[metaslider id="9331"]

Lewis Hamilton nem véletlenül hétszeres világbajnok – Brazil nagydíj

Idén most volt az utolsó sprintfutamos hétvége São Paulóban, Brazíliában. Természetesen ez a hétvége sem maradt el az izgalmaktól, mert Hamilton megszerezte 101. győzelmét. Ezzel felzárkózott Verstappenhez, és már csak 14 pont van köztük. 

A Mercedes csapata igencsak kitett magáért a hétvége során, mivel az autójuk meglepőmódon gyorsabb volt a megszokottnál. Hiába volt a Red Bull számára fekvő pálya, Hamilton nyerte az időmérőt, de a hátsó szárnya 0.2 mm-el meghaladta a megadott mértékeket. A FIA-nak kellett is egy nap, mire eldöntötték, hogy a britnek az utolsó helyről kell indulnia a sprintfutásnál. A motorcsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott, így nem éppen voltak jók a kilátások nála. Mégis megszívta magát és sikerült az utolsó helyről feljönnie az ötödikre, annak ellenére, hogy  a versenyt a tízedik kockából kezdte meg az említett motorcsere miatt. 

Már a rajtot jól kapta el és pár kör után már Pérez mögött volt, miután csapattársával cseréltek.  Egyszer sikerült is megelőznie, de a mexikói azonnal vissza is vette pozícióját. A következő körben ismét megelőzte, de most sikerült Pérezt maga mögött tartania. Verstappen mögé ért, aki elérhető távolságra került tőle. A „gumitaktikában” a holland jobban jött ki, de ez nem volt elég. Lewis első előzési kísérlete nem sikerült, mert ellenfele, Max nem tudta bevenni a kanyart a késői fékezés miatt. Kiterelte a britet és vele együtt ő is elhagyta a pályát. Az FIA vizsgálta az ügyet, de Verstappen egy figyelmeztetéssel megúszta, hiszen még egy kígyózást is láthattunk tőle. Hamilton viszont a következő körben is megpróbálkozott, most már sikeresen. Ha úgy nézzünk sikerült egész hétvége alatt 25 helyet előre jönnie. Nem merész kijelenteni, hogy ez az egyik legjobban teljesített hétvégéje volt. 

Max Verstappen sem úszta meg a hétvégét büntetés nélkül, ugyanis hozzányúlt a címvédő autójához kézzel. Ez többeket is meglepett, mivel a szabályzat nem tiltja ezt sehol sem. Ráadásul Sebastian Vettel, az Forma1 Sherlock Holmes-ja több pilóta autóját megvizsgálta már. Sokan úgy vélik, hogy a Mercedesnek fájt a büntetésük, ezért ellenfelüket is beköpték. A Red Bull-nak ez 50 ezer euróba fájt. A holland viccelődött a sajtótájékoztatón, hogy legalább jót fog vacsorázni az FIA. 

Hamilton kizárása után ő indulhatott az első rajtkockából a sprintfutamon. Az indulás jól ment neki, de mikor kettesbe váltott megtorpant kissé az autó. Ezt kihasználva Bottas megelőzte őt és be is húzta a versenyt. Másnap Max jött ki jobban a verseny első kanyarában és egy darabig vezette is a versenyt. Végül másodikként ért be, de még így is előrébb van az egyéni összetettben. 

A finn Valtteri Bottas értékes pontokhoz jutott vagy inkább pontokat vett el Verstappentől a szombati sprintfutamon. A vasárnapi versenyt nem kezdte jól, viszont neki nagyon jól jöttek a safety car-ok. Az előtte haladó Pérezt sikerült harc nélkül megelőznie, mert pont safety car alatt ki tudott jönni kereket cserélni és a mexikói elé ért ki. Ezzel neki meglett a biztos harmadik hely. 

A Red Bull még az utolsó körben kihívta Sergio Pérezt lágy gumikért. Checonak sikerült is elvennie Hamilton egy pontját, amire már a Mercedes képtelen volt reagálni. 

A Ferrari jól teljesített nagyon, Charles Leclerc negyedik-, Carlos Sainz ötödikként ért be. A konstruktőrin megelőzték a McLarent 31.5 ponttal. 

A negyedik helyen álló McLarennek nem ez volt a legjobb hétvégéje. Daniel Ricciardot kihívták és be sem fejezte a versenyt. Lando Norris már az első kanyarban összeütközött egykori csapattársával, Sainzzal. Megsérült az első szárnya, ami miatt az utolsó helyre esett vissza. Neki is jól jöttek a safety car-ok, mert ezzel érte be a többieket és fel is tornázta magát a 10. helyre.

Az AlphaTauri egyszerre örülhetett és szomorkodhatott. Gasly Pierre hozta a szokásos biztos 7. helyet, míg csapattársa még mindig nem érzett rá a versenyekre. Yuki Tsunoda vasárnap is bemutatott egy kamikaze hadműveletet Lance Stroll ellen, akivel összeütköztek. Megsérült a japán autója, ráadásul 10 mp-es büntetést is kapott. 

Alpine is magabiztosan behozta a 8. és 9. helyet, Esteban Ocon és Fernando Alonso sorrendben. A csapatban látszódik, hogy jó az együttműködés és a pilóták is remekül kijönnek egymással. 

A verseny után, a nap embereként Lewis Hamiltont szavazták meg jogosan. Kilátástalan helyzetből sikerült a csúcsra törnie, amit már régóta nem láthattunk tőle. Ezzel is alátámasztotta egyik híresebb mondatát: „Mindig hinned kell önmagadban. Én szerencsés vagyok, mert egész életemben tudtam hinni saját magamban. Ennek köszönhetem azt, hogy most itt tartok.”

Jövő héten Katarban folytatják tovább a világbajnokságért folytatott versenyt. 

 

Forrás: 2 1,

EnglishGermanHungarian