[metaslider id="9331"]
primark

Megnyitja kapuit az első magyarországi Primark!

A népszerű üzletlánc idén jelentette be, hogy várhatóan 2024. elején megnyitják első magyarországi üzletüket Budapesten, az Arena Mallban. Érdekesség, hogy hazánk lesz a 17. ország, ahol üzletet nyitnak. A Primark közismert áruház például Angliában, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban és Olaszországban is.

Az üzlet népszerűségének oka, hogy a divatos ruhadarabokat és sminktermékeket olcsón értékesítik, emellett pedig hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra is. A kritikusok mégis megtámadták a céget, aminek oka, hogy állításuk szerint az olcsón előállítható ruhák a környezetre is negatív hatással vannak. A támadásra válaszul néhány üzletben tárolókat helyeztek ki, amelyekbe régi ruhákat lehet leadni, amik később újrahasznosításra kerülnek a Primark által. Ezenkívül egy új, fenntartható pamutból készült farmercsaládot is piacra dobott az üzletlánc. 

primark

A Primark honlapján a következő célkitűzés olvasható: célunk, hogy hosszabb élettartamot biztosítsunk a ruházatnak, megvédjük az életet a bolygón, és támogassuk a Primark termékeket gyártó emberek megélhetését. Ennek részeként egy sor olyan kötelezettségvállalást mutatott be az üzlet, amely megvalósításán 2030-ig dolgozik. Ezek közé tartozik pl. hogy minden ruhát újrahasznosított vagy fenntarthatóbb forrásból származó anyagokból készítsenek, a szén-dioxid-kibocsátás felére csökkentése, valamint megélhetési bér nyújtása a munkavállalók számára.

Az üzletlánc története

Az ír divatcikk-kiskereskedelmi vállalatot Arthur Ryan, a titokzatos milliárdos alapította a nagy hatalmú brit-kanadai Weston család támogatásával 1969-ben. Az első üzletet a dublini Mary Streeten nyitották meg, amelyet kezdetben Penneysnek hívtak. Később Primark névre keresztelték a márkát, hogy elkerüljék a jogi vitákat az amerikai lánccal, a JC Penney-vel. 1974-ben Derbyben nyitották meg az első üzletüket az Egyesült Királyságban, amely a mai napig a legnagyobb piacot jelenti a Primark számára 191 üzlettel. 2009-ben az európai bővítés keretében Portugáliában, Németországban és Belgiumban nyíltak új Primark boltok. 2015-ben a márka megnyitotta első üzletét az Amerikai Egyesült Államokban, Bostonban. Napjainkban 16 bolttal rendelkezik a Primark Amerikában, azonban 2026 végéig ezt a számot 60-ra kívánják növelni.

primark

Az üzlet létrejöttétől kezdve kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mindenki számára megfizethető választási lehetőséget biztosítson, a kiváló minőségű mindennapi termékektől egészen a kiemelkedő stílusú női, férfi és gyermekruházatig, illetve a sminktermékek, háztartási cikkek és kiegészítők terén is.

Érdekességek a Primarkról

  1. A Primark jelenleg 416 üzlettel rendelkezik 16 európai országban és Amerikában.
  2. A legnagyobb Primark az angliai Birminghamben található, amely 2019-ben nyitotta meg kapuit. A bolt ötemeletes, és összesen 161 ezer négyzetméteren terül el. 
  3. Amikor megnyitották Londonban az Oxford Streeten az üzletüket, az első tíz napon több mint egymillió terméket adtak el. 
  4. Az európai üzletek eladatlan ruháit 2010 óta a Newlife jótékonysági szervezetnek adományozzák. A Newlife fogyatékkal élő gyerekeket segítő szervezet. Több mint 20 éve érkeznek be hozzájuk ruhaneműk, amelyekről leveszik a címkéket és angliai közösségi ruhaboltokban értékesítik őket. A befolyt pénzből vásárolnak elengedhetetlen felszereléseket a fogyatékkal élő gyerekek számára.
  5. Az etikus gyártással kapcsolatban sokszor kérdőre vonták már a céget. Érdekesség, hogy a Primark is érintett volt a 2013-as Rana Plaza tragédiában, amikor összeomlott egy bangladeshi ruhagyár, ahol 1138 ember lelte halálát, és sokan annyira megsérültek, hogy többé már nem tudnak dolgozni. A tragédia előtti napokban a szerkezetmérnökök súlyos repedéseket észleltek az épületen, és azt tanácsolták, mindenki azonnal hagyja el a gyárat. Ennek ellenére a gyárvezetők bérmegvonással fenyegették azokat a munkásokat, akik nem akartak életveszélyes körülmények között dolgozni. A katasztrófa által érintett márkák, mint pl. Primark, a Zara, a H&M a tragédiát követően 3 millió dollárral járultak hozzá a bangladesi gyárak felújításához, és kártérítést is fizettek az érintettek családtagjainak. A tragédiáról még egy dokumentumfilmet is készítettek. 

primark

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian