[metaslider id="9331"]
könyv

Könyvek, amik téged is lángra lobbantanak – Ezt olvasd, ha tetszett Az éhezők viadala

Most, hogy újra reneszánszát éli Az éhezők viadala trilógia, hála Az énekesmadarak és kígyók balladája mozis premierjének, ismételten vagy akár első alkalommal is érdemes belemerülni a könyvek világába. Az összes regényen és előzménytörténeten való átrágás után azonban nem biztos, hogy csillapodik az ember étvágya. Gyakran vágyakozunk kedvenc történetünket megidéző vagy az által inspirálódott könyvek elolvasására, amik visszahozzák az eredeti regény varázsát. Ezért cikkemben szeretnék bemutatni néhány könyvet, ami szintúgy emberi jogokkal, elnyomással és más komoly témákkal foglalkozik élvezetes módon. 

Sötét elmék

könyvAlexandra Bracken regénye egy olyan Egyesült Államokba kalauzol minket, ahol a tizenévesek egy rejtélyes betegség miatt sorra halnak meg. A kórt túlélők azonban különös képességekre tesznek szert, ami miatt a kormány jobbnak látja őket katonai táborokba bezárni, amíg a gyógyszert kifejlesztik. A valóságban azonban a gyerekeket kegyetlen bántalmazásnak teszik ki ezen intézményekben és erőszakos módszerekkel próbálják féken tartani az erejüket. Ruby Daly a leghírhedtebb táborban tengeti napjait, próbálva titokban tartani rettenetes képességét, ami csak szenvedést okozott neki. Egy nap lehetősége nyílik a szökésre, majd megismerkedik három másik kamasszal, akiknek célja eljutni a Szökött Kölyök által vezetett biztonságos helyre. Az út során fejvadászokkal, banditákkal és katonákkal kell szembenézniük.  A könyvből film is készült, amiben a főszerepet az Éhezők viadalában Rue-ként megismert Amandla Sternberg alakítja. A regényt két folytatás, a Sötét játszmák és a Sötét hajnal követi, valamint egy kiegészítő kötet és egy spin-off teszi teljessé. Külön érdekesség, hogy az eredeti könyvcímek egy híres idézetet adnak ki az első részből: The darkest minds never fade in the afterlight. In time, sparks rise.

Az Ékkő

Egy világban, ahol falak választják el az embereket a világot elöntő óceántól, a hatalmi formák könnyen eltorzulhatnak. A különféle körökre elosztott helyen, ahol a nemesség a legvédettebb belső körben, míg az igényeiket kiszolgáló pórnép a külső körökben tengeti napjait, egyedül egy dolog nehezíti meg az arisztokrácia életét. Nem képesek gyermeket nemzeni. 

könyv

A külső körökben élő fiatal lányok azonban igen, így családjuktól elszakítva helyetteseknek képzik ki őket, akiknek egyetlen feladatuk egy életképes utód világrahozatala. A főszereplő, Violet Lasting is ennek esik áldozatul, bekerülve egy csillogó, mégis kegyetlen világba. Úrnője szeszélyeinek kiszolgáltatva próbál felkészülni az előtte álló feladatra, miközben egyre jobban meglátja a szépség alatt rejlő gonoszságot. 

Amy Ewing Ékkő-trilógiája A fehér rózsa és A fekete kulcs című kötetekkel válik teljessé, amelyben megismerhető Violet története.

Vörös Királynő

könyvA távoli jövőben az emberiség két részre oszlik: a félelmetes képességekkel bíró ezüstökre és az őket kiszolgáló vörös vérűekre. Mare Barrow a vörösök elnyomó életét éli, lopással próbálva megsegíteni a családját. Egyre közeledik a háborúba való besorozásának napja, amikor rettentő felfedezésre tesz szert: ő is különleges képességekkel rendelkezik. Ezt leplezni próbálván az ezüstök uralkodói családja sajátjai közé emeli, amivel megkezdődik a harc a túlélésért. Mare szövetségesekre tesz szert, azonban el kell gondolkodnia azon, hogy kiben is bízhat valójában. Victoria Aveyard debütáló regénye hatalmas sikert aratott az olvasók körében, hála sodró cselekményének és váratlan fordulatainak. A sorozat négy kötetből áll, a további részek az Üvegkard, A király ketrece és A háború vihara.

Legenda

Egy katonai államban, ami állandó háborúban áll a Kolóniákkal és járvány tizedeli a népet, könnyen feltűnővé válhat az ember. June a Köztársaság egyik legígéretesebb tehetsége, aki fényes katonai pályára számíthat. Day ellenben az állam legkörözöttebb személye, akinek szándékai mégis nemesek. Útjaik akkor keresztezik egymást, amikor June bátyja meghal és Dayt vádolják a meggyilkolásával. Ezzel elindul egy hajtóvadászat, ahol a két fiatalnak meg kell kérdőjeleznie az egymásról alkotott véleményüket és a Köztársasághoz való viszonyukat. Marie Lu trilógiájának további részei a Született tehetség és a Bajnok.

könyv

A Vétkes

Egy világban, ahol a tökéletesség követelmény és nem irreális elképzelés, Celestine North mintaéletet él. A legkisebb hiba esetén is bíróság elé állíthatják és Vétkesnek nyilváníthatják, melynek következtében egy V betűt égetnek teste meghatározott részére. Celestine tökéletes élete azonban darabokra hullik, amikor egyik nap a szabályokat megszegve segít egy Vétkesnek, így őt is alávetik a vétkességet megállapító bírósági tárgyalásnak. A végeredmény pedig rosszabb, mint amire Celestine valaha is számíthatna, így új életével megbarátkozva kell felderítenie a rendszer igazságtalanságát. Cecelia Ahern duológiáját A tökéletes című kötet zárja le.

könyv

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian