[metaslider id="9331"]

Interjú Kokas Piroska színésznővel cikksorozat második része – A mostani helyzet nehézségei színésznőként, és a PKU megismerése

Kokas Piroska színésznő, akinek a hangját sokat hallhatjuk, mivel régóta szinkronizál, láthattuk filmekben, illetve magyar és külföldi sorozatokban, valamint egy ideje gyerekekkel is foglalkozik. Egy csodálatos ember, akivel interjút készítettem. Ismerős lehet számotokra a Vámpírok bálja, a Mézga család musicalből, és a Sas-kabaréból. Azonban érdeklődési, és tevékenységi köre itt nem ér véget. Ismerjétek meg ti is kicsit közelebbről. Szót ejtünk a gyermekkori éveiről, színész karriere kezdeti nehézségeiről, továbbá ritka betegségéről is mesél nekünk. Az interjú első részét ide kattintva érheted el. 

A mostani helyzetben a színészek, hogyan oldják meg a megélhetés kérdését?

Kokas Piroska: Sajnos most jutottunk el odáig, hogy mindenki a megélhetéshez vezető utat keresi. Úgy látom, mindenki, amit tud, ahhoz fogott. Néhány színház megengedheti magának a stream/élő előadások közvetítését, de ehhez technikai felszereltség is kell. Sajnos nem tudjuk ennek mi lesz a vége. Örülök, hogy nyitunk a modernitás felé, szerintem nem adja vissza azt az előadást és élményt, mint amit a néző megél a színház falain belül. Nekem szerencsére ott a szinkron, amit tavasz óta, adott esetben otthonról is tudok csinálni. Illetve egy ideje gyerekekkel is foglalkozom, így ahogy mondani szokás, több lábon állok. 

A tanítás hogyan indult el számodra?

Kokas Piroska: Említettem már, hogy ötször felvételiztem a Színművészetire, de egyszer csak felvettek, 2013-2016 között a Drámainstruktor-Színjátékos szakirányú képzésére, amit pályán lévő színészeknek hirdettek meg, akik valamilyen oknál fogva kimaradtak a klasszikus színész diploma megszerzéséből. Ennek a képzésnek köszönhetően a színészet mellett, jogosítványt kaptam drámafoglalkozások megtartására is. Kedves barátnőm már régóta tanított abban a bizonyos iskolában, és jelezte felém, hogy szükség lenne egy dráma tanárra. Végül az interjút követően felhívtak, hogy megkaptam a művészettanári állást. Immáron ötödik éve foglalkozom körülbelül száz diákkal. Az online oktatás alatt nehézségekkel teli volt a gyerekekkel való játék, mivel egy interaktív órát kevésbé lehet úgy megoldani, hogy azt a gyermek otthon, a gép előtt vigye véghez. Most pedig, hogy a gyerekek visszatértek az iskolába, egy kolléganőm segít, hogy ne maradjanak játék nélkül. Én sajnos nem tehettem meg, mivel van egy veleszületett anyagcsere betegégem, amely miatt, én veszélyeztetett csoportba tartozom a vírust illetően. 

December 3-án volt a PKU tudatosság napja. Hogyan derült ki, hogy te ezzel a ritka betegséggel rendelkezel? Mit érdemes erről a rendellenességről tudni? Milyen tünetei jelentkeznek?

Kokas Piroska: A PKU teljes neve fenilketonuria, amely fenil-alanin érzékenységet jelent. A fehérjék aminosavakból állnak. Van egy fenil-alanin nevű aminosav, ezt egy májenzimnek kell átalakítania tirozinná, amit a szervezetünk tud hasznosítani. Ez vagy egyáltalán nem működik, vagy részlegesen egy PKU-s embernél. Nekem csökkentett fehérjetartalmú diétát kell követnem életem végéig. 1975 óta szűrik a kisbabákat erre a betegségre. Mindig azt mondom, hogy én emiatt is a szerencse lánya vagyok, mert én 1980-ban születtem, így már az újszülött szűrés alkalmával kiderült nálam a PKU. Tehát a diétámat születésem óta tartom. A be nem vitt fehérjét egy speciális fehérje tápszerrel pótlom, amiből a számomra mérgező fenil-alanint kivonták, cserébe nyomelemekkel és vitaminokkal egészítették ki. Édesanyám és édesapám úgy vette ezt észre, hogy a szervezetem az anyatejet nem tudta befogadni. Folyton éhes voltam és sírtam, aztán meg is jött az értesítő a szűrésről. A szüleimnek és a testvéremnek köszönhetően zökkenőmentesen telt a gyerekkorom. Teljesen beivódott már a mindennapjaimba. Hogyha az ember nem tartja a diétát, komoly idegrendszeri probléma jelentkezhetnek. Gyerekkorban szellemi és testi fejlődési rendellenességgel is járhat. Felnőtt korban neurológiai, idegrendszeri és testi tünetei is lehetnek. Viszont, a betartott diétával boldogan lehet élni. Az életem mindig az étkezés körül forgott. A diétából kifolyólag sem fordulhat elő velem, hogy ne reggelizzek, vagy órákig éhes legyek. Viszont, ha az ember nem tartja az étrendjét, akkor a tünetek nem jelentkeznek azonnal. Szépen lassan a felgyülemlett fenil-alanin feljut az agyba, és a sejteket pusztítja. Ha az ember megeszik egy süteményt, amit nem szabadna, akkor másnap, ha nagyon fegyelmezett, a szervezet vissza tud állni. Azonba a hetekig, hónapokig nem tartott diéta komoly és maradandó károsodásokat okozhat. Van egy egyesületünk is, ami az idén lett 30 éves, ők segítik a PKU-sokat. Sajnos ez az anyagcsere rendellenesség anyagilag is nagyon megterhelő a családoknak, mert bizony előfordul az is, hogy egy családon belül több PKU-s gyerkőc van. Az egyesület igyekszik a rászoruló családoknak is segíteni, mert vannak speciális élelmiszereink is, például, liszt keverék, tojás pótló, tésztafélék, de ezeknek az ára igen borsos, a beszerzésük pedig nehézkes. A közösség nagyon jó, vannak táborok, sütő-főző stúdiók, ahol sortársakkal találkozhat az ember. Tervek vannak azzal kapcsolatban is, hogy én nagyobb szerepet vállaljak az egyesület életében. Nagyon örülök a felkérésnek, nem csak az érintettségem okán, hanem mert szakmámból adódóan együtt talán jobban beépülhetünk a köztudatba. 

A teendőid mellett, ha akad szabadidőd, mivel töltöd?

Kokas Piroska: A szigorú diéta ellenére, szeretek főzni, imádom a gasztronómiát. A filmek, sorozatok és az olvasás abszolút kikapcsol. A férjemnek igyekszem segíteni ház körüli teendőkkel, házépítésben és házújításban. Jelenleg például korlátot építünk. Az ételek mellett a borok is érdekelnek. Mostanában online borkostólat is szoktam nézni.

A Mézga Család c. musicalben, Paula szerepében fotó: Székely Péter 2019

*

Mivel foglalkoznál, hogyha nem színész lennél?

Kokas Piroska: Mindenképpen olyat választanék, ahol emberekkel lehet foglalkozni. Édesanyám mondja mindig, hogy bármiben dolgozhatnék, mert sok minden érdekel. Én viszont úgy gondolom, hogy előbb-utóbb a színészetnél kötnék ki. 

Hol élnél szívesen Budapesten kívül?

Kokas Piroska: A közhely ellenére, az Egyesült Államokba nagyon szeretnék eljutni, habár repülés fóbiám van. Egy jó pohár bor oldani tudja a feszültséget, azonban több órán keresztül nem lehet ezen élni. Érdekelne Spanyolország, Izland. Viszont életvitelszerűen élni a családomtól ennyire távol, azt jelenleg nem tudom elképzelni. Harkány igazán a szívünkhöz nőtt, immár ötödik éve járunk oda. Teljesen véletlenül utaztunk oda, addig észak, északnyugati irányba utaztunk országon belül. Majd mondtam a férjemnek, hogy menjünk máshova, ő pedig rábökött a térképre, pontosabban Harkányra. Én csak annyit kérdeztem, hogy hol van. Amikor a válasz az volt, hogy Villány mellett, már nem volt több kérdésem. Immár személyes kötődésünk is van a várossal, barátaink is lettek, szóval már nem csak nyaralni járunk, hanem a barátainkhoz is. Én pedig már elgondolkoztam azon is, hogy mi lenne, ha ott laknánk. Azonban Budapest eléggé messze van, és így a hivatásomat nem tudnám folytatni. A karrier fontos, a pénz pedig szükséges. Emellett olyannal foglalkozzon az ember, ami boldoggá, kiegyensúlyozottá és elégedetté teszi. Tartalmasan vegyünk részt az életben. Továbbá a szeretteim egészségesek és boldogok legyenek, én csak ennyit szeretnék!

Köszönöm szépen Kokas Piroskának, hogy válaszolt a kérdéseimre!

EnglishGermanHungarian