[metaslider id="9331"]

„Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a hallgatók részéről” – Évértékelő interjú a Hallgatói Önkormányzati Testület elnökével, Horváth Dominikkal

Szinte még csak tegnap volt, hogy a 2022-es nyári pihenésből visszatértünk az egyetem falai közé, és máris ismételten véget ért egy teljes tanév. Kijelenthetjük, hogy idén sem unatkozhattak a hallgatók, ugyanis számtalan programmal kecsegtetett a 2022/2023-as tanév is – megemlíthetjük a KTK-val közösen szervezett Oktoberfestet, a Tanszékek Éjszakáját, valamint a Jogásznapot is. Hallgatóként igazi élmény ezeken részt venni, azonban e programok mögött a Hallgatói Önkormányzati Testület komoly szervezése áll minden alkalommal. Ebből kifolyólag felkértem a Hallgatói Önkormányzati Testület elnökét, Horváth Dominikot (aki június 24-től már hivatalosan is dr. Horváth Dominik), hogy értékelje az idei tanévet!

Hogyan értékelnéd az elmúlt egy évet a Hallgatói Önkormányzati Testület szemszögéből? Mennyire sikerült megvalósítani az előre eltervezett célokat?

Horváth DominikHorváth Dominik: Összességében mind az első, mind pedig a második félév a terveinknek és elképzeléseinknek megfelelően alakult. Az első félévben most újításként jelent meg, hogy több karral összefogva szerveztük meg a Gólyabált, de a visszajelzések alapján élvezetes rendezvény volt. 

Szerencsére nagy programváltozásokat nem kellett eszközölnünk, ezért a rendezvényeinket megfelelően és felkészülten tudtuk a hallgatóknak prezentálni. A második félévben létrehoztunk még a félév elején egy „programtervezőt”, amelynek lényege az volt, hogy az előre kitervelt programokra a hallgatók is fel tudjanak készülni. Szerencsére egy minimális eltérésen kívül minden, az Instagramon és Facebookon közétett posztunknak megfelelően alakult. Illetve ezzel kapcsolatosan nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a hallgatók részéről, hogy ezáltal sokkal egyszerűbben tudták ők is az idejüket beosztani és jobban fel tudtak készülni egy-egy rendezvényre. (Ez is lett volna ezzel a célunk)

Véleményed szerint mik jelentették az idei évben a legnagyobb kihívást?

Horváth Dominik: Őszintén a pandémia után már nem nagyon érzékeltünk az elmúlt időszakban jelentősebb kihívásokat. Amennyiben csak az évet veszem szemügyre, talán a téli vizsgaidőszakban bevezetett kéthetes fűtés szünetet tudnám kiemelni. Ez is egy olyan szituáció volt, amelyre előre nem nagyon lehet felkészülni és az elmúlt időszakokban nem nagyon fordult elő ilyen eset. Ebben a helyzetben az érdekvédelmi funkciónkat kellett megfelelően ellátnunk, hogy a hallgatóknak a vizsgaidőszaka ne rövidüljön meg túlságosan. Ezzel kapcsolatosan több kört is futottunk, de szerencsére megfelelően tudtuk kezelni ezt a helyzetet és a hallgatói igényeknek megfelelő zárónapban tudtunk megállapodni a dékáni vezetéssel. Plusz egy kis érdekességként jegyezném meg, hogy ez a kvázi plusz két hét „szünet” érzékelhető volt a hallgatói teljesítményben. Mind a hallgatók, mind az oktatók oldaláról pozitív visszajelzések érkeztek ezzel kapcsolatosan, miszerint sokkal felkészültebbek voltak a vizsgázók az e két hét elteltét követő időszakban.

Mennyire vagy elégedett az idei programokkal? Úgy sikerültek, ahogyan terveztétek vagy lehet rajtuk még javítani?

Horváth Dominik: Mindig lehet javítani rajtuk. Folyamatosan monitorozzuk a hallgatói igényeket és azoknak megfelelően szeretnénk alakítani a programokat. Ezúton itt is meg szeretném jegyezni, hogyha bárkinek valamilyen észrevétele, javaslata lenne a következő programokat illetően, bátran jelentkezzen!

Idén szerencsére minden programunk a várakozásainknak megfelelően alakult. Amit talán kiemelnék, az a Tanszékek Éjszakája, amin idén rekordszámú hallgató vett részt, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a rendezvénnyel kapcsolatosan.

Ha már a programoknál tartunk, milyen visszajelzések érkeztek a hallgatóktól, illetve melyik volt az az esemény, amelyik a legnépszerűbbnek számított?

Horváth Dominik: Az előző kérdések során erre már meg is adtam a választ, így csak ismételni tudom magam.

A Tanszékek Éjszakája hatalmas érdeklődésnek örvendett, de a Jogásznap, a vonatos borkóstolós kirándulás és a félévek eleji JogászKeddekkel kapcsolatosan is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. 

Évértékelő Jogásznap

Mint hallgató, hogyan értékelnéd az elmúlt évet?

Horváth Dominik: Mint hallgató most végeztem szerencsére a záróvizsgáimmal, így ezek körül forgott sok gondolatom, de minden programon ott voltam és mindig jó volt látni, hogy milyen jó hangulatú ÁJK-s közösség is a mi karunk hallgatói csapata. Jó érzés, hogy egy olyan közösségnek lehetek tagja, amely segítőkész és teljes mértékben barátságos. Ez persze adódik abból is, hogy nem mi vagyunk a legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező kar, de nagyon jó érzés, hogy mindenkivel könnyen beszédbe lehet elegyedni, és mivel a legtöbb hallgató esetében egy ötéves képzésről van szó, így mindig rengeteg lesz a közös téma, a közös érdeklődés és szerintem ez az idei évről is elmondható, hogy valami ilyesmi szellemiség járta be a kar légkörét.

Végezetül pedig kérlek, avass be minket pár „kulisszatitokba”! Milyen terveid/terveitek vannak a jövőre nézve?

Horváth Dominik: Az első fontosabb állomásunkként mindenképpen meg szeretném említeni a Gólyatábort. Erre idén augusztus 15-18. kerül sor. Bízunk abban, hogy ahogy tavaly, úgy idén is lesz bőven jelentkező, hiszen tényleg úgy gondolom, hogy egy gólyának hatalmas támpont lehet a következő éveit illetően egy Gólyatábor. Ezt követően szeptember második hetében (a VK-zókra tekintettel) szeretnénk megejteni a soron következő JogászKeddet, utána pedig várható lesz BeerPong, Kvíz, Kóstolók, Tanszékek Éjszakája és stb. Ezekről viszont mindenképpen szeretnénk a félév elején egy pontos programtervet majd közzétenni, hogy mindenki felkészülhessen a számára szimpatikus eseményekre.

Köszönöm szépen a megkeresést! Kellemes nyarat kívánok Mindenkinek!

Nagyon szépen köszönöm Dominiknak, hogy elvállalta az interjút és további sok sikert kívánok!

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian