[metaslider id="9331"]

Mit süssek Karácsonyra?

Következő cikkemben egy korábbihoz hasonlóan, ismét egyszerűen elkészíthető sütemények receptjeit gyűjtöm össze nektek, de ezúttal a karácsonyi klasszikusok lesznek főszerepben, hiszen hamarosan beköszönt a tél és vele együtt az ünnepek, többek között a sokak által várt Karácsony. A hagyományok alapján ebben az időszakban minden családnál finomabbnál finomabb desszertek készülnek; ezek lehetnek sokfélék, de ami biztos, hogy vannak olyan kihagyhatatlan finomságok, amik nagy valószínűséggel egyik asztalról sem hiányozhatnak. Ezek összegyűjtésére törekedtem. 

Elsőként az egyik kedvencem, a hókifli receptjét írom le, amit tetszés szerint tölthettek meg dióval, mákkal, vagy akár lekvárral, de dönthettek úgy is, hogy nem kap tölteléket a süti. 

Hókifli 

Hozzávalók kb. 60 darabhoz, ami első olvasatra talán soknak tűnhet, de higgyétek el, hogy pillanatok alatt elfogy!

  • 400 g liszt
  • 300 g vaj
  • 150 g darált dió
  • 100 g porcukor

A hempergetéshez:

  • porcukor

Elkészítés:

A hókifli tésztájához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk (egyszerre eggyel fogunk dolgozni, addig a másik fele pihen a hidegben), és hűtőbe dobjuk 30 percre.

Az egyik csomagot kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú, vékony rudakat sodrunk belőle, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, kifli alakúra hajtjuk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.

175 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is, majd ha kihűltek a kiflik, porcukorba hempergetjük őket.

 

A következő recept a kókuszgolyóé lesz, amit még sütni sem kell, így egy gyorsan összedobható desszert, és a család kisebb tagjai is tudnak segíteni az elkészítésben. Ízlés szerint meggyet is tehettek a golyócskák közepébe.

Kókuszgolyó 

Hozzávalók: 

  • 500 g háztartási keksz
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 dl tej
  • 0,5 teáskanál rumaroma (elhagyható, ha valaki nem szereti)

Forgatáshoz:

  • 100 g kókuszreszelék

Elkészítés:

Elsőként a háztartási kekszet ledaráljuk, elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóporral, a tejjel és a rumaromával.

Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. A kész kókuszgolyókat fóliával letakarva kb. 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjenek egy kicsit, majd fogyaszthatjuk is.

 

Végül egy olyan sütit hoztam, ami manapság tényleg nem maradhat ki a karácsonyi sütögetésből: ez pedig a mézeskalács. Ki ne szeretné, hogy mézeskalács illat járja át a házat? Szintén jó móka lehet kicsiknek is, rengeteg forma készíthető, és az íróka segítségével bármilyen mintával díszíthetitek, csak a képzelet szab határt…

Mézeskalács 

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

  • 125 g méz
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
  • 150 g vaj
  • 150 g barna cukor
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 500 g liszt
  • 1 narancs reszelt héja

 

Az írókához: 

  • 2 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 2 teáskanál citromlé

 

Elkészítés:

A mézet és a fűszereket egy kis lábasba tesszük, és kevergetve összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.

A barna cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, hozzáadjuk a mézes keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs lereszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, kettéosztjuk, fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.

Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. A végén hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba, vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.

Jó étvágyat hozzájuk!

Források: 1,2,3
Kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian