jogon!

A nyitott előadások rendkívül érdekesek voltak és valóban sok középiskolás ült be mindhárom órára. A Media Iuris csapata reméli, hogy a Nyílt Napra ellátogatott középiskolások közül minél többen választják majd a pécsi jogi kart.

Sok sikert kívánunk a felvételizőknek!

Előző bejegyzésünk: Mi is pontosan a Jogklinika? – Interjú Vajda Szabolccsal!

EnglishGermanHungarian