[metaslider id="9331"]

Évértékelő interjú Horváth Dominikkal, a PTE ÁJK HÖT elnökével

Karunk életében az idei tanévben szerves változások mentek végbe. A vírushelyzet által okozott megoldandó problémákat is orvosolni kellett és a HÖT életében is új szakasz vette kezdetét szeptemberben. A 2020-as tanévről tettem fel néhány fontosabb kérdést Horváth Dominiknak, a Hallgatói Önkörmányzati Testület elnökének.

2020 szeptemberében megváltozott a HÖT személyi összetétele, így azóta te töltöd be az ügyvivő elnöki szerepkört. Induláskor milyen terveid voltak? 

Horváth Dominik: Szeptember közepén derült ki, hogy én leszek a HÖT ügyvivő elnöke. Amint megtörtént a kinevezésem, azonnal elkezdtem összeszedni azokat a programpontokat, amelyeket meg szerettem volna valósítani. Az egyik első ilyen pont volt az, hogy a hallgatói részvételt a kar életében megszilárdítsam. Releváns tényezőnek tartom a kommunikáció fejlesztését a HÖT, illetve a Hallgatók között, ezen az évfolyamképviselőknek segítségével szerettem volna javítani. A kiírt képviselői választára nagyon sok Hallgatótársam beadta a pályázatát, aminek nagyon örültem. A megválasztásukat követően szerintem érzékelhetően javult is a kommunikáció és ezért hálás vagyok Nekik is, innen is köszönöm az áldozatos munkájukat!

A többi karral való jó viszony felállítása is egy meghatározó pontja volt kezdeti elképzeléseimnek, és azt gondolom, hogy ez is sikeresen megvalósult, bár ennek egy koronavírus utáni időben lesz nagyobb jelentősége az esetleges közös programokra való tekintettel.

Az oktatókkal, valamint a kar vezetésével való jó kapcsolat fenntartása szintén mérvadó a HÖT életében, így ezen a téren is szerettem volna előrelépéseket tenni, hogy minél könnyebben és gördülékenyebben lehessen kommunikálni velük a hallgatói megkeresések ügyében, illetve, hogy a felmerülő problémákra akár közösen, de egy gyors és hatékony megoldást találhassunk.

Ezen kívül egy megbízható, flexibilis, precíz és nagy teherbírású csapat összeállítását is fontosnak tartottam még az elején felállítani.

Véleményem szerint ezek az „elsőkörös” célkitűzéseim megvalósultak, és nagyon hálás vagyok a sok segítségért, amelyek nélkül nem hiszem, hogy ilyen ütemesen megtudtuk valósítani a kezdeti elképzeléseimet.

Hogyan sikerült összeegyeztetned a tisztségeddel járó munkát a tanulással? 

Horváth Dominik: A jó időbeosztásnak hatalmas jelentősége van egy ember életében. Úgy gondolom, hogy az egyetem – azon belül is inkább a vizsgaidőszak – az, ami megtanította ennek a fontosságát. A szorgalmi időszak szerencsére adott lehetőséget a kísérletezésre, és úgy gondolom, hogy ma már mindenre tudok időt szakítani. A „nem tevékeny” idő, mint például a sorozatozás, telefonozás stb. majdhogynem teljesen kiszorultak az életemből és az ezeknek köszönhetően felszabadult időt teljes mértékben ki tudom használni. Az egyik oktatóm fogalmazott úgy, hogy „egy nap 24 óra plusz az alvás” vannak olyan esetek, amikor én is előszeretettel alkalmazom ezt a kifejezést, de mindig hagyok időt a HÖT és a tanulmányi előremenetelemen kívül időt a kikapcsolódásra is.

Mondanál egy-két szót a társaiddal való közös munkáról?

Horváth Dominik: Nagyon örülök, hogy elmondhatom azt, ami szerintem a precíz és gyors munka alapja, ez pedig szerintem az, hogy a társaim, akikkel együtt dolgozom a barátaim is. Nincs okom panaszra, amit kérek azt nagyjából a feladat súlyához mérten, de 1-2 órán belül mindig megcsinálják. A gördülékenység is hozzájárul ahhoz, hogy egy teljes összhangban működő csapatnak mondhassuk magunkat. Az eddig elénk gördülő akadályokat minden egyes alkalommal sikeresen meg tudtuk oldani. A beérkező feladatokat mindig elemezzük és mindenki elvégzi azt, amely a hatáskörébe tartozik. A csapat hatalmas teherbírással rendelkezik, a saját pihenésre szánt idejüket nem sajnálva segítenek sok esetben. Lelkiismeretesen dolgoznak, de őszintén szerintem tényleg ez az alapja a sikeres munkának, mindannyiunknak ugyan azok az értékek, elvek fontosak a munkavégzés során. Mindannyian kompromisszumképesek, és a hasonló gondolkozásmódnak köszönhetően a konszenzus magától értetődő.

A jelenléti oktatást felváltotta az online oktatás, ez milyen változást jelentett a munkátokban? 

Horváth Dominik: Az online oktatás október 23-tól vette kezdetét az elsőéves nappalis Hallgatókon kívül (amit a Dékán Úrral egyeztetve sikerült megvalósítani), de eddig az időpontig is sajnos meg volt kötve a kezünk a rendezvények szervezése terén. Az év elején próbálkoztunk egy-egy esemény megvalósításával, de a korlátozások nem tették lehetővé. Így elmondható, hogy a különféle tradicionális programok szervezésével sajnos nem kellett foglalkoznunk, de az elmaradt programok közül – amelyeknél ez lehetséges – igyekszünk gondoskodni az elmaradásról.

Az online platformokra való áttérés nem jelentett lassítást a HÖT életében. Rengeteg megkeresés érkezik felénk nap mint nap és azoknál igyekszünk folyamatosan helytállni. Az elsőéves Hallgatók körében kellett a legtöbb esetben támpontokat adnunk, hiszen Nekik minden új és ráadásul még kérdezni sem tudnak olyan könnyen, mintha jelenléti oktatás lenne. Nekik több GYIK dokumentumot létrehoztunk, bízva abban, hogy tisztázni tudtuk ezzel a felmerülő kérdéseiket.

Egy online kvíz estet is megszerveztünk, hogy azok a Hallgatók, akik szerettek volna online a barátaikkal kikapcsolódni azoknak legyen lehetőségük erre még a vizsgaidőszak kezdete előtt.

Így év végén mérlegre teszed az indulási célkitűzéseidet a megvalósult eredményekkel, akkor milyen következtetésre jutsz? 

Horváth Dominik: Véleményem szerint minden célkitűzésem/célkitűzésünket sikeresen meg tudtuk valósítani, remélem a jövőben is hasonló produktivitással tudunk majd tevékenykedni.

Melyek a jövőre vonatkozó terveid? 

Horváth Dominik: A jelenlegi végzősökkel egyeztetve szeretnénk visszahozni az őket érintő évkönyveket.

Fontosnak tartom, hogy a kar egy hallgatói egységet jelentsen és ezért szeretnék a jövőben minél több lehetőséget biztosítani a JASZ-os, IÜ-s, valamint nappali levelezős Hallgatóknak, hogy érvényesíthessék az érdekeiket, hogy ennek köszönhetően jobban érezzék magukat az ÁJK család részének. Ez a folyamat az évfolyamképviselőik megválasztásával elindult, de ezt a kommunikációs csatornát tágítanám még a jövőben.

Ezen kívül egy online anonim platformot is létre szeretnénk hozni, amelyen keresztül a Hallgatók elmondhatják név nélkül a véleményüket, esetleg feltehetnek kérdéseket, amelyeket megválaszolunk esetleg elintézünk minél hamarabb.

Egy másik online kérdőíven is dolgozunk jelenleg, amelyben az Unipoll rendszerével kapcsolatos hallgatói, esetleg oktatói tapasztalatokra leszünk kíváncsiak. Ebben szeretnénk, hogyha minél több észrevétel, esetleges pontosítást igénylő területet felfedhetnénk, majd az eredményekkel megkeressük az érintetteket, hogy lehessen célzottan fejleszteni és hatékonyabbá tenni az online számonkérésnek ezt a formáját.

Nyilván a bulik, a jogásznapok, a többi személyes jelenlétet igénylő eseményekkel jelenleg még nem tudunk számolni, de amint érzékelhetően elkezdődik a jelenlegi helyzet oldódása belevetjük magunkat a tervezésbe.

Több online programon is gondolkozunk jelenleg is, egy kvízestet akár online ismét mindenképpen szeretnénk tartani. A többi programot viszont még nem szeretném felfedni, mert még kidolgozás alatt állnak.

Horváth Dominik: Boldog új évet szeretnék kívánni minden Hallgatónak, Oktatónak, illetve Olvasónak!

A Hallgatói Önkormányzati Testület online folyamatosan elérhető, nyugodtan keressetek bármilyen felmerülő kérdéssel, kéréssel.

Sikeres vizsgaidőszakot Mindenkinek!

Köszönöm szépen a lehetőséget!

 

 

 

EnglishGermanHungarian