[metaslider id="9331"]
John Cure ajánló

John Cure – az író, akinek könyveinél a borzongás garantált

Egy könyv olvasása nem csupán kikapcsolódást, de felejthetetlen élményt is kínál a befogadónak különösen nyári szünet alatt. Krimi történet esetén együtt izgulhat az olvasó a karakterekkel, felfedheti a nyomokat és akár bele is képzelheti magát a regény világába.  Több olyan író is vállalkozott arra, hogy rejtélyekkel teli történetébe thriller elemeket is belefűz, ezzel fokozva az izgalmakat. Mostani cikkemben Magyarország egyik népszerű írójának három könyvét mutatom be, amelyek nem nélkülözik a feszültséget, és olyan légkört teremtenek, amelytől kirázhat a hideg. 

John Cure pályája

E közkedvelt író, Győrffy-Kiss József, angolszász írói álnevén, John Cure hosszú idők óta elismert pszichothriller és lélektani horror író, és egyben a feszültségkeltés mestere.  Történetei nem nélkülözik a pszichológiát, a karakterek kiváló megrajzolását, és az adott táj bemutatását. Pályája a Hontalan lelkek című könyvével indult, amely egyből a sikerlisták élére került horror műfajon belül. Kisebb kihagyás után, újabb sikerkönyvvel jelentkezett, 2015 óta pedig folyamatosan publikálja új regényeit. Elismertségét jelzi, hogy már nemegyszer Aranykönyv díjra jelölték, az olvasói visszajelzések pedig csak pozitív véleményeket tartalmaznak. Leghíresebb műve a Hontalan lelkek trilógia, de hasonlóan kedvelt többek között a Fekete esernyős férfi, a Boszorkány hagyatéka, és az éppen megjelenés alatt álló Medúza krónikák sorozata is. Cikkem folytatásaként három misztikus thriller regényét ismertetem, amelyek amellett, hogy félelmetes utazásra hívják az olvasót, megismertetnek az emberi lélekkel és gyengeségeivel. 

A boszorkány hagyatéka

John Cure - A boszorkány hagyatéka

Az első regény A boszorkány hagyatéka című thriller, amely erősen épít az 1728-as szegedi boszorkányperre, amelynek végeztével számtalan embert máglyán égettek el.  A történet is Szeged városában játszódik, kiindulópontjaként egy eltűnési esettel. Négy fiú nyomtalanul eltűnik az egyik kollégiumból, egyikük a regény főszereplőjének, Angyal Jankának a testvére.  A rendőrség mellett barátnőjével, Lénával indul megkeresni testvérét, melyet régóta tartó epilepsziás rohamai is tarkítanak. Betegsége egyúttal látomásokat is hoz magával, általa Janka képes előre látni a hamarosan bekövetkező eseményeket.  Pár nap múlva az egyik fiú szétkaszabolt holtteste a Boszorkány szigeten kerül elő, kis idő múlva a második fiú testét is megtalálják. Jankáék az idővel versenyt futva küzdenek a brutális gyilkos ellen, hogy megmentsék a fogságban maradt fiatalokat. Egyszerű stílusban megírt, misztikumokat felhasználó regény, amely a bosszúvágy féktelen erejét állítja a történet középpontjába és behatóan tanulmányozza az emberek lelkiállapotát és erejét.

Istentelen vidék

Istentelen vidékA történet középpontjában egy fiktív település áll, Kunkeresztes, ahol szinte nincs olyan család, ahol ne lenne valaki, aki önkezével vetett véget életének.  Ebbe a faluba érkezik Fülöp Kristóf oknyomozó újságíró, kinek érkezését nem nézik jó szemmel a település lakói.  Érkezésének célját senki előtt nem fedi fel, az író lépésről lépésre tárja fel az utazás valódi okát és célját.  Az idő haladtával Kristófra rátalál a szerelem, méghozzá a polgármester feleségének személyében, ami végül súlyos bonyodalmakhoz vezet. Az események előrehaladtával egy ördögi terv bontakozik ki Kristóf előtt, környezetében pedig megszaporodnak a gyanús halálesetek.  A történet végén sikerül lelepleznie a falu szörnyű titkát, és eloszlatni a félelmet.  A történet amellett, hogy egy igazi vérbeli thriller, minden eleme misztikummal fűszerezett, ördögi és nem mellesleg hátborzongató.  A karakterek mélyreható ábrázolása mellett, megismerhetjük a hatalomvágy mérgező, mindent elpusztító erejét, valamint a kapzsiság szerepét, és azt, hogy milyen árat kell fizetni érte. 

A hamu

HamuA harmadik regény főszereplője Elek Sándor, aki családjával Moszkvában éli mindennapjait. Mikor az általa alapított vállalkozás tönkremegy, egyedüli kiútjuk az marad, hogy a felesége által megörökölt dácsába költözzenek.  A helyiség azonban sötét titkokat őriz, melyeket a család tagjai saját bőrükön is éreznek. Hamut találnak a berendezések alatt, majd a falon is égésfoltok jelennek meg, amik egyre terebélyesednek. A hozzájuk érkező vendégekből néhányan eltűnnek, majd a család tagjainak testén is megjelennek az égésnyomok.  A férfi számára egyértelművé válik, hogy egyetlen lehetőségük a túlélésre az, ha felfedi a dácsa ördögi titkát.  Az ijesztgetések és borzongató elemek mellett, az író e műve sem nélkülözi a lélektant, és a pszichot. Karakterei remekül kivitelezettek, a történetszálak fokozatosan bomlanak ki, amelyek garantált izgalmakat kínálnak az olvasó számára. 

 

John Cure regényeiben minden horror, illetve thriller rajongó megtalálja számítását, de a krimi történetek rajongóit sem éri csalódás. Szeretettel ajánlom történeteit azoknak, akik szeretik a borzongást, megismernék az emberi lelket, valamint az annak mélyén rejlő gondolatokat, érzéseket és érzelmeket. 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian