[metaslider id="9331"]
verstappen

Max Verstappen lett a 2021. év Formula-1 világbajnoka

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az utolsó verseny tükrözte az egész éves tűéles versenyzést a Forma-1-ben. Még az is izgatottan nézte végig az eldöntőt, aki nem követte annyira az eseményeket. Ez okkal történhetett, mivel olyan kiélezett volt a küzdelem Max Verstappen és Lewis Hamilton között, hogy mind a kettejük 369,5 ponttal érkezett meg Abu-Dhabiba. A Forma-1 történetében 2008-ban történt egy hasonló eset, amikor az utolsó versenyen derült ki, hogy ki lesz a világbajnok. Hamilton ebben az esetben is  érintett volt, aki ekkor nyerte meg első világbajnoki címét. 

A szezonzáró nagydíjon Verstappen indulhatott a pole pozícióból lágy gumikkal. Ez lényeges volt számára, mert ellenfele közepes abroncsokon kezdte meg a versenyt. Mindenki azt várta, hogy a holland gyorsan el fog iszkolni, viszont ez nem így történt: a címvédő Hamilton sokat gyakorolta az elindulást, ami jól is jött neki, mert át is vette a vezetést. Max tudta, hogy amint esélye lesz előznie kell, és már az első kanyarban bevágódott, ám erre csak az utolsó pillanatban volt képes, amivel kiszorította Hamiltont, aki pályát a elhagyta, de visszavette helyét. Az FIA jogosnak tartotta, hogy megtartotta a brit a pozícióját, csak kicsit kellett lassítania, mert valamennyi időt nyert az átvágással. 

verstappen

Hamilton csak úgy lopta a másodperceket és jól látszott, hogy mekkora a motorerő különbség a Mercedes és a Red Bull között. A 21. körben kihívták a holland pilótát kereket cserélni, mert már teljesen elfogyott a gumija. Rá egy körre ellenfelét is kihívták a boxba kerékcserére, ami kissé érthetetlen volt, mert az ő gumijainak még nem volt semmi baja sem. Ekkor 11 másodperccel volt lemaradva Pereztől, de nem kellett sok, hogy a friss abroncsokkal beérje a mexikóit. Verstappen helyzetét sem könnyítette meg Carlos Sainz, aki nem engedte el olyan könnyedén. Mire megelőzte a spanyolt már 8 másodperc volt közte és Hamilton között. A 20. körre érte utol a mexikóit Lewis, de meg is kellett előznie. Egész évben Bottas volt a jobb „szárnysegéd”, de amikor tényleg szükség lett volna rá, nem volt ott csapattársának segíteni, míg Pérez hősiesen csatázott a brittel. Olyan jól feltartotta, hogy Verstappen könnyedén le is tudta dolgozni a felhalmozódott másodperceket. A régi Forma-1 rajongók számára ez nem csak érdekes lehetett, de talán szabálytalannak is titulálták volna, mivel Checo ezzel bele szólt egy világbajnoki döntőbe, amire régebben nem volt példa. De természetesen hasonló körülmények között a Mercedes is ezt tette volna Bottassal.

verstappen

Másfél másodpercre volt Verstappen Hamilton mögött, de hiába, mert a Mercedes megint meglépett. A 36. körben Giovinazzi autója megállt ezért virtuális safety cart rendelt el a versenyigazgatóság. Verstappent ki is hívták, mivel ekkor sokkal kevesebb időt vesz el a kerékcsere, viszont Hamiltont bent hagyták. A Mercedes autó így is remekül szerepelt, a holland a közelébe sem tudott érni. Már azt lehetett volna hinni, hogy a verseny eldőlt, amikor az 50. körben Latifi bele csapódott a falba. Be is küldték a pályára a safety cart. Hamilton maradt, míg Verstappent kihívták lágy gumikért. A Mercedes abban reménykedett, hogy safety car mögött csinálják meg a maradék köröket, míg a Red Bull várta az újrakezdést. Az utóbbi csapat lélegezhetett fel, mert az újraindítás mellett döntött az FIA. Viszont először úgy döntöttek, hogy a lekörözöttek maradnak a helyükön és Maxot nem küldik eléjük. De a Red Bullnak sikerült meggyőzni a vezetőséget, hogy hagyják a két pilótát versenyezni. Ez sem egy megszokott dolog volt, mivel az FIA nem igazán vonja vissza már korábban meghozott döntéseit. 

verstappen

Az utolsó körben elengedték őket. Hamiltonnak esélye sem volt a friss gumikon érkező ellenfele ellen. Átvette Verstappen az első helyet és megnyerte a versenyt, egyben a világbajnokságot is. Ezzel ő lett a harmadik legfiatalabb világbajnok a Forma-1 történetében.

Megható volt látni, ahogy Verstappen elsírja magát és holland zászlóval áll fel a pódiumra hatalmas nagy mosollyal. Míg Hamilton csalódottan nézett maga elé.

verstappen

Természetesen a verseny után a Mercedes benyújtotta a fellebbezését, amit Hamilton kérésére visszavontak. Így Max Verstappen lett hivatalosan is a világbajnok. A hétszeres világbajnok sem szomorkodhat annyira, mivel december 15-én hivatalosan is lovaggá ütötték. 

Megkell említeni Sainzot, aki harmadik lett és egyéniben megverte Leclercet, de nekik kösöznhetően a Ferrari a harmadik helyen zárta a konstruktőri bajnokságot. A monacóit Lando is megelőzte egy ponttal, aki hiába a harmadik helyről indult csak hetedikként ért be. Tsunoda okozott egy nagy meglepetést a negyedik helyével és végre betudta ténylegesen is bizonyítani, hogy itt a helye a Forma-1-ben. 

Sajnos egyik Alfa Romeo pilóta sem tudta befejezni utolsó versenyét. Az olasz Giovinazzinak nem maradt helye 2022-re, míg Kimi Räikönnen egykori világbajnok visszavonult most már hivatalosan is. 

verstappen

A jövő év is sok izgalmat hoz, majd a rangók számára, mivel nagy változtatások lesznek a sportban és végre a kisebb csapatok is esélyt fognak kapni. 

 

Forrás: 1

Képek: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian