[metaslider id="9331"]

A nyári alak télen készül – 2. rész

A cikksorozatom első részében a helyes táplálkozás elindításához írtam nektek néhány fontosabb tudnivalót, illetve pár diétás receptet is összegyűjtöttem. Most elérkezett az idő, hogy a beach body formáláshoz elengedhetetlen másik útról írjak, ami nem más, mint az edzés. 

Szerencsére a sport területe nagyon széleskörű, úgy gondolom mindenki meg tudja találni benne azt, ami számára a legjobb lehet. Fontos, hogy úgy válasszuk meg a testmozgást, hogy ne kényszerből csináljuk, hanem azért (is), mert örömünket leljük benne, 100%-ban ki tudjuk közben kapcsolni az agyunkat, hiszen ha azt hallod vagy látod valahol, hogy „a mozgás gyógyír a testnek és a léleknek is”, az nem csak egy elcsépelt mondás, amivel edzőtermek akarnak maguknak klienseket szerezni. Ha olyan aktivitást választasz, amit teljes mértékben szeretsz, akkor ez a mondat értelmet fog nyerni számodra is. A következőkben nézzünk néhány populárisabb sportfajtát, amelyek abban is segítségünkre lehetnek, hogy formálódjunk a nyárra.

Súlyzós edzés

Véleményem szerint ez egy olyan fajta sport, amelytől sokan félnek, főleg a nők. Szerintem nem hibáztathatunk senkit azért, ha ezt az ágat a testépítőkhöz, nagyon izmos emberekhez kötik. Azonban fontos megemlíteni, hogy ez az egyik legjobb módja annak, hogy valaki fogyjon, formásodjon és természetesen izmosodjon. Nem kell tőle félni, hiszen nem kell mindenkinek 100 kg-val fekve nyomnia vagy 70 kg-val guggolnia. Teljesen rá tudod illeszteni saját magadra, te érzed, hogy mi az, amit elbír a tested. A jó még benne az, hogy ha kicsit tartasz attól, hogy edzőterembe menj, akkor be tudsz szerezni különböző sportboltokból kézisúlyokat, amelyekkel otthon is könnyedén végezheted a gyakorlatokat, ugyanis számtalan videót lehet találni az interneten ebben a témában. Ellenben, ha mégis az edzőtermet választod, akkor ott lehetőséged nyílik egyrészt személyi edző segítségét kérni, másrészt pedig azt tanácsolom, hogy az első pár alkalommal menj el valamelyik ismerősöddel, barátoddal, családtagoddal edzeni, aki mondjuk jártasabb ezen a terepen, és ő meg tudja neked mutatni, hogy mit, mire és hogyan használj.

tél

Kardió

Ez az a terület, ahol nagyon sok lehetőséged fog adódni: futás, úszás, biciklizés stb. Ebben is az a jó, hogy eldöntheted, hogy edzőterembe mész vagy sem. Vegyük például a biciklizést vagy a futást. Azt tudod végezni a szabadban is, azonban a kondiban is tudod űzni, ott is számtalan kardiógép van, amelyekből kedvedre válogathatsz. Amit még szeretnék megjegyezni ehhez a részhez, hogy a zsírégetéshez az egyik legjobb módszer az intervall edzés, amelynek lényege, hogy közben változik a pulzusszámod: hol magasabb, hol alacsonyabb. A legegyszerűbben úgy tudnám elmagyarázni, hogy például sprintelsz 200 m-t, aztán kocogsz ugyanennyit, majd gyorsabban futsz egy kicsivel, aztán sétálsz. A lényeg, hogy folyamatosan ugrándozzon a pulzusod, ne stagnáljon egy bizonyos mértéknél. Azonban a kardió leginkább a fogyásban játszik szerepet, ha emellett formás szeretnél maradni, akkor ajánlom, hogy iktass be néhány súlyzós edzést is a futás, úszás, biciklizés stb. mellé. 

Csoportos alakformáló órák

Ha olyan városban élsz, ahol adódik arra lehetőséged, hogy részt vegyél ilyeneken, akkor javaslom, hogy próbáld ki, mert sosem tudhatod, hogy tetszeni fog-e vagy sem! Én személy szerint élveztem a testmozgás ezen területét is, egyrészt mert egy edző tartja, aki tudja mit csinál, másrészt nagyon változatos dolgokat használtunk: súlyok, medicinlabdák, edzésre szánt gumikötelek. Amit itt még megemlítenék, hogy nekem motiválónak, „húzó erőnek” számított az, hogy nem voltam egyedül, hanem többen vettünk részt az órán. Persze ez teljesen szubjektív, valakire jó hatással van, erőt nyer a többiek jelenlétéből, de van akiből az ellenkezőjét váltja ki. 

tél

Crossfit

Noha ezt belevehettem volna az előző bekezdésben tárgyalt terület körébe, mégsem tettem, mert ha mélyebbre ásunk, találunk a kettő között különbséget. Az alakformáló órákon mindenki egyszerre végzi a gyakorlatokat, míg a crossfitten egy köredzés metódus megy végbe: vannak különböző állomások, eltérő gyakorlatokkal és eszközökkel. Egy állomáson meghatározott időt töltesz el, aztán pihensz és mész tovább a másikhoz. Szerintem ez egy nagyon elterjedt mozgásfajta, ha nem is próbáltad még, biztos hallottál már róla innen-onnan, vagyis velem ez a helyzet.

Tabata

Személy szerint szeretem ezt a mozgásformát, otthon is könnyedén elvégezhető. Hasonló a menete az előbb említettekhez: általában 20/30 másodpercet végzel egy gyakorlatot, majd pihensz 10/15 másodpercet, a lényeg, hogy felgyorsítsd a pulzusod és az anyagcseréd. Nem igényel sok időt, mert találhatsz az interneten akár 10 perces tabata videókat is, viszont szeretném megemlíteni, ha fogyni szeretnél vele, akkor szánj rá legalább 30-40 percet!

tél

Remélem hasznosnak találtátok a második részt is, és sikerül megtalálnotok azt a mozgásformát, amelyben örömöt leltek és tényleg szívesen végzitek, nem pedig csak kényszerből! Edzőcipőket fel és menjünk sportolni, hiszen tudjátok: „Ép testben ép lélek.”

 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian