[metaslider id="9331"]
szervezet

Karunk hallgatói szervezetei – Csatlakozz Te is!

Következő cikkemben a PTE ÁJK hallgatói szervezeteit fogom bemutatni, amelyek különböző érdeklődési körökhöz kapcsolódnak, de akad olyan is, amely nagyon fontos szerepet tölthet be egy hallgató tanulmányai során szakmai szempontból, például ilyen az Óriás Nándor Szakkollégium is. A Kar hallgatói szervezetei minden szemeszter elején tagfelvételt hirdetnek, így ha bármelyik megtetszik, az elkövetkezendő néhány napban/hétben még tudtok csatlakozni. Amellett, hogy a szervezet(ek)be történő belépés egy plusz motivációt ad, nagy előnyt jelenthet az is, hogy néhány szervezet esetében különböző ösztöndíjak megpályázásakor a tagságért pontok járnak. Ezt érdemes észben tartani! 

1. Óriás Nándor Szakkollégium (ÓNSZ)

A szakkollégium célja és egyben rendeltetése, hogy a legkiválóbb hallgatók szakmai fejlődésében segítséget nyújtson, hozzásegítse a tagokat korszerű és magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez, és egyidejűleg pozitív közösségi élményekkel gazdagítsa tagjainak életét.

Számos pályázati lehetőséget nyújt, és emellett igyekszik a versenyeken támogatni hallgatóit az eredményes szereplés érdekében. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) tagjai minden alkalommal, nagy létszámmal és szép eredményekkel szerepelnek. Emellett rendszeresen részt vesznek országos és nemzetközi konferenciákon, a kitartó kutatómunka gyümölcseként pedig rengeteg ösztöndíjat nyernek el és komoly elismeréseket kapnak. A szakkollégisták többek között a következő pályázatokat nyerhetik el: Köztársasági Ösztöndíj, Új Nemzeti Kiválósági Program, Jövő Közigazgatásáért Alapítvány Szamel Lajos tudományos ösztöndíj, PTE Átütő Tehetségek Ösztöndíj, PTE Kriszbacher Ildikó Ösztöndíj, Magyar Országos Közjegyzői Kamara Ösztöndíj. 

Az ÓNSZ szervezetéhez való csatlakozás feltételeit, illetve a jelentkezési lapot is megtaláljátok a honlapon

szervezet

2. ELSA

Az ELSA (The European Law Students’ Association – Európai Joghallgatók Szövetsége) a világ legnagyobb, joghallgatókból és fiatal jogászokból álló non-profit nemzetközi szervezete, amely Európa 41 országának 300 jogi karán van jelen. A szervezet fő célja a különböző jogrendszerekben és jogi kultúrákban élő joghallgatók és fiatal jogászok kapcsolatteremtésének elősegítése, együttműködésük támogatása és olyan tudás, valamint szakmai tapasztalat átadása, amely segíti a tagokat karrierjük kialakításában.

Az ELSA tevékenységéről többet itt tudhattok meg: https://elsa.org/about/ 

3. Jogklinika – Campus Legal Aid Clinic

A Jogklinika munkájában történő részvétel tökéletes lehetőség azoknak, akik már a tanulmányaik során szeretnének elmélyedni a jogász szakma rejtelmeiben és szeretnék megtapasztalni, hogy milyen a jó csapatmunka, ami később valószínűleg szükséges lesz a szakma gyakorlása során, főként ha ügyvédként fogtok praktizálni.  A jogklinika lényegét az alábbiakban lehet összefoglalni: Olyan jogi gyakorlat, ahol a joghallgató egy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező egyetemi oktató, vagy az adott szakterületen kiemelkedő jártasságot szerzett, ugyanakkor az oktatás iránt megfelelő elkötelezettséggel is rendelkező személy felügyelete alatt tényleges jogi munkákat végez, beleértve igazgatási funkciókat is, vagy bizonyos ügyvédi feladatokat, jogi tanácsadást lát el. 

Jól hangzik? Ha a rövid leírás felkeltette az érdeklődésed, keresd fel a Jogklinika honlapját, és tudj meg többet, illetve a szervezet Diákköri foglalkozás keretében szeretettel vár Téged!

A Jogklinika Diákkör következő eseményét ezen a linken érheted el. 

szervezet

4. Fiatal Értelmiségi Klub 

A Fiatal Értelmiségi Klub a Pécs- Baranyai Értelmiségi Egyesület ifjúsági tagozata, amely 1995 óta tevékenykedik. Célja a pécsi egyetemisták életének színesítése, a hallgatók közötti közösségteremtés, valamint hogy fórumot teremtsen az oktatók és a diákok közötti párbeszédhez. A hagyományos programok közé tartoznak évközben az izgalmas és érdekes tanulmányi kirándulások, a borkóstolás, szakmai fórumok, illetve félévben egyszer a harkányi éjszakai fürdőzés és az Aranyosgadányi Szabadegyetem. A szabadegyetem keretében lehetőség nyílik az oktatókkal és szakemberekkel történő beszélgetésre is.

Ha szeretnétek részt venni a FÉK által rendezett programokon, kövessétek Facebook oldalukat, ahol értesülhettek az aktuális programokról! 

5. Fúzió 

Ha fontosak számodra az olyan értékek, mint Magyarország jövője, a társadalmi egyenlőség és a párbeszéd, valamint érdeklődsz a közéleti témák iránt, akkor a Fúzió tagjai között a helyed!
Céljuk egy olyan közösség kialakítása, melynek tagjai érdeklődnek a 21. század alakulásával kapcsolatos fejlemények iránt. A szuper közösségen túl biztosítják a szakmai programok állandóságát és tagjai személyes fejlődésének minden szintű támogatását. 

Ha felkeltette a Fúzió érdeklődésed, keresd fel Facebook oldalukat bővebb információért! 

6. Media Iuris 

A médiacsoport 2018. novemberében alakult, azonban az olvasói közönség számára csak február elején vált igazán láthatóvá. A csoport célja, hogy az egyetemi programokról tudósítson, illetve a Kar „Gólyáinak” eligazítást és segítséget adjon, hogy könnyebb legyen a pályaválasztás, majd ezt követően a beilleszkedés. A szakmai és gólyákat segítő cikkek mellett rengeteg különböző érdeklődési körökhöz kapcsolódó cikk is kikerül a szervezet honlapjára, így olvashattok többek között sportokról, receptekről is.  Részt vesz fontos eseményeken, többek között az Education, a Speed Mentoringon, a Nyílt napon, a Karrier Börzén, továbbá jelen van a kar által szervezett szakmai kirándulásokon is.

A csapathoz bárki csatlakozhat, mindig örülünk az új és inspiráló tagoknak!

Facebook és Instagram oldalunkon keresztül tudtok hozzánk jelentkezni! 😊 

szervezet

7. SportoLaw

Végül, de nem utolsó sorban a SportoLAW a jogi kar egyik hallgatói szervezete, mely magában foglalja a kari tömegsportokat. A SportoLAW célja egy olyan sportbarát közösség kialakítása, amely a hallgatókat a sportra ösztönzi és segíti őket új baráti társaságok létrehozásában. Éppen ezért az edzéslehetőségek mellett különféle sportrendezvényekkel, előadásokkal színesíti a szemeszterek szürke hétköznapjait.

Ha kedvet kaptál valamely csapatsport kipróbálásához, keresd bátran Nagy Nicola-t, a SportoLaw elnökét, további információkért és az aktuális eseményekért pedig kattints Facebook vagy Instagram oldalukra!

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6  

Képek: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian