[metaslider id="9331"]
jog

Jogászból lett hírességek

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy jogász, ügyvéd, bíró vagy akár közjegyző, általában egy jólszituált, öltönyös vagy éppen kosztümös, aktatáskás ember jelenik meg a szemünk előtt. A mindennapi élet ezen szereplőitől a társadalom általában azt várja, hogy felkészült, határozott és legfőképpen komoly legyen. Hiszen óriási felelősséggel tartoznak munkájuk során minden egyes tettükért, odafigyelésükön nap mint nap több emberi sors múlik. Viszont a jogászok is csak emberek, akiknek van ezenkívül egy másik, kevésbé komoly oldala, aminek köszönhetően akár a médiában is ismertté válhatnak akár tévés szereplések során, akár valamilyen alkotó tevékenységük miatt, vagy a legjobb, ha e kettőt ötvözik. Ezért is hoztam el nektek néhány olyan ismert személyt, akik valójában jogon végeztek, ám ezt sokan nem tudják róluk. 

Zimány Linda

Zimány Lindára talán ebben az esetben nem annyira helytálló, hogy ne tudtuk volna, hogy jogi diplomát szerzett, hiszen a joghallgatók és végzett jogászok körében is megosztó az ő munkásságának kérdése. Zimány Linda ugyanis igen fiatalon kezdte meg modell karrierjét, azóta hazánkban egy egészen széles körben ismert közszereplővé vált, influenszer pályafutása pedig az évek során felfelé ívelt. A modell 2015-ben szerezte meg jogi diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetemen körülbelül tíz évnyi tanulmány után. Ezután Budapesten lett ügyvédbojtár, majd, ha minden igaz, már önálló ügyvédként is tevékenykedik, bár erről igen sokféle álláspontot találni a médiában, hiszen sokan azt állítják, a jogi szakvizsga még hátravan. Más cikkekből azonban az szűrhető le inkább, hogy most már nem csak bojtárként éli a mindennapjait, nyilatkozatai alapján pedig ez a valószínűbb. A dolgok egyértelműségét megnehezíti azonban a sok negatív vélemény a társadalomban Zimány Linda személyét illetően, sokan nem tartják okosnak az egyetem hosszú teljesítési ideje miatt és ezen a több médiaszereplés és megnyilvánulás sem segít. Maga a modell is panaszkodott arról, hogy nem igazán veszik őt komolyan a szakmájában, de próbálja megmutatni azt, hogy igenis szerepelhet legalább olyan jól ügyvédként, mint modellként. Biztosan nem könnyű hasonló múlttal és körülményekkel helyt állni, viszont biztosan nem is lehetetlen ez a feladat, ha az ember komolyan veszi a munkáját és saját magát, és kitartóan dolgozik és bizonyít.

jog

Gerard Butler

Gerard Butler nevét szinte biztosan mindenki ismeri, aki látott már legalább egy közismertebb filmet is Hollywood világából. A világhírű színész rengeteg filmben szerepelt már karrierje során, szinte minden kategóriát a magáévá téve, hiszen láthattuk már vígjátékban, akciófilmben, drámában, történelmi filmekben stb. Magánélete azonban nem volt mindig olyan virágzó, mint színészi pályafutása. Glasgow-ban végezte el a jogi kart, ahol kitűnő minősítést kapott, tehát fényes jövő állt előtte, még a helyi egyetemi jogásztársaság elnökének is megválasztották. Tanulmányainak befejezése után azonban változás történt életében, édesapja rákos beteg lett, ezért Kanadába ment, hogy ápolni tudja őt. A betegség sajnos legyőzte őket, apja halála után a színész visszament Skóciába, ahol még mindig a jogi pályán maradt. Megromlott lelki állapota miatt az alkoholhoz fordult, ennek pedig nagyon súlyos következményei lettek: elbocsátották állásából. Élete viszont ezután, 1997-ben kezdett el felfelé ívelni, hiszen a színészi karrierje is itt vette kezdetét. Valószínűleg itt találta meg az igazi hivatását, mert hiába teljesített az egyetemen kiválóan, már tinédzserkorában is vonzotta őt a színészkedés. Érdekes még mindemellett, hogy egy időben, még ügyvédtanonc korában nappal az irodában szorgoskodott, ám éjjelente pedig a Speed nevű rockbandában játszott.

jog

Andrea Bocelli

Andrea Bocelli olasz tenor nevét reményeim szerint legalább annyian ismerik, mint az előző két megemlített hírességét. A világhírű zenész már gyermekkorában nyolc különböző hangszeren tudott kitűnően játszani. Tudott dobolni, zongorázni, fuvolázni, szaxofonozni, trombitálni, hárfázni és gitározni. Fényes jövő állt előtte, ám útját egy tragikus focibaleset okozta agyvérzés 12 éves korában nagyban megnehezítette, mivel elveszítette látását. Azonban ő nem adta fel, nem hagyta el magát és küzdött. A nehézségek ellenére a pisai egyetemen elvégezte a jogi kart és szakmájában egészen 34 éves koráig aktívan dolgozni is tudott. A zene viszont mindig is az élete része maradt, olyannyira, hogy az előbb említett korában teljes afelé fordult, és minden erejét és idejét annak szentelte, ezzel életét fenekestől felfordítva. Később kiderült viszont, hogy ennél jobb döntést nem is hozhatott volna, hiszen zenei pályafutása során olyan egyedi remekműveket hozott létre, amit mai napig emberek tízezrei szeretnek és hallgatnak. Művei azért is igazán különlegesek, mivel az operát keresztezi a popzenével, ami igazán egyedülálló. 

jog

Kovács András Péter

A felsorolást pedig az egyik személyes kedvencemmel, Kovács András Péter humoristával zárnám, akinek előadásait mindig szívesen hallgatom, mivel nagyon szellemesek, viccesek, és én amúgy is imádok nevetni. Egyik előadásából hallottam még régebben, hogy valójában neki is van dr. a neve előtt, és hogy ő is a jogi pályán végzett, ahogy remélem pár év múlva én is fogok. A humoristáról viszont azt gondolom, nem sokan tudták, hogy ilyen diplomával rendelkezik, azt pedig még kevesebben, hogy két budapesti egyetemen is tanított többek között médiajogot, és több területen is kutatott, publikált. Alapvetően ő maga az ELTE-n végzett, ez is volt az egyik intézmény, ahol tanárként dolgozott. Tetszett neki a jog világa, ám inkább csak elméletben, mint gyakorlatban. Nem érezte magát jól a bőrében, amikor a jogász szerepét vette fel, ezért is váltott ilyen élesen a humor világa felé és lett országunk egyik legjobb és legismertebb humoristája. A két szakma abszolút nem fedi egymást, ám ebben tudott ő jobban kiteljesedni, családja pedig szerencsére mindenben támogatta. A jogászi szakmával tehát felhagyott, de annál aktívabb a dumaszínház világában. Érdekesség még mindemellett, hogy magát a jogi pályát eredetileg azért is választotta, mert szeret elmélyülni, szereti a rendszert és a szabályokat, na meg persze mindemellett nagyon jól tud beszélni. Ám gyermekként még a színészi pálya is felkeltette a figyelmét, tinédzserkorában viszont pap szeretett volna lenni hite és a már említett elmélyülés miatt. Mindezek tudatában igen furcsa, hogyan lett végül humorista, bár úgy hiszem, sokan vannak még azon a véleményen, mint én: nagyon jó döntést hozott.

jog

Remélem tudtam olyan híres személyeket is felsorolni, akikről esetleg ti sem tudtátok ezelőtt, hogy jogi diplomával rendelkeznek. Persze szükség van a jó jogászokra, viszont aki mégsem érzi majd a gyakorlatban a magáénak ezt a szakmát, ne féljen váltani, mivel mint láthatjuk, akár nagyon jól is elsülhet a dolog. 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian