[metaslider id="9331"]
media

„A Media Iuris nélkül csak idegenként sétálnánk el egymás mellett az egyetem folyosóján” – interjú Telegdy Blankával, a Media Iuris főszerkesztőjével

A Media Iuris 2018 óta a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hivatalos magazinja. Jelenleg húsz szerkesztő és két social media munkatárs alkotja a médiacsoportot.

Mióta vagy a Media Iuris főszerkesztője és miért jelentkeztél szerkesztőnek?

mediaTelegdy Blanka: Egy éve, 2021 szeptemberében kerestek fel a PTE-ÁJK HÖT tagjai ezzel a lehetőséggel. Korábban a Pécsi Egyetemisták Magazinjának szerkesztőjeként tevékenykedtem, mikor felfigyeltek a munkámra, így felajánlották, hogy az egyetemi újság helyett szerkeszthetném a kari magazint, amire örömmel mondtam igent és azóta is szívesen látom el főszerkesztői feladataimat. Úgy érzem, hogy a szerkesztőség vezetése, koordinálása egy számomra testhezálló hobbi, amire már azelőtt vágytam, hogy tudtam volna róla.

 

Mennyire tudod összeegyeztetni a főszerkesztői munkádat az egyetemi elfoglaltságaiddal? Végzel valamilyen más tevékenységet az egyetem életében?

Telegdy Blanka: Amikor elfogadtam a főszerkesztői pozíciót, szembesültem vele, hogy az egyetemi és kari szervezetekben való részvételt nekem találták ki, ezért egyéb hallgatói szervekhez is beadtam a jelentkezésemet. Jelenleg a PTE Szalay László Kollégium Kollégiumi Diákbizottságának elnöki posztját látom el, hallgatói képviselőként tevékenykedem a karon, tagja vagyok az Óriás Nándor Szakkollégiumnak, valamint felvételt nyertem a PTE EHÖK Pályázati- és Esélyegyenlőségi Bizottságába. 

A főszerkesztői tevékenységem nagyobb része otthonról, digitálisan végezhető, így viszonylag egyszerű összeegyeztetni a többi egyetemi elfoglaltságaimmal. A tanulmányi előrehaladásomat szerencsére nem gátolják a felsorolt kötelezettségeim, minden tárgyamat a tantervnek megfelelően tudtam felvenni és levizsgázni belőlük. Véleményem szerint a megfelelő időmenedzsment nagyon sokat számít, ha az egyetem mellett plusz feladatokat is ellát egy hallgató. 

media

Mennyire vagy megelégedve a szerkesztők munkájával, mit gondolsz az általuk feldolgozott témákról?

Telegdy Blanka: Általánosságban mondhatom, hogy meg vagyok elégedve a szerkesztőség munkájával. Habár amatőr csapat vagyunk – hiszen senki nem tanulta ezt a szakmát –, igyekszünk mindent beleadni, hogy kielégítsük olvasóink igényeit. A cikkek témáit többségében a szerzők saját érdeklődési körük alapján választják, de vannak helyzetek, mikor segítséget kérnek benne, vagy esetleg felmerül egy olyan tárgykör, amit mindenképpen szeretnék, ha valaki megírna. Szeretem, hogy változatos cikkek készülnek. Előfordulnak időszakok, mikor túlsúlyban vannak bizonyos témák; ilyenkor igyekszem mérsékelni a „divatot”, hogy ne legyen egysíkú a magazin. Szerintem nálunk mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő cikkeket. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve a média csapattal kapcsolatban, milyen újításokat, fejlesztéseket készülsz megvalósítani?

Telegdy Blanka: Igyekszem a cikkeken felül a közösségi oldalakon is növelni az aktivitásunkat, főként az Instagramon. A beiskolázási kampányban és a gólyatábor előtti időszakra kifejezetten jó ötletekkel rukkolt elő a kis csapat. Ezen kívül tervben van az arculatunk megreformálása, átalakítása, de erről egyelőre többet nem árulnék el.

 

Az egyetemi tanulmányaid elvégzése után szeretnél-e a médiával foglalkozni? 

Telegdy Blanka: Nem tervezem, de sosem lehet tudni, mit hoz az élet. Szerkesztőként élveztem a cikkírást, főszerkesztőként pedig a csapatvezetést, de nem hiszem, hogy a későbbiekben komolyabban foglalkoznék vele. Mindenesetre bátran állítom, hogy a Media Iurisban végzett munka fejlesztette a szókincsemet, a fogalmazási- és helyesírási készségemet, valamint számtalan tapasztalattal gazdagodtam, mióta a szerkesztőség tagja vagyok. Ezenkívül megismerkedtem a szerkesztőség tagjaival, akikkel a Media Iuris nélkül nagy valószínűséggel csak idegenként sétálnánk el egymás mellett az egyetem folyosóján. 

 

Kinek javasolnád, hogy csatlakozzon, és szerinted miért éri meg a Media Iuris csapatának részese lenni?

Telegdy Blanka: Mindenkinek javaslom, aki szeret írni, érdekli a szerkesztői munka világa vagy ki szeretné magát próbálni egy egyetemi szervezetben. Nagyon barátságos és sokszínű a csapatunk, bárkit szívesen látunk. Csapatépítő programjainkon elsődleges szempont a hallgatók közötti kapcsolatteremtés, barátságok kiépítése, továbbá igyekszünk különböző workshopokat tartani, hogy a szerzők minél nagyobb gyakorlatot szerezhessenek a cikkírás világában, az interjúk készítésében. 

Idén eddig 10 jelentkező keresett fel, hogy szeretne hozzánk csatlakozni, amit nagy örömmel fogadtam. A jelentkezést követően egy próbacikket kellett elkészíteniük, illetve egy felvételi elbeszélgetésen kellett részt venniük. 

Akinek felkeltette az érdeklődését a Media Iuris, kérem keressen meg a mediaiuris@gmail.com e-mail címen további tudnivalókért!

Köszönöm szépen az interjút Blankának és további sok sikert kívánok!

 

Képek forrása: kiemelt kép,  1

EnglishGermanHungarian