[metaslider id="9331"]
lak

Kollégiumi lakhatás PTE hallgatóként

Egy kollégium nagyon megosztó tud lenni, van aki szereti és van aki nem. Abban azonban szerintem a többség egyetért, hogy egy nagy buli tud lenni a diákok életében. Én személy szerint már gimis koromban is kollégista voltam, s ez az egyetem terén sem változott, továbbra is a kollégisták csoportjába tartozom. Ha jó a közösség, akkor véleményem szerint nagyon jó koliban lakni. A továbbiakban arról olvashattok, hogy milyen lehetőségeitek vannak ezen a téren a Pécsi Tudományegyetem hallgatójaként.

 

Szalay László Kollégium (UNIV)

A Szalay László, más néven UNIV kollégium az Universitas utca 2. szám alatt található, a Kodály Központ és a Tudásközpont között. Ez a diákotthon van legközelebb a jogi, a közgazdasági és a művészeti karhoz. Előbbi kettő körülbelül 5 perc sétára, míg az utóbbi is körülbelül 5-10 percre található, tehát, ha valamelyik kar hallgatójaként nyertél felvételt, ebbe a kollégiumba érdemes beadnod a jelentkezésedet. A közelben található még buszmegálló, Penny Market, gyógyszertár, dohánybolt, benzinkút, illetve egy McDonald’s is. Konkrétan majdnem minden a felsoroltak közül vele szemben helyezkedik el, ami szerintem nagyon jó, hiszen akármire szükséged van, akkor azonnal be tudod szerezni magadnak. Pozitívum még, hogy a belváros, az Árkád bevásárlóközpont busszal körülbelül 3 percnyire, míg gyalog is olyan 10-15 percnyire található, tehát a Szalay mondhatni tényleg ott található a „méhkasban”.

A Szalayban 2×3 fős blokkok vannak, ami azt takarja, hogy hárman vannak egy szobában, s így hatan használnak egy konyhát, egy fürdőszobát és egy mosdót, ami szerintem szuper, hiszen léteznek olyan kollégiumok is, ahol szinténként van mosdó, fürdő vagy konyha, ami persze nem feltétlenül rossz, de csak kényelmesebb blokkon belül maradni. A kollégium ingyen mosógép használatot biztosít lakói részére, a földszinten található a mosoda, ahol 6 db gép áll rendelkezésére a tisztításra váró ruhák számára. Ezen felül a kollégium épülete előtt van egy fedett biciklitároló is, ha netán valaki hozná magával a kerékpárját, akkor annak is lesz helye, illetőleg parkolóval is rendelkezik az épület, ahol a kollégisták természetesen ingyen parkolhatnak.

Ami a kollégiumi díját illeti, az önköltséges hallgatóknak 18.000 Ft-ot kell fizetniük havonta, míg az állami ösztöndíjasoknak 9.320 Ft-ot.

lak

Szántó Kollégium

A Szántó koli a Szántó-Kovács utcában található, ami ugyan nincs közel a városközponthoz, azonban a kollégium előtt található buszmegálló, tehát tömegközlekedéssel könnyedén el tudjuk érni az úticélunkat. Ez a diákotthon az ÁOK-tól, az ETK-tól, TTK-tól és BTK-tól  sincsen messze, ezeket a karokat akár busszal, akár gyalog is el tudjuk érni akár pár percen belül is. Illetőleg a Szántótól nem messze is ugyanúgy található bolt, gyógyszertár, dohánybolt is.

Ami a szobákat illeti, itt is blokkos rendszer működik, azonban az előbb említettel ellentétben itt 2×2 fős apartmanok vannak, tehát négy ember (2 fős szobákra felosztva) használ egy konyhát, egy fürdőszobát és mosdót. A koliban található két akadálymentesített szoba is, ami a mozgássérült hallgatóknak nyújthat nagy segítséget.

A kollégiumi díj az állami ösztöndíjasok számára 17.475 Ft egy hónapra, az önköltséges hallgatóknak 18.000 Ft.

lak

Boszorkány Kollégium

A Boszorkány koli Pécsett a Boszorkány úton található, a MIK közvetlen szomszédságában, tehát a műszakisok és az infósok igen könnyedén elérhetik úticéljukat gyalog is. Viszont megjegyezném, hogy a TTK és a BTK sincsen annyira messze, azokat is el lehet érni könnyedén, nem telik túlzottan sok időbe. 

Mint már az előző bekezdésekben is említettem a blokkos rendszert, ez ebben a kollégiumban sem működik másként. A Szántóhoz hasonlóan itt is 2×2 férőhelyes apartmanok vannak, 4 hallgató használ közösen egy fürdőszobát és egy mosdót, azonban a korábbiakhoz eltérően itt szintén áll rendelkezésre 2 konyha az ott élők számára.

A kollégiumi díj önköltséges hallgatók esetében 16.500 Ft/hónap, állami ösztöndíjasok számára pedig 13.980 Ft.

lak

Jakabhegyi Kollégium

Ez a diákotthon a Jakabhegyi úton található, a legközelebbi kar a BTK. Mondhatjuk, hogy ez a koli a legfelszereltebb Pécsett.

Itt is ugyanúgy blokkos rendszer működik, 2×3-as férőhelyekkel, azaz 6 lakó használ közösen egy fürdőt, mosdót és konyhát. Emellett az alsó szinten, valamint a felsőbb szinteken is vannak szobák, amelyek párok részére vannak kialakítva, ezek elrendezésükben, felszereltségükben ugyanolyanok, mint a többi blokk, az alsó szinteken lévő pároknak kialakított szobáknál, annyi különbség van, hogy ott nem található konyha, a szinten lévőt kell a szobáknak közösen használni. Az épületben található mosoda, egy konditerem, valamint tanulószobák is. Mindezek mellett a kollégiumhoz tartozik biciklitároló és parkoló, ahol az ott lakók tárolni tudják kerékpárjaikat, illetve ingyenes tudnak parkolni.

A lakhatás bére önköltséges hallgatók számára 18.000 Ft egy hónapra (pároknak fenntartott szoba esetén szintén 18.000 Ft), míg az állami ösztöndíjasoknak 9.320 Ft (páros szoba esetén 17.475 Ft).

lak

Laterum

A Laterum kollégium a Hajnóczy úton található, tömegközlekedéssel bármelyik kar könnyedén elérhető.

2002 óta funkcionál kollégiumként, lakhatást biztosítva ezzel a PTE hallgatói számára. A szobákban 2020. szeptemberétől kezdve 3 ágy található, vizesblokkal (fürdőszoba, mosdó) felszerelve, konyha szintenként található, amelyet a szinten lévő szobák lakói közösen tudnak használni. 

A kollégiumi díj állami ösztöndíjasoknak 9.320 Ft havonta, az önköltségeseknek pedig 12.000 Ft. 

lak

Ebben a cikkemben szerettem volna egy kis betekintést nyújtani nektek a pécsi kollégium felszereltségébe, valamint abba, hogy milyen lehetőségeket van PTE hallgatóként. Ha többet szeretnétek tudni a diákotthonokról, akkor látogassatok el a https://pteehok.hu/kollegiumok/ oldalra!

 

Források: 1

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian