[metaslider id="9331"]

Magyarország is kiáll Horvátország mellett! – interjú az Országos Horvát Önkormányzat elnökével

A napokban több erősebb földrengés is megrázta Közép-Európát. A legnagyobb károkat Horvátország szenvedte el.

https://www.facebook.com/watch/?v=403760501045555

Január 4-én ismételten egy erősebb földmozgásra ébredtek a horvátországi lakosok, ugyanis 7:49-kor a horvát Szeizmológiai Szolgálat 4,2 erősségű rengést regisztrált Közép-Horvátországban. Mindegyik rengés a Richter-skála szerinti 6,2-es magnitúdójú nagyságú pusztító földrengést követte, amely december 29-én érte el Horvátország középső részét, és amelynek epicentruma szintén Petrinja közelében volt. Mindössze egy nappal korábban, ugyanezt a területet több erős földrengés is lesújtotta, amelyek közül a legerősebb a Richter-skála szerint 5,0 volt. A múltheti földrengések hatalmas anyagi károkat okoztak, 7 ember veszítette életét, és 27 ember sérült meg a természeti katasztrófában. Több mint 200 család maradt otthon nélkül. Az emberek azóta is félelemben élnek, nem mernek bemenni a házaikba, hátha ismét megremegne a föld. Többen a házaik udvarain gyújtottak tüzet melegedésre, néhányan inkább autóikban alszanak, de van, aki az állataik miatt nem akarta elhagyni az otthonát, azoknak és akiknek lakhatatlanná vált a háza, lakókonténerek állnak rendelkezésre, ami felajánlásból, támogatásból érkezett a földrengés súlytotta területre. Többen a háborúhoz hasonlítják ezt a kaotikus állapotot, vagy még annál is borzalmasabb helyzetről nyilatkoznak. Katonai autók, síró emberek, romok és félelem. De a horvát nép és a környező országok összetartásból, emberségből, segítségnyújtásból jelesre vizsgáznak ezekben a nehéz napokban, hisz mindenki segít, támogat, együttérez a károsultakkal. 2021. január 2-án gyásznapot hirdettek a földrengés áldozatainak emlékére. A múltheti földmozgás Magyarországot is érintette, így az emberek még inkább együttéreznek a horvát néppel, és próbálják segíteni őket. Több kezdeményezés is megkezdődött hazánkban a károsultak megsegítésére. Az Országos Horvát Önkormányzat kiemelkedő szerepet lát el a támogatásban és a segítségnyújtásban, összefogta a Magyarországon élő horvátokat, hogy közösen segítsenek a honfitársaiknak. Példaértékű az a fajta összefogás, amit a horvát nemzetiség ennek a szörnyű helyzetnek a kapcsán visz véghez. Ennek kapcsán kerestem meg az Országos Önkormányzat elnökét, Gugán János Ivánt, hogy meséljen nekünk, Ők miket tapasztaltak, és hogyan járulnak hozzá a károsultak életének visszaállításához. A továbbiakban a vele készült interjúmat olvashatjátok:

A Magyarországi Horvátok egy összetartó nemzetiség, miket tapasztalt az anyaországi földrengések után, hasonlóan nagy az összefogás, mint Horvátország egész területén?
Gugán János: A földrengés következményeit bemutató első tudósítások után, szinte azonnal jelentkeztek aggódó, segíteni akaró magánszemélyek és szervezetek az ország különböző horvátok lakta megyéiből. Már aznap az emberek megkezdték a gyűjtést Bajától egészen Sopronig, és december 30-án elindultak az első kamionok a földrengés sújtotta településekre ruhaneművel, élelmiszerrel, takarókkal és egyéb nélkülözhetetlen eszközzel.

Ön, mint az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, ebben a szomorú helyzetben, amit a koronavírus járvány tovább nehezít, miként tudja koordinálni a hazai segítségnyújtást a földrengésben károsultak számára? Aki támogatni, segíteni szeretne, milyen formában teheti ezt meg?
Gugán János: Az adománygyűjtés megkezdése után felvettem a kapcsolatot Horvátország Budapesti Nagykövetével és a pécsi Főkonzullal, illetve különböző horvátországi szervekkel, hogy tájékoztatni tudjam az érdeklődőket az adományok eljuttatásának lehetőségeiről a földrengés sújtotta területekre, valamint gondolva a későbbiekre, az Országos Horvát Önkormányzat nyitott egy bankszámlát, amire várja a pénzadományokat, amelyből egy konkrét projektet (iskola, óvoda, kultúrház, templom felújítását) finanszíroznánk.

Mit gondol, ennek a segítségnyújtásnak, az egymás iránti szolidaritásnak, a jövőben várható-e pozitív eredménye, a horvát-magyar kapcsolatok és a külkapcsolatok erősödése várható-e a két ország között?
Gugán János: A két ország kapcsolatát nagyon jónak ítélem, úgy a politikában, mint a mindennapi életben. Ez a mostani tragédia kapcsán is jól érzékelhető, hiszen Magyarország vezetői az elsők között fejezték ki együttérzésüket és küldték el a szükséges felszerelést Horvátországba, de ez ugyan úgy igaz a lakosságra is, amely az egész országban aggódva hallgatta a híreket és kezdte meg az adományok gyűjtését. A két nép többszázéves együttélése, egymásra utaltsága és mondhatjuk barátsága a bajban is jól megmutatkozott.
Nagyon szépen köszönöm Media Iuris nevében is az interjút!

Ha te is szeretnél segíteni, itt megteheted:
Az Országos Horvát Önkormányzat pénzügyi adománygyűjtést szervez a Horvátországban történt földrengés okozta károk enyhítésére.
Számlatulajdonos neve: Országos Horvát Önkormányzat
Bank neve: K&H Bank Zrt.
Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Számlaszám: 10402427-00032952-00000009
IBAN: HU40 1040 2427 0003 2952 0000 0009
SWIFT kód: OKHBHUHB
Közlemény: horvátországi földrengés

EnglishGermanHungarian