[metaslider id="9331"]
közö

Mi a közös Tutanhamonban, Darwinban és Einsteinben?

A közeli rokonokkal létesített szerelmi és szexuális kapcsolat az egyik legerősebb tabunak számít az emberiség kultúrtörténete során biológiai okok miatt. Evolúciós hátrányba kerülnek és nagyobb eséllyel lesznek betegek a vérfertőző kapcsolatból származó utódok. Mindezekhez az évezredek során számos erkölcsi megfontolás és társadalmi tiltás is hozzáadódott, manapság pedig a legtöbb országban jogszabály tiltja az ilyen viszonyokat. Mégis akadnak időről időre ilyen esetek, akár híres emberek között is.

Vérfertőzés a régi magyar jogban (incestus) 

Vérfertőzést az a férfi és nő valósított meg, aki tudva, hogy közöttük olyan vérrokoni vagy sógorsági kapcsolat áll fenn, amely miatt törvényes házasságot nem köthetnek, rokonával avagy sógorával közösült. A magyar jogban az ilyen közösülés a rokonok között negyed ízig minősült vérfertőzésnek, ami miatt az elkövetők hűtlenség, majd az első és másodfokon vérfertőzők halálbüntetéssel, a harmad ízben vérfertőzők 3 év, a negyed ízben vérfertőzők pedig 2 évi börtönnel voltak büntetendők. Mindezek alapján minden más rokoni és sógorsági kapcsolatban állók közötti nemi kapcsolat, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósult meg, paráznaságnak minősült.

Vérfertőzés a hatályos büntetőjogban

A hatályos büntetőjogban módosult a vérfertőző kapcsolat megítélése. A Btk. 199.§ (1) szerint, aki egyenesági rokonával szexuális cselekményt végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Más a megítélése a leszármazói kapcsolatnak és a testvérek közötti kapcsolatnak, valamint az örökbefogadó szülő és az örökbefogadott közötti kapcsolatnak. Erről a hatályos Btk. így rendelkezik: „(2) Aki testvérével közösül, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (3) Az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény miatt nem büntethető a leszármazó, ha a cselekmény elkövetésekor tizennyolcadik életévét nem töltötte be.”

Míg az egymással leszármazói kapcsolatban álló rokonok között bármely szexuális cselekmény büntetendő, addig a testvérek között kizárólag a közösülés von maga után büntetőjogi következményeket. Egyenesági rokonság azok között jön létre, „akik közül az egyik a másiktól származik”, pl. szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, dédunoka. „Oldalági rokonok azok, akiknek legalább egy közös felmenő rokonuk van, ők maguk azonban egyeneságon nem rokonok.” A (2) bekezdésben szabályozott vétségi alakzatot kizárólag a testvérek követhetik el. A testvéreknél legalább egy közös szülő van, ezért a féltestvérek is elkövethetik a vérfertőzést. Fontos, hogy a rokonságnál a vér szerinti kapcsolatnak van jelentősége, ezért az örökbefogadott gyermek és örökbefogadó szülő közötti szexuális cselekmény nem minősül vérfertőzésnek. 

Nevezetes vérfertőző esetek

A legtöbb kultúrában mindig is tiltott és büntetendő volt a vérfertőző kapcsolat, kivételt ez alól csak az uralkodói dinasztiák jelentettek. Az egyiptomi fáraók különösen szorgalmazták az unokatestvérek vagy akár édestestvérek közötti házasságot, de a Habsburgok családfájában is sok egymást keresztező vonal található.

1. Tutanhamon fáraó

Tutanhamon az egyik legismertebb fáraó. A múmiáján végzett legfrissebb kutatások szerint azonban számos egészségügyi problémától és torzulástól szenvedett, amelyek oka az egyiptomi uralkodócsaládok körében rendszeresen gyakorolt, a tiszta vérvonal megőrzését szolgáló egymás közötti házasságkötés állt. Dongalába és szokatlanul nyújtott koponyája volt, farkastorokban és vérszegénységben szenvedett, sőt egyes kutatások gerincferdülésre utaló jeleket is kimutattak. Tutanhamon is a családján belül házasodott: a saját féltestvérét, Anheszenamont vette el. Vérfertőző házasságuk eredménye két halva született utód lett, így Tutanhamonnal ki is halt a fáraók XVIII. dinasztiája. 

2. Charles Darwin

Az evolúció elméletének megalkotója maga is érintett volt a vérfertőzés kérdésében. Darwin ugyanis saját unokatestvérét, Emma Wedgwoodot vette feleségül. A házasságuk boldognak és hosszú életűnek is bizonyult, a gyermekeik viszont megsínylették a szülők szokatlan szerelmét. Tíz közös gyermekükből három nem érte meg a felnőttkort, további három pedig meddőségtől szenvedett.

3. Albert Einstein

Albert Einstein magánélete jóval kevésbé ismert, mint tudományos munkássága. Első feleségével, Mileva Marićcsal való kapcsolata nem csupán a sok munka miatt ment tönkre, hanem azért is, mert Einstein beleszeretett saját unokatestvérébe, Elsa Löwenthalba, akivel viszonyt is folytatott, illetve akit később feleségül is vett. Elsa apja Rudolf Einstein volt, Albert Einstein apjának unokatestvére. Míg anyja és Albert anyja is nővérek voltak, így Elsa és Albert Einstein valójában első unokatestvérek voltak.

közö

4. Woody Allan

Nem a vérfertőzés biológiai, hanem az erkölcsi vonatkozásai merülnek fel Woody Allen ügye kapcsán, aki mostohaapjaként nevelte fel mostani feleségét, Soon-Yi Prevint. A dél-koreai Soon-Yi hétéves volt, amikor Mia Farrow amerikai színésznő örökbe fogadta és Amerikába vitte. Farrow ezután lett Woody Allen párja, így Allen családapaként vett rész Soon-Yi életében, egészen annak késő tinédzseréveiig. Ekkor viszont szerelmi viszony is kezdődött közöttük, ami rövidesen lelepleződött Mia Farrow előtt, aki természetesen rögtön otthagyta Allent és botrányt robbantott ki. Soon-Yi és Woody Allen erre azzal válaszolt, hogy összeházasodtak és máig is együtt vannak. A házasságot megkönnyítette, hogy hivatalosan sosem fogadta örökbe Allen a lányt.

közö

A vérfertőzés biológiai hatásai

A genetika számára ma már közismert tény, hogy vérfertőzés esetén a genetikai hibák nagyobb eséllyel jelennek meg az utódoknál, mivel nem „frissül fel” az egyed génállománya, így a betegségben szenvedő gyerekek aránya sokkal magasabb lesz. A rejtett, de öröklődő, káros tulajdonságokat hordozó gének a szexuális együttléttel tovább hagyományozódnak, és az utódban felerősödve felszínre törhetnek. Vagyis megnő az esélye annak, hogy a vérfertőző kapcsolatból öröklött betegségtől szenvedő, testileg-szellemileg gyógyíthatatlanul fogyatékos, akár életképtelen csecsemő születik.

Összegzés

Az utóbbi időben Szilágyi Liliána úszónő szülő-gyermek inceszt kapcsolatától hangos a média. Valószínűleg több ilyen kapcsolat létezik a világban, amelyet a résztvevő felek nem hajlandók bevallani.

 

Források: 1, 2, 3

Képek: kiemelt kép, kép1. kép2

EnglishGermanHungarian