[metaslider id="9331"]
maszk

Kötelező, mégis egyre kevesebben hordanak maszkot az üzletekben

A napokban egyre több hírportálon olvashattuk azt, hogy bár a maszk viselése az élelmiszerüzletekben vagy a plázák boltjaiban kötelező, mégis sokan nem tartják be ezt a szabályt. Az RTL Híradó egy videót tett közzé arról, hogy munkatársai rejtett kamerákkal látogattak el különböző élelmiszerüzletekbe, bevásárlóközpontok boltjaiba, és mindenhol azt tapasztalták, hogy egyre kevesebben hordanak maszkot és erre az eladók sem figyelmeztették a vásárlókat, sőt számos bolti dolgozó sem viselt magán maszkot. Pedig a 6 éven aluli gyermekek kivételével mindenkinek kötelező a maszk viselése a boltokban. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint felelőtlen ez a viselkedés, hiszen ha a szomszédos országokban is olyan alacsony lenne a fertőzöttség, mint nálunk, akkor fellélegezhetnénk, azonban sajnos épp az ellenkezője történik, ezekben az országokban jelenleg folyamatosan nő a fertőzöttek száma, így nagyon fontos, hogy Magyarországon megfelelően védekezzünk, mert csak így tudjuk elkerülni az újabb csoportos, illetve tömeges megbetegedéseket.

Sajnos én is azt tapasztalom, hogy az emberek egyre inkább mellőzik a kötelező óvintézkedések betartását. Bár Gárdonyban az élelmiszerboltokban szinte mindenki visel maszkot, aminek nagyon örülök, mert látszik, hogy az emberek komolyan veszik a helyzet veszélyességét és vigyáznak magukra és egymásra. Azonban már a tömegközlekedésről nem tudom ugyanezt elmondani. Múlt héten mentem Pestre vonattal és meglepett, hogy az utasok legalább fele nem viselt se maszkot, de az arcát sem takarta el. A fővárosban a metrón, buszon, illetve villamoson ugyanez volt a helyzet. Tény, hogy a maszk viselése nem a legkellemesebb tevékenység, főleg ilyen melegben, mégis úgy gondolom, hogy saját magunk és embertársaink érdekében fontos, hogy ezt az intézkedést legalább a zsúfolt beltéri helyeken tartsuk be. Én például a piacon is felveszem a maszkot, ugyanis ott is sok ember van egy helyen, és főleg idősebbek, így az ő érdekükben is óvatosabb vagyok.

Ez az időszak mindenki számára nehéz, hiszen bár itthon a korlátozások nagy részét feloldották, azért a veszély még nem múlt el, még mindig vannak fertőzöttek és a szomszédos országokban is nő a betegek száma. Szóval biztatok mindenkit arra, hogy tartsa be az óvintézkedéseket és vigyázzon magára és másokra is!

 

 

Forrás: 24.hu

Kiemelt kép forrása: hartmann.info

EnglishGermanHungarian