Következő cikkemben egy korábbihoz hasonlóan, ismét egyszerűen elkészíthető sütemények receptjeit gyűjtöm össze nektek, de ezúttal a karácsonyi klasszikusok lesznek főszerepben, hiszen hamarosan beköszönt a tél és vele együtt az ünnepek, többek között a sokak által várt Karácsony. A hagyományok alapján ebben az időszakban minden családnál finomabbnál finomabb desszertek készülnek; ezek lehetnek sokfélék, de ami biztos, hogy vannak olyan kihagyhatatlan finomságok, amik nagy valószínűséggel egyik asztalról sem hiányozhatnak. Ezek összegyűjtésére törekedtem.
Elsőként az egyik kedvencem, a hókifli receptjét írom le, amit tetszés szerint tölthettek meg dióval, mákkal, vagy akár lekvárral, de dönthettek úgy is, hogy nem kap tölteléket a süti.
Hókifli
Hozzávalók kb. 60 darabhoz, ami első olvasatra talán soknak tűnhet, de higgyétek el, hogy pillanatok alatt elfogy!
- 400 g liszt
- 300 g vaj
- 150 g darált dió
- 100 g porcukor
A hempergetéshez:
- porcukor
Elkészítés:
A hókifli tésztájához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk (egyszerre eggyel fogunk dolgozni, addig a másik fele pihen a hidegben), és hűtőbe dobjuk 30 percre.
Az egyik csomagot kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú, vékony rudakat sodrunk belőle, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, kifli alakúra hajtjuk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.
175 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is, majd ha kihűltek a kiflik, porcukorba hempergetjük őket.
A következő recept a kókuszgolyóé lesz, amit még sütni sem kell, így egy gyorsan összedobható desszert, és a család kisebb tagjai is tudnak segíteni az elkészítésben. Ízlés szerint meggyet is tehettek a golyócskák közepébe.
Kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 500 g háztartási keksz
- 100 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 dl tej
- 0,5 teáskanál rumaroma (elhagyható, ha valaki nem szereti)
Forgatáshoz:
- 100 g kókuszreszelék
Elkészítés:
Elsőként a háztartási kekszet ledaráljuk, elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóporral, a tejjel és a rumaromával.
Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva kb. 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit, majd fogyaszthatjuk is.
Végül egy olyan sütit hoztam, ami manapság tényleg nem maradhat ki a karácsonyi sütögetésből: ez pedig a mézeskalács. Ki ne szeretné, hogy mézeskalács illat járja át a házat? Szintén jó móka lehet kicsiknek is, rengeteg forma készíthető, és az íróka segítségével bármilyen mintával díszíthetitek, csak a képzelet szab határt…
Mézeskalács
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
- 125 g méz
- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 500 g liszt
- só
- 1 narancs reszelt héja
Az írókához:
- 2 db tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A mézet és a fűszereket egy kis lábasba tesszük, és kevergetve összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.
A barna cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.
Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.
Jó étvágyat hozzájuk!
Források: 1,2,3
Kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

Sziasztok! Tóth Melitta Noémi vagyok, a PTE ÁJK negyedéves jogász szakos hallgatója, és a MediaIuris csapatának egyik szerkesztője. Szeretem a változatosságot, többek között érdekel a gasztronómia, a kriminológia és a sport világa is, így ezekben a témákban biztosan találhattok majd általam írt cikkeket.