[metaslider id="9331"]
Hallstatt, az osztrák ékszerdoboz

Hallstatt, az osztrák ékszerdoboz

Nem túlzás azt állítani, hogy Hallstatt a szomszédos Ausztria legnépszerűbb falva a magyarok körében. Nem csoda, hiszen a Hallstattersee partján fekvő falucska páratlan szépségű, érdekesség, hogy még a közkedvelt mesében, a Jégvarázsban is ez a hely ihlette Arendelle városát. Hallstatt nem túl nagy, ennek ellenére számtalan látnivalóval büszkélkedik, cikkemben ezeket mutatom be. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ha teheti, egy hétvégére látogasson el ebbe az osztrák ékszerdobozba, és hagyja, hogy magával ragadja a falu különleges hangulata. Amennyiben nem szeretnéd magad megszervezni a kiutazást, érdemes lehet egy utazási irodával menni, rengeteg szervezett buszos kirándulás van Hallstattba.

Néhány adat Hallstattról

Hallstatt Felső-Ausztriában található és 1997 óta a hallstatt-dachsteini kultúrtáj részeként Világörökségként van számon tartva. A falu Budapesttől 499 km-re található, ez kb. 5,5 óra autóutat jelent.

A meseszép tájat már Kr.e. 5000 évvel is lakták, elsősorban a közeli sóbányák vonzották ide az embereket és a korabeli uralkodókat. Hallstatt több dologban is az elsők között volt. Egyrészt a feltárt leletek alapján itt használtak először nagy számban olyan fegyvereket, eszközöket, amik vasból készültek. Másrészt 1595-ben itt építették meg az első fából kivájt 40 km hosszú csővezetéket, melynek a funkciója az volt, hogy vízzel kevert sót szállítson a településre. Érdekesség, hogy a csatorna még ma is működik. Hallstatt lakossága a 2018. évi adatok szerint 778 fő.

Belváros, Marktplatz

Hallstattba érkezve érdemes egy rövid sétát tenni a város, a tó körül, azonban a belvárosról se feledkezzünk meg! A Marktplatz a falucska főtere, ahol számos kávézó és vendéglátóegység várja a turistákat. A városban sétálva feltűnő lehet a rengeteg gyümölcsfa, melyek azonban a megszokottól eltérő módon a házak tövébe vannak ültetve, ágaikat pedig a ház falához rögzítik. Ennek roppant egyszerű oka van, a szűk utcácskákon nincs elég hely a fáknak, a házak szorosan egymás mellett helyezkednek el, így kert kialakítására nincs lehetőség.

Hallstatt belváros

Katolikus templom és Csontház

Hallstatt katolikus temploma egy sziklaszirtre épült, amely csupán pár perc sétára található a főtértől. A hely igazi különlegessége azonban nem is a templom, hanem a mellette levő kis kápolna, ahol egy csontgyűjtemény található. A Csontház, vagyis a Beinhaus a 17. század óta csontok tárolására használatos. Ez elsőre egy igen bizarr hagyománynak tűnhet, azonban a mögötte levő indok ésszerű.

A faluban, köszönhetően annak, hogy tó és hegyek között fekszik, kevés olyan hely van, amely temetkezésre alkalmas lenne, ezért a sírokat 15-20 évente kihantolták, a koponyákra pedig gótikus betűkkel ráfestették az elhunyt nevét, valamint születési és halálozási dátumát. Egyes koponyákat még különböző, az elhunytra jellemző díszítésekkel is ellátták. A Csontházban jelenleg 1200 koponya található.

Csontház

Sóbánya és Skywalk

A Salzberg, vagyis Sóhegy gyomrában található a világ egyik legrégebbi sóbányája. A sóbányát a legkönnyebben egy siklóval lehet megközelíteni. A siklóról leszállva egy étterem és természetesen pazar kilátás vár bennünket, itt található a Skywalk is, amely az egyik legismertebb kilátópont egész Ausztriában. 

Skywalk

A sóbányában lehetőség van részt venni egy kalandos vezetett túrán. Védőruha viselete kötelező, azonban ez csak még élethűbbé teszi az élményt. A túra során először egy bányavonat elviszi a látogatókat a hegy belsejébe, egy óriási sókristályterembe. Majd az út egy facsúszdán lecsúszva folytatódik, így jutunk el a bánya alsóbb szintjeire. Zárásképpen a bányatónál egy vetítést tekinthetünk meg. Hasznos információ lehet, hogy a bányában a maximum hőmérséklet 10 C°, így érdemes kicsit melegebb ruhával készülni.

Sóbánya

Hallstattersee és Strandsziget

Talán a tó az, amely igazán ikonikussá teszi ezt az osztrák települést. Amennyiben az utazásunkat nyárra időzítjük és fürdőzni szeretnénk, érdemes a központtól mindössze tíz perc sétára található Strandszigetre menni. Fontos azonban észben tartani, hogy a Hallstattersee vize még a nyári hónapokban is igen hideg. 

Hallstattersee

Ha fázósak vagyunk, érdemesebb lehet inkább a kikötőben hajót vagy vizibiciklit bérelni. Vezetett vízitúrára is van lehetőség. Amennyiben teliholdkor jársz az osztrák falucskában, ajánlani tudom az éjszakai hajótúrát, hiszen holdfényben egészen más megvilágításban vehető szemügyre a tó, illetve a várost körülölelő hegycsúcsok.

Hallstatt teliholdkor

 

 

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian